Да започнем на чисто

минимализъм

5 идеи за минималистичен подход към живота

Ако има нещо, което научихме през последната година, то е как да живеем с по-малко. По-малко свободи, пътешествия, по-малко нужди, които да покриват ежедневието ни. Малкото не винаги означва хубаво, както и обратното. Колкото и ограничени от обстоятелствата да се чувстваме, има нещо, което ни промени в положителен аспект. Все по-малко хора робуват на материалното. И в това аз виждам положителна тенденция и възможност да започнем един по-минималистичен начин на живот, който не само ще ни помогне да не се спъваме в трудностите на ежедневието, но и ще ни накара да се чувсваме по-свободни и леки, захвърлили тежестта на вещите, които ни определят.

Лично аз отдавна залитам към минимализма, но днес повече от всякаога съм сигурна, че това е моят начин да се чувствам добре. И тази година ще поставя ново начало, като се науча да се освобождавам от всичко ненужно, за да има място за новото и важното в живота ми. Години наред бях от хората, които пазят билетче от кино, стара тениска, която е любима, въпреки че не е обличана последните поне две години. И така трупах вещи и според мен спомени, които в даден момент препълниха живота ми, дома ми и способността ми да дишам спокойно с пълни бели дробове. Това прави и корона вирусът, но това е друга тема на разховор. Затова, за да дишам без затруднения, започнах 2021-ва година с няколко неща, които да ме приближат до минималистичният начин на живот, който искам да водя. Ще ги споделя с вас:

РАЗЧИСТЕТЕ ДРЕХИТЕ СИ

Започнете от гардерба си. Там се крият неподозирани купища от дрехи, които не сте носили в последните година-две. Повярвайте ми, няма и да ги облечете. Освободете място за нови или пък изберете само тези, които носите и обичате най-много и запазет само тях.  Хвърлете и поглед в шкафа си с бельо. Ако пазите стари чорапи с дупки, моля ви – изхвърлете ги. Нямате нужда от тях. Почистете бикините и сутиените, които вече са предали Богу-дух. Убедена съм, че ще се почувствате като нов човек с нови комплекти, които да заемат мястото на старите. Но не прекалявайте, вземете си само необходимият минимум. Не се затрупвайте и перидодично освобождавайте място. Може да спазвате правилото “ново за старо” и за всяка нова дреха, която си купите, се освобождавате от една стара. Знам колко трудно е да се разделите с “онази рокля”, която сте обличали веднъж за “онзи повод”, но повярвайте ми, не в пазенето на роклята в гардероба се крие споменът. Той е в главата ви и в снимките, с които сте запечатали моментът. Затова, дарете ги, подарете ги, продайте ги. Има много начини да се освободите от дрехите си, а и чувството, че ще им се даде нов живот, е страхотно. Когато направите това, вече нищо не може да ви спре. Погледнете новият си гардероб и малкото, но любими и качествени, функционални дрехи, които запазвате за себе си. И се гмурнете в следващото предизвикателство.

РАЗЧИСТЕТЕ ЧАНТАТА СИ

        В една средностатистическа дамска чанта има поне 10 неща, които си стоят там и няма нужда от тях. Време е да почистите вашата. Изхвлете останалите на дъното смачкани касови бележки, билетчета и опаковки. Махнете онова червило, което никога ама никога не слагате и вие не знаете защо държите в чантата си. Организирайте я така, че да съдържа само наистна нужните ви вещи и то подредени така, че винаги когато имате нужда от нещо да можете да го достигнете, без да се налага да изсипвате цялото съдържание. Повярвайте ми, ще се почувствате освободени и в контрол на нещата и живота си. Само не позволявайте на чантата ви отново да се затлачи. Почиствайте я всеки месец, за да можете да продължавате с живота си без да носите излишен товар. Буквално и преносно.

purse

ОСВОБОДЕТЕ МЯСТО В ОБКРЪЖЕНИЕТО СИ

Това звучи доста крайно, но всъщност не е толкова. Започнете от социалните си профили. Защо са ви 800 “приятели”? Общувате ли с тях редовно? Важни ли са ви? Искате ли да споделяте живота си с тези хора? А интересува ли ви техния? Ако отговорът на повече от 2 въпроса е “ДА”, време е да премахнете този човек от френдлиста си. Не дръжте в живота си хора, които отавна не са част от него. Ако случайно поддържате профилите на бивши гаджета и роднини, с които не сте се чували от… не можете да си спомните кога. Бъдете крайни, премахнете ги. За да се чувствате сякаш живота ви е под контрол, е необходимо да споделяте и да общувате само с хора, които ви карат да се чувствате добре. Изтрийте телефонните номера, които отавна не сте набирали. Прекратете някое друго токсично приятелство или познанство. Премахнете ненужните енергии и старите познанства, които не ви носят нищо. Така ще освободите място за нови, вълнуващи запознанства и ще можете да подредите приоритетите си.

ОРГАНИЗИРАЙТЕ КУХНЯТА И ХЛАДИЛНИКА СИ

Отдавна се канех да направя това. Страшно много мразя десетките кутии и пликчета с продукти в шкафовете и хладилника. Затова реших кардинално да подредя и тази част от живота си. Започнете с изхвърлянето на всичко с изтекъл срок на годност и всичко, което не мислите, че ще консумирате скоро. Организирайте подправките и продуктите си. Закупете си бурканчета, кутийки и солнички и изсипете всичко, което е в хартиена или найлонова опаковка. Надпишете ги и сте готови. Ще се изненадате колко място ще се освободи и колко по-лесно ще планирате менюто и пазара си. След това премахнете старата и амортизирана посуда. Изхвърлете загорелите тави и тигани, чашите със счупени ръбчета и чиниите с изтъркани от ножове дъна. Направете си списъци за пазаруване и план за седмично меню и ги закрепете с магнит към хладилника. Ето така, неусетно ще спрете да се затрупвате с ненужни продукти и да се налага да изхвърляте храна, ще мислите по-малко за какво да сготвите и какво трябва да купите, а така в живота ви ще се освободят повече свободни минути, които да посветите на наистина важните неща.

book

ПОСТАВЕТЕ НАЧАЛО НА НОВ ПОЛОЖИТЕЛЕН НАВИК 

Последното зависи изцяло от вас. Дали ще са 5 минути сутрешна медитация, 15 страници четене на книга преди сън, да се обаждате всяка вечер на важен за вас човек, или пък здравословно хранене и редовна физическа активност, изборът е ваш. Важното е да сте последователни и да не пропускате да го направите. След около 60 дни навикът вече ще е формиран и може да дадете началото на нов, разбира се без да се отказвате от предишния. Така малко по малко ще започнете да изпълнявате целите и мечтите си, дори те да са неща, които сте считали за невъзможни. 

Освободете място в живота си, за да привлечете правилните хора и енергии. Спрете да живеете в миналото и най-важното, не се привързвайте към вещи, защото не вещите правят дом и спомени. Посрещнете новто и благодарете на пандемията за това, че ни научи кои са важните неща. Общувайте с близките си по-често, макар и от разстояние и помнете, че не винаги много, значи хубаво. 

Вашият коментар