Новото красиво

beauty

Как се промениха възприятията ни за мода и красота през изминалата година

Из интернет пространството, което апропо се превърна в единственото поле за изява на подобни неща в последно време, се върти тренд да покажем тоалетите, които не сме успели да облечем през 2020 година заради Ковид кризата и рестрикциите покрай нея. Фийда ми често прелива от жени, отчаяни да се пофръцкат с модните си находки, които така и не са видели бял свят и са стояли тъжно окачени на закачалките в гардероба, обличани от време на време пред огледалото или за някой друг Тик Ток клип, за да бъдат отново прибрани и заменени с нейно величество Пижамата. 

Промени ли 2020 година възприятията ни за красота и мода? Рано е да се каже със сигурност, но мога да твърдя едно – красотата и поддръжката на жените не е това което беше. 

Започна се още със затварянето на салоните за красота. КАТАСТРОФА! Без маникюр, мигли, фризьор, вежди, козметик, кола маска, лазер, пилинг, кавитация… Стотици хиляди жени, свикнали да посещават ежемесечно всички тези процедури бяха изпаднали в тих ужас. На мен самата ми се наложи да сваля сама гел лака си за първи път и смея да си призная, че беше трудно, че беше разочароващо и не на последно място – накара ме да се замисля, че може би светът би изглеждал много ама много по-различен ако нежната половина от човечеството не полагаше чак такива грижи за външния си вид. Свикнали сме да виждаме красиви жени, като под красиви имаме изградена представа и в повечето случаи тя означава поддържани. Колкото и да ни е неприятно да го признаем, колкото и да сме за естествената красота, определено нещата рязко се променят когато започнем да срещаме по улиците жени с израстнали корени, неепилиран мустак, избуяли вежди и нокти като на граблива птица. Тук хиперболизирането е умишлено. Но схващате идеята. 

Едно е да подкрепяме красотата в рамките на естетични норми, които не бива да се прекрачват, съвсем друго е да спрем изобщо да полагаме усилия да приличаме на… хора. Към тези ограничения прибавяме затварянето на фитнесите и магазините за дрехи. Какво толкова, бихте казали. Така мислех и аз докато не ми се наложи да правя 10 хиляди крачки в собствения си дом, за да се раздвижа и да поддържам все-пак някаква физическа форма и докато не трябваше да си поръчам дрехи (за мен и за децата ми) през някой сайт, тъй като нямаше друга опция. Нещата не са така лесни, както изглеждат. И макар това да не е кой знае какъв проблем от гледна точка на факта, че по-важен е човешкият живот, то определено дава плодове за размисъл за удобствата, които имаме днес. Свикнали сме да живеем с повече, да обличаме красиви дрехи, да обновяваме гардероба си редовно, да поддържаме формата си във фитнес салони, да посещаваме козметични процедури и да живеем живот без да си даваме сметка, че това което днес приемаме за нормално и красиво, е било много по-различно преди 20, 50, 100 години. 

beauty

Изминалата година ни накара да се погрижим за себе си така, както са го правили нашите майки и баби. Да се научим да се харесваме и без грим. Да не носим червило, защото няма кой да го оцени под маската, да носим удобни и комфортни дрехи, без да се съобразяваме с това колко са модерни. Защото красотата е въпрос на възприятия, не на това колко скъпи са дрехите ни или каква сума оставяме месечно в салона. Аз определено обичам да живея без излишни вещи, дрехи и неща в живота си, затова си осинових няколко принципа, които смятам да изпълнявам дори когато всичко се върне по старому:

  • Домашната грижа за лицето и косата не е трудна, стига да положиш малко усилия и постоянство.
  • Няма по-удобна дреха от пижамата. Точка. 
  • Гримът е хубаво нещо и ни кара да се чувстваме добре, но е хубаво и да оставяме кожата си да диша. 
  • Не ми е нужен фитнес, за да тренирам. Става и у дома с малко повече търпение, въображение и упоритост. 
  • Гардеробът ми никога не е бил по-подреден. Винаги нося навън само любимите си дрехи. 

А вие как променихте възприятията си за красота и грижите за себе си? 

Вашият коментар