Безопасна Коледа

baby christmas

Как да опазим декорацията от децата (и котките)

Ако това е първата ви Коледа като родители, честито! Това е и първата Коледа, в която осъзнавате колко опасни са коледните декорации и как всъщност нищо не е достатъчно високо поставено, когато имате пълзящо или ходещо човече, способно да сее разрушения след себе си. Ако имате котка, вече вероятно сте запознати с особенсотите на коледната декорация в присъствие на мини терминатор. Но ако и котката е нов член на семейството ви, ето няколко правила, които да спазвате, за да оцелеят и елхата, и децата, и котката, и нервите ви тази Коледа.

ЕЛХАТА

Коледа не е същата без елха. Но предизвикателството да я опазите цяла е огромно, когато имате дете (или котка). От една страна играчките разположени по ниските клончета на елхата, стават обект на дърпане, лапане и постоянно биват откачани, от друга, опасно е за децата, а и за самата елха, тъй като дървото лесно може да бъде съборено на земята, което ще доведе до счупени играчки, елхата може да не остане цяла, а децата могат да се наранят. Затова, за да избегнете този тип ситуации, предлагам ви няколко решения. Може да украсите дръвчето от средата нагоре. Или пък да го качите на високо, така, че детето да няма достъп (за котките това не е голямо предизвикателство). А ако не ви се рискува, може направо да избегнете поставянето на истинска елха и да прибегнете до по-нестандартна такава. Дали това ще е нарисувана на стената, елха от лампички или пък изрязана от дървесина, зависи само от възможностите и въображението ви.

cat christmas

ЛАМПИЧКИ

Децата гледат като хипнотизирани. Котката и тя. Внасят уют и коледно настроение, но са опасни. Защото децата ги дърпат, влачат, оплитат се в тях. А и е възможно да се опитат сами да ги включат отново в контакта, ако са ги извадили без да искат. Затова съветът ми е – разполагайте лампичките само на места, недостъпни за децата (на високо на прозорците например) и се уверете, че малчуганите нямат достъп до щепсела им. Ако нямате възможност да обезопасите, по-добре си вземете лампички на батерии. Внимавайте и с тях, тъй като децата лесно могат да отворят и налапат някоя батерия или пък да се заплетат в тях, ако са по-дълги. 

СВЕЩИ

Най-добре ще е да си ги палите само когато децата заспят. Но дори тогава е нужно да вардите и котката. Моята наскоро си опърли мустаците, въпреки моите възгласи и предупреждения. Знаете приказаката за любопитството. Не дръжте кибрит и запалки на достъпни за децата места, тъй като рискът от пожар е наистина реален. Децата обичат да си играят с огъня, харесват им и танцуващите пламъчета и често изпитват огромно задоволство да бъркат с пръстчета в горещия восък на свещите, затова бъдете изключително внимателни и не оставяйте деца и свещи без надзор.

РАСТЕНИЯ

Имелът е традиционно коледно растение, но е и изключително отровен. Най-добре ще е да проспуснете наличието му в домовете си, ако имате деца или домашни любимци. Коледната звезда също е много красиво и типично за сезона и празника саксийно цвете, но е важно да се знае, че червените му листа са също силно отровни. Най-добре ще е да ги държите на високо и недостъпно място. Опасност за децата представляват и игличките от коледното дръвче или венец, затова, ако детето ви има навика да си слага всичко в устата, обезопасете иглолистните растения в дома си.

ДРУГИ 

Всичко с брокат по себе си е с потенциален риск от задавяне. Стъклените украшения и декорации трябва да са недостъпни за деца, тъй като има опасност да бъдат счупени и да се порежат. Ако имате изкуствен сняг някъде в дома си, е необходимо също да помилсите за обезопасяване, не дръжте флаконите на лесно достижими места. Дребните коледни играчки също могат да бъдат налапани и да се стигне до задавяне, избягвайте ги през първите 2 години на децата си. 

Ако сте обезопасили домовете си вече можете да се насладите на празниците и декорацията си. Или поне това, което е останало от нея след тези съвети. Не забравяйте, че на първо място винаги е безопасността, а декорациите могат да изчкат и да им се порадвате догодина. Весели и светли празници! И дръжте котката далеч от цитруси!  

Вашият коментар