Защо плаче бебето?

baby cries

11 възможни причини и някои решения

Поздравления! Вашето бебе най-после е тук. Емоциите преизпълват ежедневието ви, а скоро ще сте си у дома. Но с новороденото идват нови преживявания и изпитания, които могат да са доста изтощителни и объркващи. Още повече в самото начало, когато се напасвате един към друг и постоянно се питате дали вършите всичко по възможно най-правилния начин. Бебетата, особено новородените, имат ограничен начин на общуване – което означава, че плачът е нормален начин на изразяване още от ранна детска възраст. Всъщност, бебетата могат да плачат от един до три часа на ден. В началото може да е трудно да разчетете какво точно иска вашето бебе. Докато то расте,  вие ще растете заедно с него и ще започнете да разпознавате какво означават различните му викове и плач.

Ето няколко причини, поради които новороденото ви може да плаче.

1. ГЛАДНО Е 

Повечето новородени ядат на всеки два до три часа (независимо дали през деня или през нощта) и плачът може често да е признак на глад. Потърсете тези сигнали за глад, преди бебето да започне да плаче, за да направите храненето малко по-гладко за вас:

Облизване на устните

Изплезен език

Многократно поставяне на ръка до устата 

Отваряне на устата като рибка

Суетене, трескаво търсене на източник на мляко (най-често гърда)

Смучене на всичко в обсег (пръсти, пръсти, играчки)

2. УМОРЕНО Е 

Новородените спят през по-голямата част от деня и нощта. Средно сънят заема от осем до девет часа през деня и осем часа през нощта, като се събуждат на всеки няколко часа, за да ядат.

Установяването на ясен и  постоянен график на съня от рано, може да помогне на бебето да разграничава деня от нощта и да го въведе в рутина. Ако тази рутина се промени по някакъв начин, това може да стане причина бебето ви да плаче. Ето няколко знака, които трябва да търсите, които са показателни за сънливо бебе – преди да започне да плаче:

Търкане на очите

Прозяване

Суетене

 

crying baby

 

3. ПЕЛЕНАТА Е ЗА СМЯНА

Не случайно повечето родители проверяват първо дали пелената на бебето е за смяна, когато започне да плаче. Мръсната пелена може да причини дразнене с течение на времето, което създава голямо неудобство на бебчето и го кара да протестира.

Обривът от пелена, или т.нар. подсичане, е често срещано дразнене на кожата при бебетата. Представлява червени петна върху областта под (или близо до) пелената на вашето бебе. Ако ви се случи, запазете спокойствие. Подсичането (ако е леко) обикновено се изчиства в рамките на няколко дни с домашни процедури като мехлеми, оставяне на кожата да диша (без пелена) и по-честа смяна на памперса.

Ако обаче обривът не изчезне след няколко дни домашни грижи, следва консултация с педиатър. Понякога се налага да се използват лекарства с рецепта за лечение на обрива.

Ето няколко начина за предотвратяване на подсичане:

Сменяйте често памперсите.

Изплаквайте дупето на бебето с топла вода при всяка смяна на памперса.

Внимателно потупвайте кожата с чиста кърпа или я оставете да изсъхне на въздух.

Не затягайте прекалено пелените.

Редовно използване на мехлем за бебешко дупе.

4. ИМАТ НУЖДА ОТ ОРИГВАНЕ

Когато бебетата се хранят, те поемат въздух, който може да се натрупа в коремчетата им и да им създаде дискомфорт. А това може да предизвика раздразнение  и плач у бебето ви. Ако вашето новородено плаче и току-що е приключило с кърменето или храненето от шише, опитайте се да ги оригнете за няколко минути. Това ще помогне за облекчаване на натиска и ще накара бебето да се чувства по-комфортно.

5. НЕЩО ДРАЗНИ КОЖАТА МУ

Кожата на бебето е много чувствителна по правило. Пелените или дрехите могат да започнат да търкат по кожата му, което може да причини дискомфорт и да доведе до суетене или плач на бебето. Ако забележите червена груба кожа, особено в областта на пелените, материалът им може да е дразнител, да са твърде стегнати или груби.

Винаги когато имате притеснение относно обрив или зачервяване по кожата на вашето бебе, се консултирайте с педиатър. 

6. ПРЕЯЛО Е

Понякога бебето може да прекали с хапването. Новородените, които се хранят от шише, може да са по-склонни да преяждат, тъй като млякото тече по-свободно от шишето, отколкото от гърда. Прехранените бебета могат да получат болки в стомаха, газове, повръщане и съответно – плач.

Ако се притеснявате, че бебето ви може да преяде, опитайте да напълните шишето му малко по-малко или да му дадете само половин доза. Нахранете го, дайте му минута или две, за да видите дали все още е гладно, и след това го дохранете  с останалата половина от дозата мляко. По този начин бебето ще има достатъчно време да осъзнае, че е сито.

7. ИМА НУЖДА ОТ БЛИЗОСТ

Понякога бебето ти просто иска да е близо до теб, мамо. Опитайте гушкане с бебето си и контакт кожа в кожа. Топлината от тялото ви, сърдечният ритъм и миризмата ви ще помогнат да го успокоите, създавайки усещания, подобни на тези, които са били в утробата.

Не се притеснявайте да държите бебето си „прекалено много“. По време на четвъртия триместър, когато вие и вашето бебе растете и изучавате заедно света, обикновено бебетата търсят комфорта, който са имали в утробата ви. Гушкането им пресъздава тези познати удобства и им носи комфорта, от който имат нужда.

И знайте, че е научно невъзможно да разглезите новородено! Новородените бебета не са способни на манипулация, каквото и да ви говорят отстрани. 

8. СТУДЕНО ИЛИ ТОПЛО 

Новородените не могат да се приспособят към температурните промени като възрастните. Те губят топлина бързо, около четири пъти по-бързо от възрастен човек. Когато на бебето му е твърде студено, то използва енергия и кислород, за да генерира топлина. Когато му е твърде горещо, има риск от претопляне. 

Поддържането на постоянна температура, нито прекалено гореща, нито прекалено студена, може да помогне на бебето ви да запази енергията си и да я използва за други цели. Това е особено важно за болни или недоносени бебета.

9. СВРЪХСТИМУЛАЦИЯ

Вашето новородено ще види и чуе много нови гледки и звуци през първите седмици от живота си и понякога това може да е малко натоварващо за него. Всички тези нови стимули трябва да бъдат обработени от бебето, но често то е неспособно да се справи с толкова много информация и усещания накуп. Ако забележите, че бебето ви се вълнува или плаче в по-хаотична среда, това е знак, че то е свръхстимулирано. Намерете по-спокойна обстановка или сложете бебето си в креватчето му. Белият шум, като океанските звуци или звукът на вентилатор или сешоар, също може да помогне на вашето плачещо бебе да се отпусне.

10. КОЛИКИ

Коликите се определят като плач в продължение на 3 или повече часа на ден, 3 или повече дни в седмицата, в продължение на 3 или повече седмици. Има много теории за причината за коликите, които са по-често срещани при недоносените бебета. Дали се дължат на газове, незряла храносмилателна система или нещо друго обаче, не е напълно установено. Ако имате бебе, което много плаче, консултирайте се с педиатър. Ако той установи, че случаят при вашето бебе са именно колики, вероятно ще ви предложи някакви капки. Капките за лечение на колики обикновено биват два вида – на базата на лактаза или сематикон. Едните капки разгражтат лактазата в млякото, която може да дразни бебешкото коремче и да причинява болки. А другите действат върху образуването на газове, които евентуално също са възможен причинител на колики.

Други тактики, които може да изпробвате за облекчаване на коликите са – масаж на коремчето, поставяне на нещо топло върху него, гушкане с опряно в гърдите ви коремче, Боуен терапия.

11. БОЛКА

Ако никоя от гореизброените причини не се окаже вярна, то в такъв случай бебчето ви може да изпитва болка. Ако се съмнявате, че това е причината бебето ви да плаче, задължително се консултирайте с вашия педиатър.

 Каквато и да е причината за бебешкия плач, е вярно едно – често продължителният и неутешим плач кара родителите да изпитват стрес и нервно напрежение, раздразнение и отчаяние. Ако се чувствате така, не е срамно да потърсите помощ. Нека някой гледа детето ви за час-два, за да си поемете въздух и отново да сте способни да полагате най-добрите грижи за вашето бебе. Понякога и вие имате нужда от малко загриженост и почивка и в това няма нищо лошо. А бебетата плачат често и без точно определена причина, не го забравяйте. 

Вашият коментар