20 коледни традиции по света

Част I

В предишната статия Ви разказахме историята на празника Коледа, какво и защо празнуваме на този ден. Стана ясно, че Коледа е празник, който датира от хиляди години и носи в себе си традиции от различни религии и епохи. Заради това, тя носи в себе си многолики обичаи, които се спазват в различните части на света. Днес ще ви запознаем с интересни традиции, които се спазват в различните страни на този ден.

  1. Швеция: шведите си имат интересен символ на Коледа, който е свързан с древните езически ритуали. Козата Yule била построена от слама за първи път през 1966 година и се превърнала в традиционен монумент, който се строи всяка година след това. Днес станалата известна като Gävle Goat можете дори да наблюдавате на живо построяването и на официалния сайт. Статуята от слама е почти 13 метра висока и тежи 3.6 тона, разваля се през първата неделя след Нова година и всяка година се построява отново на същото място.
  2. Филипини: във филипинския град Сан Фернандо, всяка година се провежда фестивал на фенерите. Изключително зрелищно за наблюдаване събитие, което превръща улиците на града в истинско светлинно шоу. Фенерите изобразяват и символичират Витлеемската звезда, съобщила за рождението на Младенеца. Не случайно наричат Сан Фернандо “Коледната столица на Филипините”.
  3. Япония: в Япония Коледа не е официален или традиционен празник, но въпреки че само един процент от населението на страната са християни, те са намерили свой необичаен начин за празнуване. Всички семейства, които празнуват Коледа, се отправят на празнична вечеря в популярната верига за бързо хранене KFC, където през 1974 кампанията “Коледата на Кентъки” станала толкова успешна, че и до днес се сервират домашни гозби с пуешко, които събират християнските семейства.
  4. Исландия: последните 13 нощи преди Коледа, исладнските деца биват посетени от 13 коледни джуджета. Традицията повелява децата да сложат обувките си до прозореца, а на сутринта откриват в тях бонбони ако са били послушни или загнили картофи, ако не са. На това му се казва стимул за добро поведение!
  5. Финландия: в коледното утро, традиционно финландските семейства закусват каша от мляко с ориз, поръсено с канела. Който открие скрит в средата бадем, побеждава. Финските семейства днес слагат бадем в купичките на всяко дете, за да няма сърдити.
  1. Нова Зенландия: представете си Коледа с 30 градусова жега и на плажа. Така празнуват новозенландските семейства. Традицията там, е градинско парти с барбекю, а менюто е морска храна и свежи зеленчуци. Вместо борчета, там си имат дървото похутакава, което цъфти с ярко червени цветове точно по това време на годината.
  2. Дания: преди християнството, в Дания през декември са се празнували Светлите дни, които предхождат зимното слънцестоене. Днес, датчаните декорират домовете си с фигурки на същество, наречено nisser, което трябва да ги пази от лоши сили. Вечерта на Коледа, датските семейства слагат коледното си дръвче в средата на стаята и танцуват и пеят традиционни коледни песни около него.
  3. Мартиник: на френския карибски остров, имат традиция на Коледа и на Нова година семействата да посещават своите съседи, като им носят дарове и храна, за да пеят заедно коледни песни и да споделят трапезата.
  4. Норвегия: в тази северна страна, сезонът на Коледа започва още на 3 декември. Заведенията и улиците на градовете се пълнят с хора и празнично настроение. На 23 декември норвежците празнуват Малка Коледа и в този ден украсяват елхите, пекат джинджифилови сладки и оризов пудинг.
  5. Ирландия: ирландците оставят червена запалена свещ на прозорците си в нощта на Коледа, за да приветстват коледния дух в домовете си.

Очаквайте част II.

Вашият коментар