Спрете да казвате тези 4 неща за децата!

mom and boy looking at each other

Има такива реплики, които могат да накарат всеки родител да излезе извън кожата си, особено ако са насочени непоискано директно към децата им. Обществото ни е запазило доста снизходително отношение към малките деца и често възрастните се отнасят към децата с насмешка, като им подмятат крайно неподходящи реплики, придружени със смях и дежурно намигане. Време е да прекратим тези неуважителни и каращи децата и родителите изказвания. Ето 4 примера за неща, които е крайно време да спрем да казваме на малки деца:

  1. “Ооо татко ще трябва да си купува пушка!” Това изречение еднакво неуважително и към момичетата и към момчетата. То учи момичетата, че винаги ще имат нужда да бъдат защитавани и предпазвани, заради красотата си. А момчетата учи на неуважение към момичетата. Вместо тази крайно сексуализираща и неподходяща реплика, можем да научим децата си да уважават другите, независимо от пола и външния им вид, да съдят хората по делата, не по външността и да изискват и очакват уважение в замяна.
  2. “Никой не обича лигави момичета/ревли” Тази реплика кара момичетата (а и момчетата) да се чувстват засрамени от собствените си емоции и следователно да се опитват да ги прикриват, за да не бъдат осмивани заради реакциите си. Това пък от своя страна води до редица последствия в по-късна възраст и емоционално незрели възрастни. Вместо това можете да окуражите децата да изразяват емоциите си като им обясните, че е нормално понякога да се чувстват тъжни/сърдити/ядосани/разочаровани и да плачат.
  3. “Никой не харесва командващи момичета” Отново дискриминативна реплика, зад която се крие предубеждението, че да командват могат само момчетата. Стериотипите са нещо, което е хубаво да бъде възможно най-малко налагано в детските представи. Вместо това, можете да кажете на детето, че лидерските му умения са дарба и е добре да ги развива, но е добре да уважава и да се съобразява винаги с мнението на останалите, както прави всеки един добър лидер.
  4. “Спри да плачеш като бебе” Да вменяваме на децата, че само бебетата плачат, е граничещо с абсурд. Плачат всички. Големи, малки, мъже, жени, старци. Плачат и децата. Това е нормална човешка реакция и няма нищо срамно в това да се плаче от тъга, разочарование или щастие. Особено внимателни трябва да бъдем с тази реплика насочена към момчета, защото често на момчетата се втълпява, че само момичетата плачат, а истинските мъже никога не показват слабост. Това води до емоционално незрели големи мъже в бъдеще, които не знаят как да изразяват своите чувства и често маскират неспособността си и слабостта си с агресия. Вместо да обяснявате на малко дете, че плаче като бебе, добре би било да го попитате какво се е случило и ако детето желае да обсъдите ситуацията. 

Какви са репликите, които дразнят вас и смятате, че е добре да не се казват на деца? 

Вашият коментар