Петте езика на любовта

love is love

Кои са езиците, на които “говори” любовта? Знаем ли как най-ефективно да изразяваме чувствата си чрез подходящите средства?

Популяризирани от американския психолог д-р Гари Чапман, петте езика на любовта стават широко дискутирани най-вече заради редица изследвания, които в последствие доказват правотата и ефективността им. Убедени в действието от прилагането на методите на д-р Чапман са и стотици хиляди хора по света, които имат затруднения и проблеми в общуването с половинките си. Дали наистина е достигнал до революционно откритие или е добре забравено старо? Днес ви ги представяме в синтезиран вид.

Петте езика на любовта са:

  1. Получаване на подаръци. Актът на даване и получване на подаръци е една от най-висшите форми на изразяване на привързаност. Когато хората изпитват любов, те имат нужда да радват обекта на любовта си. Не е нужно подаръците да са скъпи. Достатъчни са жестовете, обмислянето и акта на поднасяне на подаръка, зад намерението да зарадваш половинката си. Проучванията показват, че размяната на подаръци заздравява връзката, нещо повече, последните проучвания по темата сочат, че подаряването на преживяване, вместо материален подарък, има много по-силен емоционален отговор.
  2. Качествено време. Прекарването на качествено време с половинката, е нещо което се подразбира и все-пак доста често липсва във всяка една връзка. И въпреки това, изследванията в тази насока доказват, че двойките, които отделят редовно време само за себе си и го прекарват без електронни устройства, водят много по-качествена комуникация и връзката им е по-сплотена.
  3. Думи на утвърждаване. Един от езиците на любовта, е акта на признаване и утвърждаване на стойността на половинката ни. Позитивни, насърчаващи, даващи комплименти, начина по който говорим с любимите си хора имат огромно значение за здравината на връзката. Важно е да признаваме силните страни и постиженията на половинката си, за да живеем в хармония.
  4. Физическо докосване. Може би най-силния от петте езика на любовта. Физическото доксване отива много отвъд чисто романтичните взаимоотношения. Според проучване, допирът, прегръдките и физическата близост е най-силния фактор, който определя степента на близост и доверие между хората. Затова наличието на чести физически контакти и допир, се отразяват благоприятно на връзката, а и на физическото и психическото здраве на хората.
  5. Помощ. Даването и искането на помощ, са актове на любов сами по себе си. Да признаеш, че имаш нужда от помощта на точно определен човек и това да си готов във всеки един момент да дадеш от себе си за другия, са чист израз на любов и привързаност.

    Макар това да са петте езика на любовта, тя има много, много повече измерения от тях. Любовта не бива да бъде ограничвана от нищо, затова помнете, че всеки акт на изразяване на любов е важен и има своята стойност.

Вашият коментар