6 начина да заздравите отношенията си с половинката, когато имате бебе

двойка-бебе-новородено

Появата на децата винаги поставя пред връзката на двама души едно голямо изпитание и стотици малки спънки, които могат да обърнат колата, в случай че към тях не бъде подходено с внимание и правилна нагласа. Трудностите и преобръщатенто на приоритети, ежедневие и светоглед след като в семейството се прибави нов член, винаги водят до промяна на личностно ниво за всеки един от партньорите. Как можете да се свържете отново с половинката си и да откриете път един към друг в новия свят, който градите заедно? Ето 6 съвета:

  1. Очаквайте неочакваното. Повечето пресни родители имат изградена представа за дните, които ги очакват когато се появи детето им и в 90% от случаите тази представа е прекалено захаросана. Блажени гушкания, дълги семейни разходки, време на сплотавяне, чист и подреден дом и едно малко спящо херувимче. Когато действителността ги плесне през лицето и осъзнаят, че истината е съвсем различна от представите им, новите родители изпитват разочарование и инстинктивно се отдръпват от партньора си. За да избегнете това, просто намалете очакванията си. Бъдете адаптивни и намирайте положителното във всяко ново изпитание, което живота ви поднася. Бебето има колики? Или пък разходката се проваля заради всичките неща, които забравяте да вземете и се връщате за тях, докато накрая изгубите търпение и желание? Мивката прелива от мръсни съдове? Няма проблем, всичко това е в реда на нещата.
  2. Приемете неочакваното. По-трудно е да приемете, че живота ви от тук насетне ще бъде един малък хаос. Когато плановете ви не се осъществяват, може да търсите виновник за това и най-удобен да бъде партньора ви. Но не го правете изкупителна жертва затова, че нещата не се стичат по план. Приемете, че не винаги зависи от вас. Не сте успели да кърмите? Или пък сте планирали детето да не спи при вас, а в действителност то затваря очи само когато усеща близостта ви? Не се затваряйте в себе си и не обвинявайте партньора си за неуспехите. Приемете, че отглеждането на деца никога не се случва по план и идеалните родители са само онези, на които все още не се е родило дете.
  3. Комуникирайте. Всичко, което ви се случва трябва да бъде комуникирано и изговорено. Страховете, разочарованията, очакванията, умората, стреса, радостта. И хубавите и лошите моменти трябва да бъдат споделяни, за да може и двамата да знаете какво се случва в главата на другия и да подходите към неговите нужди с разбиране. Когато връзката е достатъчно здрава като такава и има изградени механизми за споделяне преди появата на бебето, тогава това няма да е толкова трудно. Но ако сте имали проблем в комуникацията, който е останал неразрешен, рискувате след като бебето се прибере вкъщи да предизвикате доста проблеми, породени от това, че всеки пази чувствата си за себе си и които имат просто решение – споделяне и комуникация.
  4. Свързване. Като двойка преминавате през едно съвсем ново преживяване, което променя динамиката и отношенията ви. В такъв момент имате два избора – да се отдалечите или да се свържете още повече. Когато знаете и очаквате това, можете да си наложите свързването да е приоритет. Появата на детето може да ви накара да видите в партньора си нови качества, които да го направят отново привлекателен във вашите очи, а справянето заедно може да ви свърже и приближи още повече като двойка и да сплоти връзката ви до неподозирани нива.
  5. Валидирайте чувствата на другия. Всичко е толкова ново. Трябва да приемете своите, но и чувствата на партньора си. Накарайте го да се чувства видян и чут. Слушайте със сетивата си техните нужди и потвърждавайте, че се справят добре. Когато човек чувства, че емоциите му са валидирани и действията му оценени, е по-склонен да прави това за другия на свой ред. Затова ако имате нужда да бъдете чути и старанието ви оценено, посочете на половинката си, че виждате старанието му, че чувате притесненията му и че се справя добре.
  6. Обърнете внимание на позитивните промени у другия. Притеснявали сте се, че партньора ви спи дълбоко и няма да чува и става за бебето, но той се събужда дори преди вас? Виждате как родителството го променя и го поставя в нова светлина, която ви кара да го обикнете още повече? Кажете му го! Хората имат нужда да бъдат поощрявани, особено в такова отговорно начинание. Промените са неизбежни, но положителните със сигурност заслужават вашето внимание. Когато откриете новите качества у половинката си, това може да ви сплоти още повече от преди, защото осъзнавате че растете заедно като двойка и като отделни индивиди, буквално и преносно променяте живота си с едно общо преживяване и отговорност. Какво по-хубаво от това?

Вашият коментар