Снежни бебета

snow baby

Как да прекарваме време навън с бебетата си през зимните месеци

Ако питате баба си – отговорът е ясен. На минусови температури е пълен абсурд да изкарвате бебе навън. Това обаче не е напълно оправдано решение. Няма нужда да лишавате децата си от пълноценна разходка, чист въздух и витамин Д, дори когато навън е покрито с бяла пелена от сняг и температурите са под нулата. Необходимо е само да спазвате някои правила, за да бъде разходката пълноценна и безопасна.

  1. Излезте само когато времето е спокойно и във възможно най-топлата част от деня. Не излизайте ако навън вали силно и има силен вятър. Разходката няма да е приятна, а и вероятността да се намокрите и да измръзнете е голяма. Въпреки че този съвет може би изгледа излишен за дискутиране и споменаване изобщо, е важно да бъде уточнено още в началото, защото понякога някои млади майки са много смели и се впускат в необмислени приключения. Нека всичко бъде преценено добре. Децата, които излизат и през зимата, градят добър имунитет и са калени срещу лесните и банални настинки.
  2. Облечете бебето си според времето навън, но внимавайте да не го претоплите. Ако детето ви е все-още много малко, то облечете го с 1 слой дрехи повече от вас самите. Ако имате възможност, задължително го облечете с термоклин и термоблузка под ватирана горна или пуловер със съдържание на вълна, а отгоре добре познатият ватиран космонавт. Това е облекло за наистина екстремни минусови температури, за деца които не се движат и има опасност от измръзване. При по-големите дечица, особено актвино тичащите такива подсигурете непроникаеми тoпли ботушки или апрески, шапка и ръкавици. Трябва да се отчете факта, че движещите се деца се изпотяват и не е добре да бъдат държани с мокрите дрехи, затова предвидете разстояние, което позволява бързо прибиране у дома. Не прекарвайте повече от 2-3 часа на открито ако е много студено и винаги имайте резервен кат дрехи в себе си, дори условията да не позволяват преобличане навън, винаги може да се мушнете в някой магазин.sleigh snow
  3. Не слагайте в никакъв случай шал на деца под 2 годишна възраст. Каквото и да ви казват възмутените баби в квартала. Шала поставен над устата и носа на толкова малко дете дори може да е опасен. Това е така, защото децата дишат по-учестено от възрастните и шалът много бързо ще бъде навлажнен. А всички знаем колко вредно е да се диша през влажно парче плат. Затова, дори да ви се струва, че носът на детето ви ще падне, не се панирайте. Това няма да се случи, а и малко студен чист въздух никому не е навредил. Не е забранено обаче да слагате шал на вратлето на детето, за да предпазите студеният вятър да го простуди.
  4. Бебеносенето е добър вариант. Ако количката ви затъва в локви и кал и разходката се превърне в предизвикателство, спасение може да откриете в ерго раницата. Важно е обаче детето и вие да сте подходящо екипирани. Децата не трябва да са обути с ританки или с космонавт или обемно яке. Добре е да са облечени със свободни, но топли дрехи, ичключително подходящи за целта са топли пуловери със съдържание на вълна а над раницата да сложите специално яке за бебеносене, което да покрива вас и него. Не забравяйте, че телата ви се гушкат и топлообменят, затова не се навличайте, за да не се изпотите. Важно е да предпазите крачетата и главата на бебето с шапка и топли буйки или терлички, тъй като те са извън раницата и са изложени пряко на студения въздух навън. Ако сте подходящо облечени, гарантирано снежната ви разходка ще е много приятна.
  5. Не забравяйте колд крема. Ако не знаете какво е колд крем – това е козметичен продукт, който е подходящ за ползване през зимните месеци за хора с чувствителна кожа и най-вече деца. Децата често получват зачервявания на бузките и изпръхване на кожата на лицето, когато прекарат време навън. Кожата им е изключително податлива и нежна, затова дори малко вятър би могъл да раздразни меките бебешки бузки. Затова, за да предпазите от раздразнения, винаги мажете лицето на детето си с походящ колд крем, който ще омекоти, хидратира и защити кожата на мъничето ви.

Приятна снежна разходка! И не забравяйте да направите някое друго снежно ангелче или пък снежен човек. 

Вашият коментар