5 начина да изключите ума си от работен режим

work-process

В забързаното ежедневие, дори след края на работния ден, когато е време за почивка и прекарване на време с близките ни, често не можем да спрем да мислим за работните си ангажименти, несвършени задачи и предстоящи важни срещи. Това със сигурност не се отразява добре на психичното ви здраве и отношенията ви с близките ви хора, затова ако имате нужда от помощ, за да оставяте работата в офиса, ето 5 съвета, които могат да ви помогнат:

  1. Изключете телефона/лаптопа си. Когато сте достъпни за колегите си извън работно време, те ще знаят, че могат да ви помолят за още една дребна задача, въпреки че вече сте си у дома. Изключете служебния си телефон, затворете лаптопа си и така няма да имате достъп до работните си ангажименти. Важно е и да прекарвате време офлайн, далеч от екрани, затова този съвет е от изключителна важност.
  2. В края на работния ден подредете работното си място. Преместете стола към бюрото, приберете всичко, което сте отворили, документи, тефтери, таблици. Когато оставите работното си място по този начин си помагате на психологическо ниво да “приключите” работния процес.
  3. Планирайте следващия ден предварително. Запишете си свършените задачи и тези, които ви предстоят. Така, ще имате възможност да оцените колко работа сте свършили в рамките на деня и в същото време да имате подреден план с приоритети за следващия ден. Не се изкушавайте да започвате нови и нови задачи, защото те никога няма да имат край. Тук правилото “не отлагай днешната работа за утре”, не важи. Работа винаги ще има и задачите ще идват една след друга колкото и работа да отхвърляте.
  4. Създайте си ритуали на изключване. Разходка, медитация, тренировка. Дайте си време да настроите ума си, че работния ден е приключил. За да бъде по-ефективно това, трябва да избягвате ритуалите ви на изключване да са по какъвто и да било начин свързани с работата, работното ви място и колегите ви. Колкото и грубо да звучи, пиенето по бира с колеги след работа е добро за сплотаването на колектива, но неминуемо ще си говорите и за работа, затова не го превръщайте в традиция.
  5. Планирайте лични ангажименти и време посветено само на вас. Това е най-добрата стратегия. Да очаквате нещо, което не е свързано с работния процес. Вечер със семейството, кино, бар с приятели, любима книга, вкусна вечеря или семеен уикенд. Създавайте си планове, които да очаквате с нетърпение, така че да не ви е трудно да мислите за работа извън офиса. Когато сте в добра компания и правите приятни за вас неща, няма да се сещате за задачите, които така или иначе ще ви очакват на бюрото ви и утре.

Вашият коментар