Полата – от мини до макси или историята на една дреха

Коя е най-женствената дреха, която ви идва на ум? Роклята? Или полата? Задавали ли сте си въпроса защо полите са типично женско облеко, в свят в който чисто анатомично би подхождала на мъжкия пол повече? Истината е, че полите са се превърнали в строго женски аксесоар чак през Средновековието. Но да се върнем малко по-назад.

Първата изобщо дреха носена от човек, всъщност е именно полата. Още в праисторическите времена, най-лесната за изработка и покриваща максимално тялото дреха, е била полата. Без значение пол и възраст “препаската” е носена от всички. Била изработена от животинска кожа. В древните цивилизации – Египет, Месопотамия, Гърция, Рим, полите са били част от облеклото на всички, но най-вече на знатните мъже. Материята, кройката и дължината съответствали на социалния статус на носещия я. Жените по това време носели повече рокли, а колкото по-дълга била полата, толкова по-високо в йерархията бил носещият я.

Историята на съвременната пола като част от дамския гардероб започва в Испания в края на XVI век. Мъжете са започнали да носят панталони заради… конете! Точно така, язденето наложило да се смени тази част от гардероба, а тъй като на войни и коне яздели основно мъжете, то полата останала за нежната част от населението, докато мъжете приели панатлона като по-мъжествена форма на облекло. Точно тогава пък се и променили самите поли. Започнали да се носят дълги и изключително обемни поли с много висока талия стигаща почти до под бюста. Пластовете плат задължително се носели един върху друг докато не се получи нужния обем. Горната част на облеклото била корсет, а често заради еднаквия плат на полата и корсета се създавала илюзията за рокля.

Малко по-късно в Италия и Франция решили да премахнат десетките пластове плат и да заложат на “скеле” за полите, което да постига същия ефект. Олекотени в сравнение с предишните поли, но отново тежки и често неудобни били полите с кренолин. Платовете при членовете на висшето общество били богато украсени, тежки, драпирани и блестящи. В края на XIX век кренолина и обръчите били заменени с възглавнички. поставяни в задната част на полите, като така се създавал необходимия обем. Кройките се стеснили значително като по този начин свободата на движенията била доста по-голяма. Дължината обаче останала бетон – дълга до земята.

Няколко десетилетия по-късно полата започнала да се скъсява, корсета изчезва, а полите стават все по-семпли, смели и удобни. Жените били свободни да покзват краката си без да се страхуват от инвкизиция, изнасилване или наказание. Вълнените поли придобили широко разпространение и вече топлели собственичките си и през зимата.

XX век определено бележи развитието на полата като част от дамския гардероб. Докато в началото на столетието полите били все-още дълги, през 20-те и 30-те години прави и надиплени, през 40-те поли-камбана до и над глезена, през 50-те се появили полите молив,  а през 60-те години нейно величество мини полата превзела света. И всичко това се случва благодарение на неповторимите Коко Шанел и Мери Куант. Появата на мини полата е съпътствана с много големи промени в мястото на жената в обществото, затова се счита за революционна. Въпреки, че последвалата хипи вълна прибира в гардеробите късите поли за известно време, за сметка на дългите, феерични и бродирани поли, мини полата остава вечна класика в дамския гардероб и е задължителна за всяка съвременна жена.

Днес полите, които се носят от съвременните жени, няма как да бъдат обобщени с едно изречение. Те са дълги, средни, къси, широки, тесни, впити, цветни, екстравагантни, но винаги красиви, удобни и най-вече израз на индивидуализъм и стил, в свят, в който много по-лесно е да се носят панталони, дънки или рокли. Полата винаги ще остане част от дамския гардероб за онези представителки на нежния пол, които не се страхуват да бъдат различни, да се откроят и да заявят пред всички колко категорично елегантни са избрали да бъдат.

Кои са вашите любими поли? Разгледайте и нашите предложения в новата ни колекция!

 

 

Вашият коментар