7 навика, които да следвате, за да бъдете по-продуктвни

будилник

Ако поради някаква причина чувствате, че не успявате да се справите с ежедневните си задачи, въпреки усилията, които полагате и искате да внесете ред в живота си, то е време да започнете с изграждането на няколко навика, които ще ви помогнат да правите важните неща, да се чувствате удовлетворени и много по-продуктивни. Самоусъвършенстването отнема време, затова дайте си го, но помнете, че с постоянство се постигат големи и трайни резултати.

  1. Създайте си сутрешна рутина: когато имате собствен сутрешен ритуал, който да следвате, се подготвяте за деня и така той започва продуктивно от самото си начало. Отделяйте време за лека тренировка, медитация, кафе. Спазвайте го стриктно, ставайте по-рано, за да успявате да отделите време само за себе си. Това е от особено значение, ако денят ви е зает и натоварен, ако имате деца и не оставате сами през останалото време.
  2. Интернет детокс: в днешно време, много лесно се отадваме на безцелното и времеотнемащо прекарване в социалните мрежи. Дайте си лимит на времето, което отделяте за това занимание, най-лесно става с таймер. Наложете си часови интервал, в който телефона ви е далеч от вас, като приемате само важни и неотложни обаждания. Ще се изненадате колкото повече неща можете да свършите, ако оставите телефона и се огледате около себе си, колко време ви е отивало в напълно непродуктивно и дори водещо до закърняване на сетивата занимание.
  3. Наложете си няколко правила, които не подлежат на неспазване и заобикаляне. Например:
    сутрин: 20 минутна тренировка, студен душ, 10 минути планиране на деня
    вечер: без екрани час преди сън, без храна 2 часа преди сън, разтягане
    Ще се изненадате колко по-леко ще се чувствате (и не на последно място удовлетворени от себе си), ако си наложите правила, които да спазвате сами заради себе си. Това ви учи не само на самодисциплина, но и ви дава увереност и самочувствие.
  4. Ако нещо отнема 5 или по-малко минути, направете го веднага: не отлагайте малките задачи, защото те “обръщат” колата. Ако позволявате да се натрупват дребни задачи, които отлагате все за после, рискувате да си създатете голямо количество ненужно напрежение и стрес, а и никога да не стигате до важните неща, защото сте свикнали та протаквате. Затова, следващия път когато изпиете кафето си, просто измийте и приберете чашата веднага, изпратете работния имейл възможно най-скоро и изхвърлете боклука сега. Ще бъдете изумени колко време и пространство ще ви се отвори така, как хаосът около вас няма вече да ви напряга и да се чувствате под постоянно напрежение, че сте затрупани със стотици задачи.
  5. Почивайте си достатъчно. И не, тук не става дума само за сън. Почивайте си качествено, с книга в ръка, с разговор с близък човек, с медитация, разходка сред природата. За да бъдете продуктивни на първо място трябва да сте добре отпочинали. В противен случай, рискувате да прегреете, което е изключително неприятно. И не, не си почивайте с телефона или с готвенето, а наистина намерете своя начин да се зареждате с енергия, позитивизъм и мотивация.
  6. Следвайте правилото 80/20: Инвестирайте повече енергия и време в задачите, които най-много ще променят вашият живот и които максимизират вашата продуктивност. Това правило, известно още като Закон на Парето, гласи, че 20% от усилията дават 80% от важните резултати и 80% от безмислените усилия дават едва 20% ефективност. Можете да приложите това правило в много аспекти от живота си, за да се уверите, че то наистина работи.
  7. Планирайте деня си от вечерта. Приготвяйте предварително колкото се може повече от нещата, които ще ви улеснят на следващия ден. Решете какво ще облечете, пригответе си закуска и обяд или поне загтовки, планирайте графика и задачите си. По този начин няма да тормозите ума си с постоянно обмисляне на правилния ред, в който да вмъкнете всичките си ангажименти, а така се освобождавате от излишен стрес, и не на последно място, имате предвидимост на деня (разбира се, случват се непланирани събития, но така още по-лесно ще можете да ги “вмъквате” в графика).

Следвайте тези прости правила, в рамките на месец, докато се превърнат в навик, а от там и в начин на живот. Ще бъдете поразени, колко по-лесно ще се справяте със задачите си за деня, а от там и с всичко останало в живота ви.

Вашият коментар