Детският имунитет по време на пандемия

kids hands

Почти две години светът съществува под условия на световна пандемия. За добро или за лошо повечето време прекарано у дома, довете до логична развръзка – раждането на деца. Бебетата на пандемията са заченати, износени и родени в среда на изолация. Майките им са бременели под знака на Коронавируса, в страх от неизвестните последствия за плода при евенуална зараза, родили са ги в стерилна среда, без право дори на таткото да присъства и след това са ги завели у дома, където са се изолирали в малкия, но сигурен балон без посетители и срещи с други деца. Всичко това води до тоталната липса на имунитет у децата.

Всяко едно дете, независимо дали е родено или не по време на пандемия няма почти никакви защитни сили. Новородените имат остатъчен придобит от майките си. Кърмените бебета биват защитени чрез антителата предадени им чрез майчиното мляко. До тук добре. Какво се случва обаче, когато излагането на бактерии и вируси бива ограничено по една или друга причина в първите месеци или години на детето?

Излагането на голямо количество различни бактерии в ранното детство, тренира детската имунна система да разпознава кои бактерии са опасни и кои полезни. Точно поради тази причина в последните години нашумява т.нар. ранно излагане на алергени, което цели чрез предлагане на храни потенциални алергени в ранните месеци на детето (4-5, а не както се съветваше до скоро след 7-9-12 месец), да подложи детската имунна система на тест, който да изработи имунен отговор и да възприеме или не алергизиращите храни.

Когато забавим излагането на потенциални заплахи за имунната система, постигаме стерилитет на имунитета. Когато децата се гледат в прекалено чиста и бедна на бактерии среда, те са здрави, а родителите мислят, че това е равно на силен имунитет. Но при първия сблъсък с нестерилна среда, това се променя. Децата започват да боледуват “от най-малкото”. Организма им се пренасища внезапно с непознати болестотворни организми. Ето защо бебетата, родени в пандемията на Ковид 19, са по-предразположени към настинки, вируси и бактериални инфекции. Те просто не живеят по начина, по който трябва да живеят едни нормални деца, сред себеподобни.

Последствията от тази пандемия, ще преследват поколения напред, не само заради самото заболяване, а и заради фактори, точно като този. Затова, излагайте децата си на нестерилна обстановка, когато е възможно и се погрижете да изградите имунитет, не чрез прекалено пазене, а обратното, чрез каляване.

Вашият коментар