Седем коледни традиции които да спазвате със семейството си 

Никога не е късно да започнете

 

Времената се менят, годините се гонят една след друга, но едно нещо винаги си остава същото. Семейството и традициите, които сме избрали да спазваме. Какво асоциирате с Коледа? Всеки от нас има наум определена картина в главата си и тя винаги е обвързана със семейни традиции. Дали те ще са изцяло лични и в кръга на семейната история или ще са част от интернационалните или пък български обичаи, това е въпрос на вкус и предпочитания. Важно е чувството, което те носят със себе си и спомените, които създават, а те винаги са неповторими. Ако и вие като мен от скоро имате свое семейство и деца, вероятно сте се замисляли как да направите вашия празник уникален и запомнящ се. Дали да пренесете обичаите от вашето семейство или пък да спазвате нови свои такива, дали да спазвате изцяло православните коледни традиции в България или да си откраднете малко от западната култура. Ще споделя с вас седем коледни традиции, които избрах да спазваме с моето семейство и които може да спазвате и вие, ако ви харесват. 

Коледен календар

Това е нова традиция за моето семейство. Не сме я спазвали с родителите ми когато бях дете, но ми допада идеята и искам да я въведа и направя нещо, което да спазваме всяка година. Дали това ще е календар с шоколадчета, лакомства или някакви дребни подаръци за децата, козметика или коледни играчки, това зависи само от вас. Коледният календар отброява дните от 1 декември до Коледа, като всеки ден си вадим от него съответната скрита награда. Така се натрупва и надгражда настроението и търпението се наслагва, за да достигне кулминацията си на коледната сутрин. 

Украсяване на коледната елха и домът за създаване на празнично настроение

Когато бях дете, винаги украсявахме елхата на Бъдни вечер, дори тогава, когато празникът ни не е бил точно празник. Случвали са ни се и неприятности и трудности, през които всяко семейство преминава и не винаги сме имали възможност за скъпи подаръци. Но важно винаги е било да се съберем и на Бъдни вечер заедно да украсим елхата и да сложим връхчето. Сега, когато имам свое семейство, съм решила да пренеса тази традиция и на моите деца. Дори когато годината е била трудна, дори когато сме били разделени или пък ще пътуваме за празника. Винаги ще се събираме и ще украсяваме елхата заедно. Надявам се така да науча децата си на сплотеност и да запаля коледния дух у тях.

Коледа, сладки

Приготвяне на празничната трапеза

Всички ядем едно и също на Бъдни вечер. Знаем какви са традиционните български ястия и винаги ги приготвяме в нечетен брой. Това създава едно усещане за заедност и споделеност на празника. Това, което искам да спазваме с моето семейство, ще е винаги да приготвяме дружно трапезата. Коледни бисквитки, питка, баница, сарми. Всичко това не само ни събира около трапезата, но и предава на децата ни една прекрасна традиция, която те един ден ще предадат на техните деца. Това е възможността да споделим пазените семейни рецепти, за да не се губят в поколенията. 

Маратон на коледни филми

Всяка година дават едни и същи филми по телевизията. И винаги всички се дразним. Но какво от това? Признайте си, Коледа няма да е същата без тези екранизации да вървят по пуснатия телевизор, дори когато не ги гледаме. Да знаеш репликите наизуст въпреки това да гледаш филма за 108-ми път, е нещо, което с ръка на сърцето мога да нарека традиция. Изберете си ваш любим филм или пък филми, пригответе пуканките и си направете маратон цял ден по пижами – децата ви ще са очаровани.

Разменяне на подаръци

Въпреки че ми се иска децата ми доооста дълго да вярват, че подаръците са от Добрия старец, смятам да не пропускаме да разменяме, макар и символични подаръчета със семейството на коледния ден. Смисъла на тези коледни обичаи и традиции, е не в подаръците, а в жеста и очакването, в радостта в детските очи, в изненадата и емоцията, която се създава на празника. 

Коледна семейна снимка

Най-хубавите спомени не могат да се изживеят отново, но поне можем да ги имаме запечатани завинаги. Коледните снимки, например, с едни и същи коледни пуловери всяка година или пресъздаването на една и съща снимка, е една чудесна традиция, която ще остави страхотни спомени у нас и децата ни, а защо не и за внуците ни един ден. 

Винаги заедно на празника

Всъщност в това се състои идеята на празника. Да сме заедно. Семейството е онова, което прави деня празник. Затова винаги, всяка година, независимо къде ни е отвял животът, обещавам да сме заедно. Да пропътувам стотици километри, да се преборя със снежни бури и вируси, но да бъда със семейството си. Защото няма нищо по-важно от това да се съберем и да споделим празника и да посрещнем Рождество. 

 

А какво по-хубаво за създаване на коледно настроение от комплект топли и меки коледни пуловери? Коледната колекция за малки и големи на Ино вече е налична на сайта ни. Създайте си неповторими спомени и традиции. 

 

Вашият коментар