Здравословният гняв

Признак на емоционално израстване е, когато съумеем да признаем и обработим гнева си, като нещо позитвно и необходимо. Често се случва така, че избухваме и след това се срамуваме от реакцията си, но въпреки това не търсим начини да работим върху гнева си, а обратното – заравяме главата си в пясъка и отричаме наличието му. 

Ще ви дам няколко позитивни изречения, които могат да ви поногнат с отработването на гнева и превръщането му в позитивно за емоциите ни преживяване:

  • “Разстроен съм, но все още не съм готов да говоря за това” – по този начин признавате наличието на гнева във вашия емоционален спектър, но избирате да поставите граница и да не прекрачвате разумното, като чисто и просто се дистанцирате, за да си дадете време да се охладите.

  • “Не мога да опиша с думи как се чувствам” – едно признание, което малко хора са готови да направят. Вместо това биха избухнали, за да прикрият неспособността си да опишат чувствата си. Не е срамно да не можете да разберете себе си. Дайте си време.

  • “Бесен съм!” – чисто и просто признаване на нещата такива, каквито са. Няма да свърши света с това, че сме ядосани и още повече, че го признаваме.

  • “Бесен съм и не желая да говорим, искам да бъда сам!” – понякога другите просто нагнетяват ситуацията още повече, затова най-добрия избор е да останем сами със себе си .

  • “Обичам те и това което направи не ми харесва, наранява ме” – кой каза, че любовта не боли? Всички грешим, но е добре, когато се почувстваме наранени от постъпка на любим човек, да му го признаем, без той да се чувства сякаш любовта ви към него е застрашена. 

Вашият коментар