20 коледни традиции по света

christmas-presents-wrapped

Част 2

Миналата седмица в Част 1 ви запознахме с 10 интересни и необичайни коледни традиции, които се спазват в различните страни по света. Днес продължаваме със следващите 10 страни и техните уникални коледни обичаи.

11. Барбадос: на празничната трапеза в Коледната нощ задължително присъства печена шунка, гарнирана с ананас и торта с ром. Интересен избор на меню, но не трябва да забравяме, че всеки се храни с това, което земята и климата му позволяват.

12. Полша: в братската ни славянска страна, семействата си споделят обредена вафла с изобразена икона на Мадоната с Младенеца, наречена “оплатек”. Всяко семейство си чупи парченце и предава нататък. Вечерята не може да започне преди първата звезда да е изгряла на небето. Поляците оставят задължително едно място на коледната трапеза незаето, но сервирано, за изненадващи гости.

Споделяне на оплатек

13. Холандия: холандските деца чакат с нетърпение всяка година тяхната версия на Дядо Коледа, нарчена Синтерклаас. Той е старец с бяла брада и червено наметало, който оставя джинджифилови сладки и марципан в обувките на послушните деца.

14. Португалия и Бразилия: семействата в тези страни, сядат на празнична вечеря чак в 22 ч и вечерята продължава точно до полунощ по традиция, след което се разменят подаръци и се ходи на Среднощна празнична литургия, наречена “Мисса до гало”, а след нея всички се събират на площада, където наблюдават празнични фоерверки.

15. Австрия: в алпийските държави има поверие, че същество, на име Крампус, което прилича на Дявола, се появява всяка година по време на честването на св. Николай на 6 декември. Децата трябва да му предоставят списък с добрите и лошите си постъпки през годината. Ако добрите постъпки са повече от лошите, децата получват сладки и подаръци. Ако ли не… Крампус им носи антиподаръци в Коледната сутрин. Доста крайна мярка за послушание, не мислите ли?

16. Южна Африка: в тази топла африканска страна, семействата се събират заедно за готвене още през деня. Традицията се нарича braaing. Готвят се пържоли, наденички и оризов пудинг. Коледните дръвчета там биват украсявани с традиционни африкански накити. Интересно и необичайно!

Коледна украса в Африка

17. Украйна: православните християни в Украйна празнуват Коледа на 7 декември, като се обличат с традиционните си носии и излизат по улиците на шествие, докато пеят традиционни коледни песни. Традиционно коледно ястие там, подобно на нашето ашуре, “кутя”, се сервира на масата на всяко украинско семейство на празника. Съществува и обичай да бъде хвърляно към тавана, като ако залепне и не падне, значи годината ще бъде берекетна. Доста рисков начин за гадаене, но коя ли бъркотия някога е възпирала украинците.

18. Мексико: в тази строго релогиозна страна, приготовленията за Коледа започват още в началото на декември. Традиционно във всяка църква се разиграва като шествие пътят на Христос до Голгота, а на самата Коледа се разиграват представления с раждането на Младенеца.

19. Швейцария: швейцарските семейства си приготвят сами адвент календари с изненади, които да отварят във всеки ден до Коледа заедно. Най-големия подарък за всеки, разбира се, остава за коледната сутрин. Тази традиция е позната и на нас в България в последните години.

Ръчно направен адвент календар

20. Ел Салвадор: в тази централноамериканска страна, Бъдни вечер и Коледа биват отпразнувани с гръм и трясък, тъй като по традиция всеки хвърля бомбички и фоерверки. Децата хвърлят пукащи топчета и изобщо, всичко е пукотевица и трясък. Напомня ли ви на нещо?

Каквито и традиции да се спазват по света, най-интересни, най-близки и най-мили на сърцето ни, си остават нашите, български обичаи. В следващата статия ще ви разкажем именно за тях.

Вашият коментар