Как да промените отношението си към света и да подобрите живота си

Кой е най-добрият съвет относно психичното ви здраве, който можете да получите?

Изпитвали ли сте трудност да се справите с предизвикателствата на живота и най-вече с вашата ответна реакция към тях? След много години лутане в подобни ситуации и преодоляване на собствените си граници, достигнах до няколко простички, но имащи огромно значение за психичното ми здраве оравила, които ще споделя с вас:

  1. Преспете, отложете и ако след 24 часа отново се чувствате по същия начин, действайте. Когато се чувстваме разстроени, най-лесно е да реагираме първосигнално на момента. Това обаче не е най-добрата идея, тъй като в момент на афект, нервната ни система е извън баланс и реакцията ни винаги би била диспропорционална относно фактора стрес. Затова вместо да се впускате в импулсивни решения и действия, сложете пауза. Отложете прибързаните решения и си дайте време да се успокоите и да преосмислите ситуацията. Така ще можете да вземете възможно най-правилното и безпристрастно решение за действие. Ако след 24 часа се чувствате по абсолютно същия начин, то тогава можете да се доверите на вътрешното си усещане и да действате по първоначалната ви реакция.
  2. Спрете да се извинявате за изразяването на собствените си емоции. Обществото ни не харесва хора, които споделят и изразяват чувствата си прекалено открито. Това обаче не трябва да ви кара да сдържате в себе си чувства и реакции, които ще ви накарат да се чувствате зле. Ако е необходимо да прикривате истинските си цветове, за да израстете в дадена среда, то тя със сигурност не е вашата. За да се чувствате добре, бъдете там, където можете да сте себе си, без извинения.
  3. Говорете на себе си като на човек когото обичате. Това е изключително важно правило, защото хората често съдим себе си най-строго. От изключителна важност е да бъдем мили към себе си и да не поставяме прекалено високи очаквания към собствените си реакции и постижения. Говорете си с тон, който бихте използвали за човек, когото цените, уважавате и обичате, така ще бъдете най-голямата си опора.
  4. Знайте, че хората ви виждат различно. В социалната психология има термин, наречен “ефект на прожектора”, който се отнася до начина по който ние мислим за себе си и начинът, по който ни възпремат останалите хора. Винаги ние имаме свои собствени несигурности и сме склонни да виждаме повече отрицателни свои черти и качества, като това изобщо не съвпада с начинът, по който изглежда цялостната ни личност в очите на хората около нас. Затова, помнете, че само вие се виждате по този начин и помолете своите близки и приятели да ви споделят как те ви виждат. Ще се изненадате колко големи разлики във възприятията на едно и също нещо, може да има, когато някой наблюдава отстрани.
  5. Отхвърлянето е пренасочване. Често в живота ни се случва да бъдем отхвърлени от дадена посока, в която сме се били насочили или от конкретен човек и взаимоотношения. Когато това стане, ние се чувстваме изгубени и огорчени, сякаш някой ни е отнел дадено право. Необходимо е обаче да погледнем на нещата от друг ъгъл. Когато не получим желаната от нас работа, тя просто не е била правилна за нас и може би ще ни даде възможност да променим посоката си. Когато дадени взаимоотношения не се получат, то трябва да помним, че сме взели максималното от тях и повече не бихме могли да си дадем с конкретния човек, затова е добре просто да благодарим, да съберем наученото и да продължим по пътя си. Този начин да гледаме на отказите на живота, е изключително полезен и ни дава възможност винаги да намираме положителното във всяка една ситуация.

Когато се чувствате нервни, притеснени и в ума ви има неприятни мисли, помнете, че нещата не винаги са такива, каквито мислим, че са в дадения момент. Дишайте, дайте си време, говорете с приятел, запишете мислите си на хартия и изчакайте да промените гледната си точка. Помнете, че живота ни зависи в голяма степен от начина, по който избираме сами да мислим, реагираме и какво привличаме според това, което търсим. Изберете да виждате чашата винаги наполовина пълна и промяната ще ви приветства.

Вашият коментар