Историята на Коледа

Празникът такъв, какъвто го познаваме днес

Всеки от нас, още от дете, чака Коледа всяка година с огромно нетърпение. За някои заради ваканцията, за други – заради подаръците, а трети жадуват за уединение със семейството. Всяка Коледа украсяваме домовете, слагаме еднакви ястия на трапезата, разменяме си подаръци. Но от къде идва историята на Коледа и защо днес този ден се празнува навсякъде почти по едни и същи обичаи?

Християнството

Знаем, че на Коледа празнуваме Рождество Христово. За християните по целия свят това е деня на рождението на Исус Христос. В Библията, Рождеството е белязано от изгряване на ярка звезда в небето, а ангел съобщил на намиращите се в близост пастири, че на света се е появил Спасителят. Изгрялата ярка звезда довела на поклонение пред Младенеца трима източни мъдреци, които му поднесли своите дарове. От къде тогава идва името Коледа, украсяването на елхата и образът на добрия старец Дядо Коледа?

Според Речника на българския език, съставен от БАН, наименованието Коледа, произхожда от латинската дума calendae – „първият ден от месеца“. Други разновидности на тази дума са: Ко̀ла̀даКолѐднаКолѐнда. Истината е, че в продължение на две хилядолетия, хората по света празнуват този ден по различни начини, като днес той е симбиоза от религиозни и езически ритуали и обичаи, модерна поп култура и още нещо.

Езичество

Не всички хора са почитали 25 декември като Рождество. В много култури се празнува средата на зимата, позната още като Зимно слънцестоене и се е отбелязвал с ритуали векове преди появата на Исус Христос. В Скандинавските държави, по време на празниците за Зимното слънцестоене, се е почитал Один, в Рим – бог Сатурн (богът на земеделието).

Няма фактически доказателства, че Исус Христос е роден точно на 25 декември. Датата е избрана от папа Юлий I и се предполага, че е осиновена от Църквата, за да замести или да се вплете добре с вече установената традиция в по-голямата част от света и да измести езическите тържества. Така и се случило. До края на Средновековието, по-голямата част от езическите традиции били изкоренени. На Коледа вярващите посещавали църква, а заможните показвали загрижеността си към по-бедните като им дарявали храна, вино и дрехи, като по този начин отплащали дълга си към тях.

Новият свят

В новозаселената Северна Америка, Коледа не се празнувала до началото на 19 век. А там, новозаселниците преобразили вида на празненствата до неузнаваемост. От пищни фестивали и събирания, те превърнали Коледа в празник на семейството, свързан със сплотеност, носталгия и смиреност. Малко по-късно Дикенс написва вечната “Коледна песен” и овековечава празника завинаги. Коледа започнала да се превръща все повече и повече в ден, посветен на семейството и най-вече децата. Това била идеална възможност за бедните родители да подаряват подаръци на децата си, без да се счита, че ги “разглезват”. В продължение на следващите 100 години, американците прибавили украсяването, изпращането на картички, размяната на подаръци създали традиции за трапезата и в края на века хората по света вярвали, че спазват традиции на стотици години, докато всъщност всички те били измислени от новозаселниците в Северна Америка, които чрез Коледа запълнили културната нужда на една нова и растяща нация, за собствени, сплотяващи ги празници.

Ами Дядо Коледа?

Легендата за Дядо Коледа може да бъде проследена до монахът Свети Николай, който бил роден през 280 г. от Н.Е. в днешна Турция. Според историята, Николай дарил всички свои притежания на бедните и нуждаещите се и започнал да пътува и да помага на всеки, който имал нужда, като така се прочул като защитник на болните и на децата. Свети Николай навлязъл в традициите на американските семейства в края на 18 век, когато датските новозаселници празнували годишнината от смъртта на Св. Николай (Sint Nikolaas), което довело до популярното днес наименование Santa Claus. A иконичния външен вид на Добирия старец, произлиза от карикатура на Томас Наст, който увековечил поемата на Клемент Мур “Нощта преди Коледа”, като нарисувал Santa Claus като червендалест, весел дядо, облечен в червено.

Историята на Коледа е почти толкова стара, колкото е света. Истината е, че този празник е събрал в себе си хилядолетия история и традиции, за да се превърне в това, което е днес и да го празнуваме в днешният му облик. Сплотяващ, уютен, топъл, ден за семейство, смирение, радостни мигове, почивка и разбира се, размяна на подаръци. А за децата, Коледа винаги ще е най-хубавия ден в годината.

, ,

Вашият коментар