Есен, добре си дошла!

cozy autumn

Как да приветстваме сезона в домовете си

Знаете ли, че на старобългарски, името на месец ноември, е Груден. Наричал се е така, защото през този месец се образуват грудките, които земята ни дава за прехрана през идната зима.

Есента е сезон на клишетата. Но пък ми е толкова любим, че нямам нищо против да съм част от мейнстрийма. Сигурно, защото съм родена през този кратък, но наситен сезон и съм като него – шарена и уютна. Защото есента е цветна и непредвидима с хладните си нощи, вледеняващи сутрини и топли слънчеви следобеди. Защото обичам дъжда, горещият шоколад и червеното вино на свещи. Не съм фен на Хелуин, но пък обожавам тиквите и се вълнувам почти толкова за маратоните филми на ужасите, които почват по повечето телевизионни канали. И понеже изобщо не обичам да поглеждам назад и не искам да тъгувам за отминалото лято (хей, ще дойде пак!!!), през октомври и ноември обичам да приветствам есента не само в сърцето и гардероба си, ами и в дома си. Ето как го правя, може да почерпите идеи и да се вдъхновите за ваше собствено есенно преобразяване. 

ВАДЯ ПОКРИВКИТЕ И ПЛЕТЕНИТЕ ОДЕАЛА

Нищо не крещи “ЕСЕН Е!”, повече от пухкаво плетено одеало небрежно метнато на дивана, със свита на кравайче спяща котка до него. Те са топли, приветстващи и приласкаващи след дългия работен ден. Добавят уют, усещане за вкъщи и подканват да се сгушиш с чаша вино, чай, горещ шоколад и любим човек.

ДОБАВЯМ ДЕБЕЛИ ЧОРАПИ

Един от най-дразнещите странични ефекти на есента, са студените крака. Проблемът се решава веднага с шарени и топли дебели чорапки, които сгряват не само краката, но и създават страхотно чувство на уют. Плетивата, независимо дали ще са чорапки, шалове или пък топли пуловери, винаги са една от първите ми асоциацци, когато чуя думата есен.

pumpkin pie

ЯБЪЛКИ И ТИКВИ

Стават част от декора и менюто. Задължително. Малките шарени кратунки, които имат само и изцяло декоративна цел, винаги са ме привличали с причудливите си форми. Има нещо в тях, което те кара да се чувстваш у дома. Като на село при баба и дядо, пукащите дърва в печката и печащият се ароматен тиквеник. Ябълките пък носят аромат на канела и щрудел. Любимите ми есенни рецепти са салата с моркови, цвекло и ябълки, тиквена крем супа и кекс от ябълки. Какво по-есенно, засищащо и прекрасно от това? 

СВЕЩИТЕ НИКОГА НЕ СА ИЗЛИШНИ

Обожавам свещи, ароматни или не, шарени, малки, големи, свещници с интересни дизайни, хвърлящи перфектната светлинка върху следобеда или вечерта ми. Винаги внасят уют и ме топлят, дори когато не ми е студено. 

hot cocoa

ЗАДЪЛЖИТЕЛНА НАПИТКА 

Чаша горещ шоколад, чай, кафе, вино. Изборът е ваш. Кана с домашен пунш или ошаф, всичко, което ви кара да се чувствате добре и ви настройва на есенна вълна. Топлите напитки винаги сгряват душата и тялото, а виното пък вдига градуса и на настроението. Студените есенни следобеди и нощи стават не само по-поносими, а и желани и очаквани с нетърпение. 

Есента е толкова кратък сезон, че ако не се усетиш духа и навреме, има опасност да я изпуснеш. А не трябва. Защото само тя носи онова неповторимо усещане за уют и топлина не само в домовете ни. Затова, приветствайте я и я поканете на гости за кратко, за чаша чай с тиквен пай и сладки приказки. 

Ние, от Ино, с удоволствие приветстваме есента и се грижим за запазване на топлината в домовете и сърцата си.

Вашият коментар