За будни детски очички

Какво е важно да знам за профилактиката на очните заболявания при децата

Първата среща на децата с концепцията на очното здраве, може би започва още от ранна детска възраст с приказките. Представям си нещо подобно:

“И Червената шапцица попитала Вълка:
– Бабо, а защо са ти тези очила?
– За да те виждам по-добре, моето дете!”

И така, за да виждат по-добре някои дечица се нуждаят от очила. Но за да не се стига до там, е важно да знаем как да се грижим за детскотo зрение.

Днес ще ви срещнем с д-р Луиз Панайотова или както е по-известна, Доктор Синеочка (@blueyedoctor). Tя ще ни представи полезни съвети за детското очно здраве и профилактика, за да се запознаем отблизо с важните моменти що се отнася до най-красивите и будни детски очи.

А ето и нейното представяне накратко:

Казвам се д-р Луиз Панайотова и вече четвърта година специализирам очни болести. На финалната права съм, да стана специалист. Много харесвам професията си, защото успявам да помагам на хората да виждат заобикалящия ги свят по-добре. При очните болести 80% от заболяванията биха се развили в положителна посока ако са установени навреме. Затова и започнах страницата си @blueyedoctor. В нея включвам интересни и полезни съвети, за да ви насърчавам да се грижите по-добре за очите си! 👀

  1. Първият и най-важен съвет, е редовната и от рано започната профилактика на очите. Първият очен преглед на едно детенце трябва да бъде около 6 месечна възраст. При него могат да бъдат установени заболявания, които са лечими, ако бъдат открити навреме. След това, ако всичко е наред е хубаво да има преглед между 1-та и 3-тата година. Най-лесно може да запомните правилото на нечетните цифри. Водете детето си на профилактичен преглед на 3, 5 и 7 годишна възраст, ако всичко е наред със зрението му.

 

  1. Избирайте правилното време за очен преглед. Когато децата са ученици, винаги ги водете преди началото на учебната година, или в края на пролетната ваканция. Тогава прегледът ще бъде най-адекватен, защото очите ще се починали.

 

  1. Хубаво е да си изберете един офталмолог и да ходите само при него, така той ще знае цялата динамика в зрението на детето ви и няма да изпусне нищо.

 

  1. Намаленете до минимум смарт устройствата. Този съвет знам, че е труден за изпълнение в днешното забързано ежедневие, но ако го спазвате, дечицата ви ще имат шанс за много по-здрави очи.Според Американската педиатрична академия, таблети и смартфотни трябва да бъдат избягвани поне до 1,5 годишна възраст. Има доказателства, че прекомерната им употреба, води до разстройства на съня. Взирането на близко разстояние, може да доведе до т.н. спазъм на акомодацията (фокусирането на погледа за наблизо). Това води до главоболие, промяна в зрението и дискомфорт в очите.

 

  1. Правете им почивка от дигиталните устройства. Ако все-пак им разрешавате, дечицата също като възрастните, при игра или гледане на анимационно филмче например, са склонни да забравят да мигат. Също така ако ги оставяте да гледат телевизия, източникът е обикновено над нивото на очите, те несъзнателно вдигат повече горния клепач и окото отново е подложено на изсушаване.  Хубаво е да избягвате светлинни източници срещу телевизора, защото по този начин има отблясъци, които допълнително напрягат очите.

 

  1. Създавайте полезни навици на децата си от рано. От ранна детска възраст трябва да трениранете фиксанирането и следенето на предмети. Когато започнат да играят, четат или дори се занимават на таблет или смартфон, умишлено им правете паузи. На около 20 минути, ги карайте да гледат през прозореца. По-този начин очите си „почиват“ и презареждат за новата доза занимания. Така също ще им създадете и полезни навици занапред.

 

  1. Повече занимания на откритоАзиатски проучвания сочат, че рискът от късогледство или задълбочаването му при налично такова, намалява при трениране на спортове или игра на открито и на слънце. Витамин D е неоспорим помощник на доброто зрение. Затова насърчавайте децата си да спортуват!

 

Вашият коментар