Майка лесно се не става

mom

Спрете да превръщате майчинството в мъченичество

Чували сте го, нали? Бас хващам, че ви се е повдигнало или са ви изтръпнали краката от вцепенение поне веднъж, докато някой е изричал тези думи, след поискан или непоискан съвет или НЕДАЙ БОЖЕ, ако сте споделила някъде с някого, че сте изморена или нещо свързано с отглеждането на деца, така, леко, ви притеснява.

Истината е, че не само у нас, майчинството е снижено до мъченическа позиция. Случва се навсякъде по света? Но защо е така?

Когато сте млади и зелени и още имането на наследници ви се струва далечна и не толкова вероятна перспектива, бивате засипвани от въпроси или закани. “Кога смяташ да имаш деца?”, “Сега ли ти е труден живота, чакай да видиш като родиш едно-две деца, да те питам тогава!”, “То и баба може така да спи до обяд, чакай да видиш като станеш родител”, “Радвай се на тялото си сега, че като родиш – КРАЙ!”. Казвали ли са ви нещо подобно?

И какъв бе ефекта? Разбира се, помислили сте си, “О, ужас, аз НИКОГА няма да имам деца”. Защото, да си го кажем честно, пред такива заплахи и най-смелата млада дама би си плюла на петите и би избягала да изкачва Шиша Пангма, вместо да ходи да ражда, да си съсипва тялото, да не спи и изобщо да и е трудно вовеки.

Веднъж станалите майки, също биват убеждавани отвсякъде, че то майчинството е жертва и компромис отвсякъде. Жертваме си гърдите, жертваме си съня, времето, идентичността, професията, хобито, връзката, приятелите, разсъдъка и каквото там още се сетите и всичко това в името на едно – децата. Те да са добре. Не мога да се съглася и да не попитам – ЗАЩО?

Защо майчинството е равно на жертва. Защо трябва да се примирим и да приемем, че имаш ли деца с теб е “свършено”, като да бъдеш майка е всичко друго, но не и край на каквото и да е. Майчинството не е мъченичество или компромис. Да имаш деца, не те загубва като личност, а ти помага да развиеш толкова много други и неподозирани свои качества. Да откриеш нови светове, нови хобита, да си поставяш нови цели. И ако бъдете достатъчно смели, за да си позволите да разгърнете потенциала си, ще разберете, че всъщност не майките жертват живота си, а тези, които все още недокоснали се до тази вселена, смятат, че всъщност живеят.

Не ползвайте децата си за оправдание за собствените страхове, несигурности, нерешителност и неамбицизност. Който иска и знае как, намира време и начин да постигне всичко, независимо дали има или няма деца. Затова, не слушайте когато някой ви каже, че “Майка лесно се не става”. Бъдете пример за децата си, за да знаят те, че да си родител не е равнозначно на отказ от мечти и светло бъдеще. Майчинството не е мъченичество, а приключение, което си заслужава всяка стъпка в неизвестното. Идвате ли с мен?

Вашият коментар