Всеки ден любов

любов, love

Защо един ден в годината не определя цял живот 

В месеца на любовта и виното с наближаващият двоен празник, все по-често биваме обградени от агитация да празнуваме. Всяка година Свети Валентин става повод стотици хиляди двойки по света да бъдат подканени да изразят любовта си един към друг, било то с картичка, шоколад, скъпи подаръци, ресторанти, цветя… и всяка година това се превръща в състезание на показност в социалните мрежи. Равнява ли се скъпият подарък, романтичната вечеря и снимката за пред хората на истинска любов? И защо си го причиняваме? 

Дълго време бях от тези, които смятаха, че не може празникът на любовта да не се празнува. Когато все още бях необвързана тайничко завиждах на всичките ми приятелки, които биваха засипвани с бонбони, цветя и Валентинки и искрено съчувствах на онези, чиито половинки пропускаха да отбележат празника. Впрочем, това пропускане ставаше и вероятно продължава да е повод за грандиозни скандали, наранени чувства и дори може би раздели. Трябва ли любовта да се показва и как? И равна ли е показността на истиснка любов? 

Отдавна научих отговора на това. 

Да обичаш не означва да подаряваш цветя по поводи. Тя, любовта, е в малките неща, колкото и изтъркано да звучи. Крие се в грижата, вниманието и годините, през които преминавате хванати ръка за ръка. Любовта е чашата чай или вино в края на изморителен ден. Тя е в очите, които те разбират и не те упрекват, когато споделяш. Тя е в рамото, на което знаеш, че винаги можеш да се опреш, независмо каква е причината, в общия път, в смеха на децата ви, в сбръчканите ви ръце и бръчките от смях около очите и устните. Любовта не е за ден или два, тя се доказва през годините. Подаръците губят стойност, когато тя не е там всеки ден. Жестовете без повод, са по-скъпи на сърцето, защото знаеш, че не са подбудени от страх, че трябва “да сме като хората”.

love, elderly

Не ме разбирайте погрешно, аз не съм анти Свети Валентин. Не пропагандирам и не агитирам да не празнувате празника. Ако сте намерили вашият човек – направете го! Избягайте за малко от реалността, но не забравяйте да сте там един за друг и на следващия ден. Показвайте любовта си един към друг всеки удобен момент, защото тя е като огъня в огнището – ако не се подклажда, бавно и тихо гасне, докато не остане само и единствено пепел. 

Затова, грижете се един за друг! Обичайте се не един ден в годината. Цял живот не стига за една истинска любов. Всеки ден. И ако все-пак търсите идеи как да прекарате празника в условия на пандемия, откраднете си някоя идея от тук.

Ние, от Ино, ви пожелаваме да отпразнувате любовта си подобаващо. Днес, утре и всеки ден от годината. 

Вашият коментар