16 начина да намерите себе си, когато живота стане труден

mirror with motivational sticky notes on it

Напоследък животът е доста труден за живеене. Светът се е превърнал в доста неуютно място, а ние, обикновените хора се опитваме да навигираме през глобални пандемии, войни и икономически кризи, заедно с нашите си малки, битови, ежедневни битки, които понякога натежават до такава степен, че става почти невъзможно да станем и да продължим по пътя си. 

Не сте сами! Повтаряйте си, че вашите проблеми са важни за вас, но не са нерешими. За да ви вдъхнем кураж и да ви помогнем да видите светлината в края на тунела, ви предоставяме 16 малки съвета, които да последвате в онези моменти, в които е трудно да видим изход.

  1. Разходете се. Звучи банално, но движението, ходенето на чист въздух помага не само да останем на саме с мислите си, но и физическата активност повишава нивата на ендорфини, намалява кортизола (стресовия хормон) и спомага за цялостно хормонално балансиране. 
  2. Угодете си. Отделете си един ден, в който да правите само това, което искате и обичате. Не го приемайте като неуместно на фона на всичко, което се случва. Имате нужда от това. За да си върнете насладата от живота, е нужно да се откъснете за малко от задължения и проблеми и да си доставите сами щастието, което ви е нужно. 
  3. Бъдете щедри. Да помагаш и даваш носи своето несравнимо чувство за удовлетворение. Подарете нещо на напълно непознат, помогнете на нуждаещ се. Запазете топлото чувство в корема си, с надеждата, че доброто у хората все още е живо. 
  4. Седнете в кафене или на пейка в парка и се потопете в заобикалящата ви среда. Поемете ароматите, интериора, хората, предметите, цялостната обстановка. Без да мислите за нищо друго, просто наблюдавайте и поемайте тук и сега. Не е нужно да разговаряте с никого. Тази техника помага изключително много да се върнем към действителността и да излезем от своя свят, в който сме потопени. 
  5. Образовайте се. Вложете време в себе си, прочетете книга, запишете се на курс. Развийте уменията си, за да почувствате отново прилива на животворна енергия, която произлиза от научаването на нови умения. Да се чувстваме горди със собствените си постижения, ни кара да се радваме отново на живота. 
  6. Правете си списъци. Списък за пазар, списък със задачи, списък с цели. Това ни кара на подсъзнателно ниво да чувстваме контрол над живота си и по този начин се усещаме и по-удовлетворени. 
  7. Припомнете си силните си страни. Напишете ги. Колкото повече позитивни и силни свои качества посочите, толкова по-добре. Не се подценявайте и не бъдете скромни. Време е да признаете собствените си постижения и позитиви. 
  8. Продължавайте напред. Независимо колко е трудно и какво ще е темпото. Малките крачки също са крачки! Само не си позволявайте застой и самосъжаление за повече от ден. 
  9. Припомнете си старо хоби. Нещо, което сте обичали да правите като дете например. Потопете се отново в него, за да забравите текущите си терзания и за да си спомните колко всъщност са важни малките удоволствия в живота. 
  10. Подредете приоритетите си. Пренаредите ги според текущата ситуация и новите ви възгледи за света и живота. Не винаги това, което е било най-важно за нас преди година или две, важи със същата сила днес. Затова не се страхувайте да приоритизирате различно според собствените си нужди тук и сега. 
  11. Набавяйте си достатъчно сън и вода. Клише, но е вярно: за да се чувствате добре и тялото ви да функционира, имате нужда от 7-9 часа сън и вода. Не ги забравяйте в трудното и забързано ежедневие. 
  12. Направете нещо глупаво. Позволете си да правите “детски” неща. Не приемайте себе си и живота твърде сериозно. Полюлейте се на люлката без да ви пука какво ще си кажат хората. 
  13. Поплачете си. Няма нужда да държите емоциите в себе си. Ако се чувствате сякаш ви се плаче, плачете. Не само ще ви олекне, но и моментите на слабост, в които си позволяваме да изразяваме емоциите си, ни учат, че нищо човешко не ни е чуждо, а това е страхотно! 
  14. Надъхайте се. Важно е да не се критикувате и да внимавате за начина, по който говорите сами да себе си. Ако постоянно се критикувате и говорите негативно за себе си, няма как да се чувствате добре. Затова, надъхвайте и поощрявайте сами себе си. 
  15. Водете си дневник. Записвайте си важни мисли или просто неща, от които искате да се освободите като мисли. Ще се изненадате колко облекчаващо действа. 
  16. Припомнете си, че животът е пътешествие. И като всяко такова, е осеян със завои и трудни терени. Затова не бъдете прекалено строги към себе си. Позволете си да сте хора, да сте уязвими и раними, а след това станете и продължете по пътя си без да поглеждате назад. И помнете: и това ще мине! 

Вашият коментар