Какво да правим с децата си този Великден

easter

Идеи, които може да осъществите и в последния момент

Винаги съм смятала, че празниците са, за да се научат децата на нещо, за да се забавляват и за да се събере семейството на едно място. С немалка доза тъга, разбрах, че напоследък все повече родители рядко споделят емоциите от приготовленията за празниците с децата си. Не боядисват заедно яйца, защото децата били малки или пък изобщо не боядисват. Не готвят заедно, не ходят заедно на църква. Изобщо, децата забавят процеса и някои родители предпочитат да свършат “мръсната работа” набързо, сами и без да им се пречка и цапа някакво дете.

Аз съм на другия полюс. Не искам да боядисвам яйца, ако не го правя с децата си. Ако не се измажем и не разсипем боите, не счупим половината яйца и не разпилеем брашното за козунаците из цялата къща, то празникът не е празник. Дори най-малките могат да бъдат включени в тези процеси, затова, ако искате да създадете неповторими емоции и спомени на децата си, докато ги учите на нещо хубаво, устойчиво и добро, което да остане в ценностните им системи, то за вас съм подготвила няколко идеи.

 

  • Отпечатъци от ръце, крачета – Бебетата не могат да боядисват яйца, но пък можете съвсем спокойно да им позволите да оставят отпечатък от краче или ръчичка върху яйцата или на лист хартия преди да изхвърлите боите за яйца. По този начин, дори да нямат спомени за това, те ще се чувстват интегрирани и част от забавленията на семейството, дори когато все още не могат да бъдат активни участници.
  • Мъфини с характер – опечете кексчета с по-големите деца. Дайте им да бъркат, да добавят шоколадов чипс (като малки яйчица) и да оближат бъркалките. Декорирайте ги заедно след това. Сложете глазура и направете заешки уши и мустаци (от маршмелоу, бонбони или плодове). Забавлението е гарантирано за вас и за децата ви!

  • Хартиени яйца – ако децата ви са в градинска възраст, може да принтирате или изрежете яйца от хартия, които те да оцветят или да залепят стикери или изрязани от тях самите формички за украса. Освен, че е забавно, това занимание развива фина моторика, познания за цветове и форми, както и за самия празник.
  • На лов за яйца – въпреки че тази традиция не е българска и не се практикува от православните християни, нищо не ви пречи да направите едно търсене на скрити яйца за децата си. Начертайте карта, ако са по-големи може да усложните играта като добавите катанки, подсказващи къде се крие следващото яйце. За този събрал най-много яйца да има и награда. Голямо шоколадово яйце например.
  • Книжки – четенето и любовта към книгите се възпитават от ранно детство. За да бъде едно дете ученолюбиво и да развива въображението си, е нужно да вижда родителите си да четат, както и да му бъде четено. Когато имате избор между детско филмче или същата история, но в книжка, прочетете книжката! Не учете децата си да бъдат заболи нос в електронните устройства. Има много походящи книжки на тема Великден, както и детски Библии с картинки, чрез които можете да запознаете децата си със същността на празника. Важното е, да се забавлявате и да научавате нови неща заедно.

Екипът на Ино ви пожелава светли Великденски празници!

Вашият коментар