Как и защо онлайн групите за майки понякога са повече токсични, отколкото полезни

mom holding newborn baby looking at a laptop

И защо е добре винаги да имаме едно на ум

В днешно време майчинството е подложено на стабилно подценяване от обществото. Подценяване, в смисъл на определяно като нещо, което жените правят, когато ги мързи да работят и сериозно подкопават факта, че майчинството не е лесно приключение. В следствие на това стигматизиране от обществеността, често младите майки се оказват сами в напълно непознати за тях води. Докато преди години това съвсем не е било така, децата са отглеждани от поколения под един покрив и винаги е имало кого да питаш за съвет, то сега повечето жени намират напълно непознати в интернет, с надеждата да почувстват принадлежност, да намерят близки до себе си същества, преминаващи през същите предизвикателства, с които да маскират липсата и самотата. Социалните мрежи са прекрасно място за създаване на нови приятелства, а в някои случаи дори на цели общности, които да заместят “селото”. Но дали винаги Фейсбук групите за майчинство са гостоприемна и безопасна среда?

Колкото и да ни се иска винаги да намираме подкрепа, кураж и добри съвети, често майчините групи са място, където се развиват ожесточени спорове и стават поле за mom shaming, за който вече сме говорили. Вместо поле за ползотворни дискусии, постовете често се превръщат в мерене на това коя е по-добра майка. Вечните спорове за естествено раждане и секцио, кърмене и адаптирано мляко, захранване и гледане на телевизия и електронни устройства, често водят до неприятни преживявания и дори карат майките да се чувстват по-зле.

Затова, независимо дали имате опит с такива групи или пък тепърва търсите помощ и подходяща среда, в която да се чувствате добре, ето няколко съвета какво е добре да избягвате или да вземате предвид, когато се присъединявате към група за майчинство.

  1. Избирайте внимателно в какви групи се присъединявате.

    Има поговорка, която гласи, че ние се превръщаме в “Петте души, с които комуникираме най-често”. С други думи, средата в която се поставяме, зависи пряко към нашето ежедневие, навици и настроения. Затова е добре да подбирате групите, в които влизате според собствените си разбирания и интереси. Например, ако не харесвате кърменето и методите на привързано родителство, не се присъединявайте към общности, където това е нормата. И обратното, ако точно това припокрива мирогледа ви, търсете групи, които пасват именно на него. По този начин избягвате максимално конфронтациите и негативните преживявания.
  2. Внимавайте с какви майки си ставате онлайн дружки.

    Често такива групи създават приятелства, но понякога макар да изглеждат добре в началото, в последствие връзките създадени на база онлайн запознанство, се оказват токсични. Дори на пръв поглед интересите и методите ви на отглеждане с някоя майка да съвпадат, често се случва едната страна в даден момент да започне вид сървенование, което в края на краищата не приключва добре. Меренето на постиженията и развитието на децата никога не е добра идея. Затова внимавайте изключително преди да се разкриете за когото и да е и ако усетите, че комуникацията ви напряга и поставя в по-чести неприятни емоционални състояния, отколкото положителни, то тази комуникация определено не е правилната за вас.
  3. Никога не трябва да се чувствате сякаш трябва да защитавате и оправдавате изборите си.

    Всяка майка преминава през различни избори в ежедневието си и така формира собствения си подход към отглеждането на собствените си деца. Ако в даден момент изборите ви биват осъждани или поставяни под въпрос от други майки, то това трябва да бъде червен флаг за вас. Помнете, че вие имате свободата да правите собствени избори, които не е нужно да обосновавате по никакъв начин, особено пред непознати.
  4. Не се страхувайте да натиснете бутона за блокиране.

    И все-пак дори когато привидно сте открили своята среда, понякога определени индивиди са в състояние да помрачат преживяването ви. Затова социалните мрежи имат една чудесна функционалност, която би било прекрасно да бъде измислена и за живия живот. Блокирането. Съвсем лесно и бързо можете да спрете негативизма от конкретен човек, който ви напада и явно не разбира от нуждата на някои хора да гледат своята си работа. Ако някой някога се опитва да ви натърти мнението си непоискано, просто използвайте възможността за блокиране и не хабете нерви, време и най-вече настроението си за такива онлайн спорове, които могат да продължат вечно, докато събеседника отсреща има желание да си начеше езика (или пръстите по клавиатурата).
  5. Внимателно споделяйте лична информация.

    Често когато се почувстваме добре в дадена среда, сме склонни да започнем да споделяме лична информация за семейството, взаимоотношенията с половинката си и дори още по-лични неща. Добре е обаче да внимаваме изключително много точно какво и с кого го споделяме. Не винаги можем да бъдем сигурни кой стои зад острещния профил, въпреки че на профилната снимка е усмихната майка с двете си деца. Не се предоверявайте и не споделяйте снимки и лична информация с непознати. Това правило е нещо, на което учим децата си, а самите ние често забравяме да спазваме, бидейки наивни с добротата си и желанието си за човешки контакт.
  6. Не превръщайте живота си в онлайн игра.

    С други думи, уверете се, че не прекарвате прекалено много време онлайн и дори да ви е изключително приятно да комуникирате с непознатите себеподобни в майчинските групи, не започвайте да водите живота си ексклузивно и само виртуално. Социалните мрежи са лесно пристрастяващи и е нужно високо ниво на самоконтрол, за да не се преврнем в поредните сраснали се с електронно устройство родители, които дават лош пример на децата си. Общувайте на живо, излизайте и не забравяйте, че най-важните хора за вас са близките и семейството ви и за вас е важно само и единствено тяхното мнение и вашето щастие.

Вашият коментар