5 заблуди за майчинството, в които вярвах преди да си остана у дома

mother

Преди да забременея, винаги си представях майчинството и „отпускът за отглеждане на дете“, като едно райско бягство от реалността, една почивка, в която подухва лек бриз, има безцелни разходки, много смях, енергия и изобщо едни такива розови неща.

Когато забременях, започнах да осъзнавам, че нещата не са точно така и започнах да си играждам друга представа – отговорности, памперси, гушкане, разходки. Но все още вярвах в някои от най-разпространените заблуди за жените в майчинство.

  1. Вярвах, че отпускът по майчинство е отпуск. Чаках с нетърпение момента, в който ще остана у дома с прекрасното създание, което ще си родя и си представях как ще си живеем мирно и щастливо на дивана с купа пуканки и любим фимл, гушкайки се, как ще спим по цял ден и изобщо колко много ще си почивам. Ха-ха-ха.
  2. Вярвах, че работата няма да ми липсва. Грешах. Мислех си, че няма по-хубаво от това да се откъснеш от задълженията, сроковете, напрежението и работата от 9 до 18 всеки ден, за да живея за два дни уикенд. Нали сега всеки ден щеше да е уикенд. Реалността беше съвсем друга. От майчинството се затъпява, ама много. Липсваха ми колегите, спокойствието, тишината и регламентираното работно време. Защото в майчинството уикенди няма.
  3. Вярвах, че веднага ще успея да си върна старото тяло. Истината е, че никога тялото ми няма да е както преди. Отне ми изключително много усилия и време, за да заприличам на нещо, което не е събирано с лъжица и нацедено насила в тесни дънки. Научих се да обичам тялото си затова, което е преживяло и да му благодаря, че е дало живот. Погрижих се и да мога да се харесвам в новата си кожа.
  4. Вярвах, че майчинството изисква само и единствено грижи за новороденото. Забравих, че ще изисква грижи и за мен. Не очаквах изтощението, болката, факта, че никога не съм била по-изморена и по-благодарна едновременно през целия си живот. Грижите за новородено са песен. Грижите за 3-годишно са вече доста по-високо ниво мазохизъм.
  5. Вярвах, че няма какво да провали плановете ми да съм „перфектен“ родител. Оказа се, че е нужно само едно. Дете с характер. Нищо от това, което планувах и си представях, не се случи така. Затова пък научих нови неща и придобих ценното умение да реагирам във всякакви ситуации. Плановете оставих за старото си аз, което вярваше във всички тези сладки заблуди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *