Кърмене: от кошмар до магия

кърмене

Какво означава то за всяка една от нас

Кърменето е вълнение, предизвикателство, изпитание, любов, храна, защита, сила, свобода, затвор, болка, себеотдаване, щастие, магия, връзка, кошмар, победа… и още хиляди неща. Кърменето е най-лесното и най-трудното нещо на света. То не може да се побере в думи, емоции и определения. То просто е…

В течение на световната седмица посветена на кърменето, забелязах нещо, което досега не ми бе правило впечатление. Социалните мрежи тази година буквално преливат от постове, статии и коментари по темата. Сякаш нещо се е отпушило и всяка жена, имала някога досег с кърменето, най-накрая се отпуска и споделя нейната история, нейното мнение, нейните лични преживявания и чувства свързани с храненето на малки човеци с човешко мляко. Аз също съм една от тях. И искам да говоря по темата открито.

Последните няколко години се случва нещо невероятно. Кърменето (подобно на естественото раждане) се връща на мода. Колкото и нелепо да звучи да се говори за кърменето като тренд, то е факт. Може би виновни за това са други течения и моди, характерни за новото ни хилядолетие. Забелязват се тенденции към връщането ни към естественото, към корените ни във всяка една област от живота ни. Ядем био, живеем еко и доживяхме модата да ни върне и към естественото хранене на децата ни. Но това само по себе си донесе и куп неотговорени въпроси. Какво всъщност знаем за кърменето? Не много. Аз лично също не знаех нищо. Освен че когато родя, ще имам кърма, ще предложа гърда на бебето и от стари картини на българка кърмеща на нивата бях научила, че позата е люлка. Толкова. Не знаех нищо повече – нито хубаво, нито лошо. Не очаквах и че всъщност има толкова много тънкости, че изисква толкова много подготовка и предварителна теория. А практиката, о, практиката! Тя се оказа най-костеливия орех на света.

От бабите и майките ни се чува като мантра винаги едно и също. Всъщност са няколко неща, но те ги повтарят като развалени грамофонни плочи, предавайки мъдростта на поколенията събрали опита си с кърменето в няколко златни постулата:

“Майка лесно не се става”

“Аз нямах мляко, майка ти нямаше мляко, значи и ти няма да имаш”

“Давай му да суче, но не му давай да те ползва за биберон”

“Не става млякото ти е водно/нехранително, затова бебето ти плаче”

“Млякото ти става негодно за пиене/отровно след шестия месец”

“Кърми го под час”

кърмене на бебе

И още няколко такива бисера. Нищо против опита на поколенията, наистина. Само че науката и практиката днес носят съвсем различни уроци и послания. И да, кърменето изобщо не е лесна работа. Например широко разпространено е вярването, че то е вроден инстинкт. Да, това е така, само че не и за майката. Инстинкт е за бебето още от момента, в който се появи на бял свят. Сукателният рефлекс е вроден, затова децата намират сами пътя до гърдата в по-голямата част от случаите. Но когато това не се случи от самосебе си започват и въпросите. А кой ни носи отговорите? Аз няма да се наемам с тази задача днес, не и в този текст. Не защото опитът ми не позволява да дам някой и друг съвет. А защото днес има едни ангели, наречени консултанти по кърмене. По-голямата част от тях консултират доброволно, а сертифицираните към IBCLC (Световният борд на специалистите по лактация и кърмене https://iblce.org/), са лесно достъпни, макар и да дават платени консултации. Тези хора могат да ви помогнат във всяка една ситуация, в която срещнете трудност при кърменето на бебето си. Още от самото начало. Важното е да се доверите на правилния човек и да слушате него. Не баба си. И да не позволявате да ви се вменява вина. От никого.

Защото кърменето може да е кошмар, може и да е магия. Това е общото ми впечатление от стотиците прочетени мнения и истории на жени в социалните мрежи. Всяка преживява своята история. И всяка дава най-доброто от себе си. Аз например дадох дори повече. И въпреки всичко дълго време се самообвинявах, че не съм успяла да давам кърма на детето си повече от 6 месеца. Че се наложи да ползвам добавка. Че може би е трябвало да положа повече усилия. Днес, от разстоянието на времето, попрочела малко информация, знам, че това изобщо не е така. Кърменето е предизвикателство и всяка жена, която успее дори само седмица да се справи с него, е герой. И нищо не се случва на всяка цена. Кърменето не е състезание, което носи медал или награда. То не е значка за майка за пример и съвсем не означава, че ако не кърмите успешно бебето си, сте се провалили. Важно е само да имате нужната информация. А тя е повече от достъпна. Това, което ще си позволя да препоръчам без да се замислям, е книгата на Христина Янева – Хедра (сертифициран IBCLC консултант по кърмене, съосновател и член на Ла Лече Лига https://lllbg.org/). Смея да твърдя, че четивото може да ви помогне и без консултант, стига да четете внимателно и с разбиране. За да бъде кърменето не кошмарно преживяване, а приятно и удовлетворяващо и за вас и за вашето бебе приключение.

И за да завършим световната седмица, посветена на кърменето подобаващо, ще цитирам Джеймс П. Грант, бивш изпълнителен директор на УНИЦЕФ „Кърменето е природната „предпазна мрежа” срещу най-лошите ефекти на бедността. Ако детето оцелее през първия месец от живота си (най-опасният период на детството), а след това и през следващите четири месеца, изключителното кърмене прехвърля голям мост, изравняващ здравните разлики на родените в бедност и родените в богатство… То е почти сякаш кърменето изважда детето от бедността през първите няколко месеца, за да му даде честен старт в живота и да компенсира несправедливостта на света, в който се е родило.”

Вашият коментар