10 доказателства, че 3 годишните са страхотни!

girl

Част 1

Всички сме чували за “Ужасните 3”. Или поне всички, които имат деца. Голяма част от родителите се страхуват от третата година на детето си и се притесняват от заплахите на преминали през първият “пубертет” на децата си. Но, аз съм тук, за да внеса малко светлина в тунела. Всъщност, три годишните са страхотни! Най-накрая в третата година от живота на дъщеря ми, успяваме да водим диалог, което си е постижение, въпреки че се е научила да ме затапва и че не спира да задава 619 въпроса в секунда. Ние си говорим и това е супер!

И ако още не ми вярвате, че да имаш три годишно е страхотно и можем да научим много от тях, то ето ви 10 доказателства за това.

1.Те са самоуверени. О, де да имах тяхната смелост и вяра в себе си. Дъщеря ми е абсолютно убедена, че е най-красивото и умно момиче на света, освен това притежава супер сили, може да мести предмети само с ума си и изобщо е всестранно развита личност. Важното е, че тя има непоклатима вяра в себе си. Нещо, с което много малко възрастни могат да се похвалят.

2. Те са любов. Обичат. Искрено, истински, чисто и безусловно. Обичат и не се страхуват да го казват и показват. Рибката в аквариума чува “обичам те” повече пъти на ден отколкото възрастните си казват изобщо за месец. Обичат цветята, сладоледа, малката мравчица, братчето или сестричката си, мама и тате. И го показват с цялото си същество. И това ако не е причина да върнем и ние любов към тях!

3. Любопитни са. Въпросите. Ах, тези въпроси. Защо змията няма крака? А защо не може да вечеряме шоколад? Вали ли на слънцето дъжд? Защо рибите спят с отворени очи? И още и още и още… Въпроси, зададени с истински жадни за отговор очички, които опознават, попиват и се учат всеки ден. Дори когато са малко досадни и ни затапват с най-невероятните въпроси, три годишните са доказателство, че не всеки е роден научен, но пък всеки носи в себе си любознателност и любопитство.

4. Интелигентни са. И остроумни! Умеят да преговарят като в съда и да се пазарят като на турска чаршия. Могат да продадат лед на ескимос и въпреки това да са все така сладки и манипулативни. Те са като гъби – попиват всичко, което чуят. Обработват го и го повтарят в най-правилния (или неправилния) момент, за да ни напомнят, че може да са малки, но за сметка на това са умни и интелигентни същества, с които може да се водят (донякъде) дълбоки разговори.

5. Забавни са! Днес играхме на “Пода е лава”. Така не се бях смяла от… не помня от кога. Три годишните говорят всякакви смешки без капка свян. Обичат да тичат без бельо и да се смеят така, че да ги чуят и в някоя съседна държава. А ние имаме нужда от такъв смях, нали така? Да се смеем от сърце заедно с малките човечета, които скоро може би ще вдигат рамене или ще се чувстват засрамени от шегите на родителите си. Затова, смейте се с тях сега!

 

Очаквайте продължение…

Вашият коментар