С деца на море: списък с лекарства, които да носите на почивката и да се молите да не ви потрябват

medications for kids

Продължаваме поредицата съвети за по-леко изкарване на лятната почивка с деца. Или иначе казано, багажа ви ще прелива от неща, които носите за всеки случай. Най-важни сред тях са лекарствата. Вярно е, че вече навсякъде има аптеки и достъп до медикаменти, но една майка никога няма да бъде спокойна, ако не е помъкнала средностатистическа аптечка за първа помощ, която да се моли, че няма да се наложи да ползва по време на почивката.

Предоставям ви списък за бързо реагиране, с уговорката, че не съм медицинско лице, но съм попадала не в една или две ситуации. Обичам да се шегувам, че майките станат ли майки, завършват фармация и почти медицина за няколко месеца. Но да не ви идва до главата.

Започваме с пътуването. Ако ви се е паднало дете, което си се вози по проходи, паланки и завои без проблем, честито, вие сте нацелили шестица от тотото. Ако пък вашето дете също повръща на всеки завой, то разбирам болката ви. Най-доброто, което можете да направите в този случай, е превенцията. Никакво обилно хапване преди пътуване и свещичка дименхидринат (вомакур). Поставете свещичката 30-тина минути преди пътуване и след това дайте малко подладена вода. Обикновено родителите дават капки или близалки, които се приемат през устата, но в действителност, когато се повърнат, ефекта им няма как да е продължителен, а и няма как да се дават до безкрай, тъй като не се знае какво количество все пак е усвоено от организма.

Следващото в списъка с лекарства за първа помощ, е пробиотикът. Може да се питате защо пък пробиотик. Ами опитът ми показва, че подобно на големите хора, децата също изпитват дискомфорт при смяна на храна, вода и обстановка. Добра превенция против това, а и против чревни вируси, е започването на пробиотик поне седмица преди почивката. Носете си и на самата почивка, за всеки случай.

За да приключим темата за стомашно-чревния тракт, тук в списъка се наместват прахчета ентерол, които съдържат лиофилизирани дрожди и са незаменим помощник при диария и повръщане, причинени от вирусна инфекция. Те спират диарията почти веднага, а в комбинация с електролитни прахчета (каквито са рехидрато бимби), се предотвратява загубата на течности и обезводняването на детето. Важно е да знаете, че при малките деца обезводняването е изключително опасно и настъпва много бързо и лесно, затова при невъзможност да овладеете ситуацията още в първите 2-3 часа, потърсете лекарска помощ.

Едно от най-важните неща, които трябва да носите по време на почивка, това са температуропонижаващи лекарства. Ибупрофен и парацетамол под съответните търговски наименования, съобразени с възрастта на детето се редуват на 4 часа при повишена над 38.2 градуса телесена температура. Децата трябва да бъдат облечени леко (или през лятото изобщо), да приемат много течности и да почиват. Помнете, че температурата сама по себе си не е болест, а симптом и то често на заразна вирусна инфекция, затова, ако не успеете да овладеете нещата, спестете си плажа и разходките, потърсете лекарска помощ и в случай на повтърждаване на диагноза, колкото и да ви е мъчно, оставете почивката за друг път.

При пътувания, е важно да носим в аптечката си противоалергични препарати и репеленти, както и спрейове или кремове против кожни изгаряния. Алергозан, фенистил или друг антихистаминов продукт на капки или таблетки, както и на крем, са незаменима част от лекарствата, които трябва да носим на почивка с деца.

Друго, което задължително слагам в багажа: капки за нос, сребърна вода, физиологичен разтвор, витамин Ц и инхалатор. Да, знам, че вече напълнихме един сак с лекарства, но инхалатора е незаменим, когато има хрема, кашлица и дори алергични реакции.

За да запълним малкото останало пространство в куфара не пропускам: капки за уши, кислородна вода, крем арника, лепенки, бинт и дезинфектант.

Ако решите да си спестите опаковането и носенето на такова количество лекарства, е добре да се уверите, че мястото където ще почивате има денонощни аптеки и ако сте в чужбина, че дават съответните медикаменти без рецепта. Аз съм от майките, които сън няма да спят, ако не са помънали менделеевата таблица. Мирна главица, весела почивка. И да не ви се налага да ги ползвате!

One thought on “С деца на море: списък с лекарства, които да носите на почивката и да се молите да не ви потрябват

Вашият коментар