Много баби, хилаво бебе… и адекватна майка!

generations

Защо не можем да сравняваме майчинството днес с майчинството на нашите майки и баби

Знаете ли каква е най-съществената разлика между майчинството на днешните жени с това, което до преди 30-40 години са имали например нашите майки или баби? Докато тогава детето се е отглеждало от поне две, а понякога и три поколения жени под един покрив и е имало постоянна приемственост, помощ и съвместна грижа за децата, то днес повече от половината млади майки отглеждат децата си сами още от самото им раждане. Промяната на модела е огромна и е обусловена главно от факта, че съвременните млади семейства живеят в големите урбанизирани градове, често далеч от семействата си и все по-рядко се срещат големи фамилии, които живеят под един покрив. До какво води това?

Ако преди една млада майка не е имала притесненията за това какво я чака, тъй като е израстнала заедно със своите лели, сестри и деца, които са се отглеждали в семейството и е имала опита предаван от поколенията, то днес това съвсем не е така. Бабите ни са научавали всичко за възпитанието и отглеждането на деца от техните майки, които са го знаели от своите и така мъдростта на поколенията се е предавала като закон, без да бъде обмисляна, без да бъде оспорвана или подлагана на съмнение. Децата се повиват стегнато, защото… защото така казваше баба. Дава им се сок с лъжица след третия месец, защото така е захранена майка ми, така съм захранена и аз. Толкова. Никой не е чел книги, не е ровел в интернет и не е бил объркван с противоречива информация, научни изследвания и данни. Доверявали са се на „селото“ и са били спокойни.

Отглеждали са деца в среда пълна с други деца и по този начин семейната връзка е била силен и непоколебим източник на подкрепа. Във всяко едно отношение. Чували ли сте за следродилна депресия при някоя от бабите в семейството си? Не? Ами не е имало защо.

Какво се случва със съвременните майки? Налага им се да се самообучват. Да раждат и отглеждат децата си сами, без да имат общността и „селото“ зад гърба си. Да четат, да се объркват, да пресяват, да преценяват и да вземат информирани решения на базата не на опита на баба си, а на разума, инстинкта и не на последно място, науката. От една страна, е вярно, че доста от решенията на майките днес са доста по-здравословни за децата, но от друга, водят до много големи нива на стрес у майките.

Всички знаем поговорката „Много баби, хилаво бебе“. Но какво всъщност означва тя? Препратката е точно към онези времена, когато всяка баба е давала акъл за това как да се постъпи в дадена ситуация с отрочето и решенията за отглеждането на децата са идвали от възрастните, с които майките са се съобразявали безропотно. А всички знаем, че едновремешните подходи не винаги са безопасни за децата (не всички практики, разбира се, но търкането на новородено със сол и топенето на хляб във вино, трябва да се съгласите, не са особено добри методи за прилагане върху бебета).

Днес, често конфликтите между младите майки и бабите на децата, се коренят в разликата в поколенията и начина на отглеждане на деца преди и сега. Но докато майките ни са имали възможността да се насладят на майчинството си, спокойни че има кой да им помага в домакинството и отглеждането на децата, то днес това е почти невъзможно. Жените са се превърнали в същества със сто ръце, огряващи сами навсякъде. Гледат деца, чистят, подреждат, готвят, гладят, работят. Без помощ. Бабите обикновено са далеч или пък все още работят. И са принудени да се справят сами. Отчуждението в семействата е огромно. Няма я задружността, няма го спокойствието, няма на кого да оставиш децата и за час. Това неминуемо се отразява върху психиката на жените в майчинство и определено е най-големия минус на съвременния начин на живот.

Затова, запомнете. Много баби, хилаво бебе… но адекватна и здрава майка. Няма пълно щастие, но винаги имате право на избор. Вие бихте ли отглеждали децата си по „стария“ начин?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *