Оставете децата да скучаят!

“Мамооо, скучно ми е! Пусни ми детски!”

Колко често чувате тази или вариация на тази реплика от децата си? А колко често удовлетворявате молбата им и в името на мира им връчвате таблет с игри или пускате филмчета на телевизора? Страхувате ли се какво ще се случи, ако оставите децата си да им е скучно? Без устройтсва, без игри и анимации? Ще ви кажа какво:

Ще развият въображението си и креативността си, ще се научат как да се справят сами с препядствия и предизвикателства. Скуката е полезно нещо, сочи дори науката. Доказано е, че деца на които биват задавани скучни задачи, като това да подредят стаята си, води до невероятни резултати и подходи, научаване за изпълняване на задания, развихря въображението и прави децата по-спокойни, самостоятелни и най-важното – кара ги да ползват главите си.

Като родители, повечето от нас приемат за своя отговорност развлечението на децата си, независимо на каква възраст са те. Превъщаме се в клоуни докато измисляме безкрайни забавления, игри и развиващи някакво умение задачи и се чувстваме провалили се, когато не смогваме да запълним изцяло графика на децата си или когато не сме способни да сме с тях през цялото време. Но това изобщо не трябва да е така. Всъщност, колкото повече свобода и време без пряко родителско присъствие осигуряваме на децата си, толкова по-самостоятелни, креативни и умни ще растат те. Дори най-малките имат нужда от време без мама, да бъдат оставяни с играчки по избор сами, за да се приучават да вземат решения и да опознават света със собствените си сетива и действия.

Бездействието отвън, не винаги означава бездействие отвътре, затова ако детето ви просто си лежи без признаци на каквато и да е друга дейност, не изпадайте в ступор и отчаяние. Във фантазията си, детето може да покорява върхове, да решава задачи, или да измисля нова пакост. Последното, колкото и алармиращо да звучи, също е полезно за развитието на детето ви. Това да измислиш как да свършиш нещо, без да те хванат си изисква креативност. Оставете децата си да блуждаят, да мечтаят и да са сами с мислите си. Мозъкът винаги има нужда от почивка от стимули и списъци със задачи. Припомнете си как самите вие не можете да изключите умореното си съзнание вечер и стоите будни с часове като мислите ви прескачат от една в друга. Това е необходимо време за всеки човек и ако не се дава, мозъкът може да ви доведе до burnout, което изобщо не е приятно преживяване.

Затова, следващият път когато детето ви ви каже, че му е скучно, можете да използвате някой от тези подходи, за да го накарате да приеме скуката като нещо полезно и необходимо, особено във времена, в които дори училището е онлайн и екраните и свръхстимулацията са навсякъде около нас и децата ни, 24/7.

“Мамо, играчките ми са скучни, искам нови!”
“Защо не погледнеш в кашона със стари играчки под леглото ти, може да харесаш нещо там и в същото време да отделиш играчките, които са ти скучни, за да ги дарим.”

“Мамо, пусни ми детски!”
“Защо не разгледаш книжките, които са в стаята ти, вместо това?”

“Мамо, скучно ми е!”
“Искаш ли да излезеш в двора и да видим какво ще измислиш да правиш там.”

Опитвайте да насочвате децата си, без да им давате конкретна задача, за да могат те самостоятелно да вземат решение за това, как да запълнят времето си и да излязат от скуката. Ще бъдете изненадани колко полезно това време може да бъде за децата, а и за вас самите. Опитайте! И не забравяйте, че скуката е необходима в ежедневието ни. Изключете устройствата, преминете офлайн.

Вашият коментар