Какво се случва в мозъка на една майка

mom and baby

Когато бебето и плаче

“Ами ако не я чувам? Ако плаче и не се събуждам?” 

Главата ми щеше да избухне от притеснение. Спях както мечка спи зимен сън. Нямаше шанс да ме събуди каквото и да е, когато спях дълбоко. Аларми, хъркане, викове, раздеусване, земетресение, националният сигнал за тревога. Абусрд. Няма да я чувам! Това беше заключението ми. Ще трябва да стоя будна по цяла нощ, дори бебето да спи, защото иначе няма да я чуя и ще се случи нещо лошо…

Докато тя не се появи. И я чувах дори когато се обръщаше или примрънкваше тихичко насън. Чувах я как ДИША. Оказа се, че имаме някаква връзка. Нещо като wifi, бяхме взаимно свързани, макар и извън утробата ми, аз я усещах. Дори повече – тя усещаше мен. 

Много проучвания са правени върху тази връзка. Когато едно бебе плаче, плачът му засяга майката на физическо ниво като нищо друго. Един от виновниците за това, е хормонът на любовта – окситоцинът, който е част от процеса на превръщане на жената в майка и я спохожда през цялото време от зачеването, през раждането, когато предизвиква родилните контракции и дори след това, когато е отговорен за лактацията и… очевидно се грижи за това майките да чуват бебетата си да плачат и да откликват на различните видове плач. 

Няма нищо по-дразнещо и каращо всички сетива да са нащрек, както плачещо бебе. Всички знаят колко изтощително и опустошително за нервите е този звук, особено, когато бебето плаче дълго, пронизително, без конкретна (или известна) причина и то безутешно. Майчиният мозък обаче, притежава различна от останалите хора чувствителност конкретно за плачат на нейното дете. Бащите например, възприемат и реагират по съвсем различен начин на плачат на децата си. Те просто не притежават сетивата, с които да бъдат предизвикани от този шум. Според проучване на Nuro Report, което е подложило на тест 18 мъже и жени, женският мозък реагира с моментална наостреност и сигнал за аларма при звука на плачещо бебе, докато мъжката мозъчна активност остава в покой при същия звук. 

Това разбира се не означава, че мъжете проспиват плача на децата си на 100%, нито пък ги оправдава съвсем за случаите, в които симулират сън, докато бебето не бъде поето от майка си. Но дава стабилни доказателства за едно – няма как да проспите бебешкия плач и практически е невъзможно да не чуете, когато детето ви плаче, заова бъдете спокойни, скъпи бъдещи майки. Програмирани сте да сте неразривно свързани дори и след появата на отрочето ви. И ще се събуждате при всеки негов зувк, дори да проспивате всеки един останал. 

Вашият коментар