Десет златни правила за посещение при новородено

newborn

Или как да избегнем нетактични гости

Моментът на появата на нов член в семейството винаги е вълнуващ за всички, не само за неговите родители. Цялото семейство чака с нетърпение срещата с малкото човече, като обаче много често забравят, че то колкото и обичано и чакано да е от тях, все пак е дете на родителите си. Изписването от родилния дом обикновено се превръща в малък празник, а нерядко по нашите ширини се отпразнува и доста бурно, разбира се на гърба на току-що дарилата живот родилка. Веднага след прибирането у дома, близки и далечни роднини и приятели започват да се надпреварват кой по-напред ще дойде на гости, за да види бебето. За щастие напоследък епидемичната обстановка не позволява чак такива своеволия и дава оправдание на майките да отклоняват любезно въпроса “Кога може да дойдем да видим бебето?”. Но и сега, а и попринцип, е хубаво някои основни правила да бъдат съобразени при едно такова посещение на новопоявил се човек.

  1. Поставете се на мястото на майката. Да, това бива най-игнорираното, а всъщност най-важно правило при посещение на новородено. Колкото и да ги обичате и да сте нетърпеливи, вашите най-добри чувства и намерения трябва да бъдат съобразени с нуждите на майката и нейното бебе. Тя е изморена и физически претърпяла метаморфоза, която не я връща към нормално състояние за 2-3 дни. Може би изпитва болки, дискомфорт, може би й е трудно да седи или да стои, може гърдите й да са препълнени (обикновено точно на 3тия ден от раждането, когато обикновено е и изписването, гърдите се препълват с кърма и болят много), може да има нужда от усамотение, почивка и грижа. Доста често посетителите не се съобразяват с това правило. Идват на гости, без значение какъв е режима на бебето, майката им сервира чай, кафе, сладки, а те се радват на милото бебенце, без да се сещат, че майката има нужда от грижа и помощ, без да съобразят, че бебето се храни на два часа и може би на родилката не й е удобно да кърми пред тях. Когато имах новородено бебе това беше най-трудното нещо за мен. Гостите ми идваха без да се съобразят в удобно за тях време, точно когато заспивахме с бебето след безсънна нощ. Нямах време да се приведа във вид и се чувствах много некомфортно. Да не говорим колко ми беше неприятно да сервирам почерпка и храна на гостите, докато самата аз не бях яла вече повече от 12 часа.
  2. Като сме на темата за храната – второто много важно правило, е винаги, винаги да питате майката от какво има нужда. Напазарувайте хранителни стоки, донесете й топла и питателна храна. Тя няма време да свърши тези неща сама, а храненето за нея е от изключителна важност за укрепването, възстановяването и производството на кърма. Най-фрапиращият случай, който мога да дам от личен опит е, когато мои гости си носеха сандвичи за обяд, предвидили да не ме занимават да им готвя, което беше доста мило. Само че за мен не беше предвиден нито сандвич, нито нещо друго, което да улесни денят ми, освен че присъствието на гостите ми напрягаше до краен предел нервите ми, докато аз чистех и се опитвах да приведа домът си в някакъв вид, те се радваха на спящото ми бебе, хапваха сандвичи, а когато го събудиха и то ревна станаха и си тръгнаха, “за да не ме притесняват”.
  3. Винаги се обаждайте предварително. Не, няма да бъде приятна изненада да позвъните на вратата без предупреждение в момент, в който бебето плаче, къщата е нагоре с краката, а майката е без горнище, несресана, с неизмити зъби и на ръба на нервна криза. Може пък да нарушите и единствената възможност за дрямка през деня, така че винаги първо питайте и тогава си правете планове за гости.
  4. Без да се обиждате. Много важно правило. Ако майката откаже посещение и помощ, просто го приемете и си продължете с деня. Когато се почувства готова, тя сама ще ви покани при бебето. Нищо лично. Понякога причините за отказ от посещение са много и никой не ви дължи обяснение защо това е така. Може би се чувствате сякаш ви лишават от правото да видите бебето (особено ако сте баба, леля или стринка на въпросното бебе). Но, повярвайте, никой няма да ви лиши от вашата роля в живота на това дете. Просто е нужно търпение и разбиране. Пак напомням правило едно. Поставете се на мястото на майката.
  5. Винаги съобразявайте здравословното състояние и контактите си преди да предприемете посещение при новородено. Не само сега, когато обстановката е пандемична и са забранени дори свижданията в родилните отделения. Ако сте контактували с някой с хрема дори, просто не си помисляйте да ходите на гости при бебе. Ако не се чувствате добре, важи същото правило.
  6. Съобразявайте и хигиената си, оставяйте обувките си отвън, винаги измивайте ръцете си старателно веднага щом влезете в дома на майката и бебето. Оправдания от типа “Аз си измих ръцете вкъщи преди да тръгна, после бях в колата и сега тук” не се приемат.  Задължително внимавайте и с целувките и близостта с бебчето. На много малко майки им е неприятно бебетата им да бъдат целувани, особено по лицето. Моля ви, не си го позволявайте без да попитате. Ако сте пушачи, моля не пушете преди и по време на посещението си при бебето, сменете дрехите си с чисти и поне почистете дъха си с дъвка. Наистина е неприятно да лъхате на никотин и да докосвате чистото новоредно с вмирисани пръсти. (Тук погледнете правило номер 3 – нищо лично, не се обиждайте)
  7. Помагайте. Ама наисина. Майката има нужда от качествена помощ, а не от още тежести на плещите си. Почистете дома й, ако сте достатъчно близки и тя се чувства удобно да ви го позволи. Измийте съдовете. Гледайте бебето за час, докато си вземе душ, яде или дремне. Донесете й нещо от аптеката или магазина, от което има нужда. Не забравяйте, че и тя има нужда от грижи, но за нея рядко някой се сеща след като бебчето веднъж е видяло бял свят.
  8. Избягвайте да коментирате външня й вид и вида на дома й. Като цяло нетактичните въпроси оставете на прага.
    “Изглеждаш като премазана с валяк, тези сенки под очите ти истински ли са?
    “Ама ти още изглеждаш бременна!”
    “Кърмиш ли? На поискване ли?”
    “Охо, тук май е паднала бомба!”
    “Имаш ли шевове, колко болеше?”
    “Спите ли?”
    И още и още. Чувала съм всичките въпроси, отправени към мен. Неприятно е, не ви е работа и определено на майката също няма да й е приятно да отговаря на такива въпроси. Раждането може да е било травмиращо и много болезнено, не е нужно да разпитвате за такива интимни подробнсти. Кърменето също е много лична тема, всяка майка се опитва да кърми детето си, и ако по някаква причина то е трудно или неуспешно, шансът да ударите в ахилесовата пета, е голям. Възможно е и майката да се притеснява да кърми пред вас, затова дайте й малко пространство да диша в собствения си дом. Колкото и yчудващо да е за някои хора, жената продължава да изглежда бременна след раждането, прибирането на корема и възстановяването на органите, функциите на тялото и организма й отнема време. Торбичките под очите тя и сама ги вижда в огледалото и са напълно нормални, не е необходимо да ги посочвате изрично, а състоянието на дома й вероятно не й е приоритет в точно този момент, затова или предложете помощ или си трайте.
  9. Не давайте непоискани съвети. Независимо колко деца сте отгледали самите вие. Без значение какви са вижданията ви за отглеждане на дете. Просто не го правете. Забравете бабините изказвания от типа “Майка лесно не се става”, “Плаче, защото ти е водниста кърмата” или “Защо не му топнеш бибата в мед?”. Гарантирано, ако чуя някое от гореизброените, веднага ще бъдете изпратени до вратата. Не си позволявайте да давате съвети, ако не сте компетентни и не бъдете попитани. Не налагайте мнението си в никакъв случай и не се месете в изборите на  майката. Тя знае кое е най-добро за нейното дете. А ако наистина виждате, че тя няма представа какво прави и грешките й са очевидни и могат да навредят на детето по някакъв начин, намерете тактичен тон или подход, с който да помогнете, без да я карате да се чувства неспособна и да се обвинява. Не всеки е роден научен, но тук границата е много тънка. От лоши съвети, може да има последствия, а от пропуски също. Трудно е самите вие да знаете колко компетентни сте, затова, съветвайте се и с педиатър, четете специализирана литература и моля, забравете бабините деветини. Наистина.
  10. Не забравяйте да си тръгнете. Вижте бебето, майката и си тръгнете. Няма нужда да им стоите на главата повече от 2 часа. Ориентир може да ви бъде едно хранене, спане и събуждане на бебето. Не прекалявайте и не злоупотребявайте с гостоприемството на майката, освен ако не сте отишли да предложите наистина качествена помощ. Ако посещението ви е било с чисто опознавателна цел, тръгнете си преди да изнервите обстановката и новоизлюпената майка до краен предел. Не казвайте как утре ще дойдете пак. По-скоро елате след няколко седмици. И се обадете предварително.

2 thoughts on “Десет златни правила за посещение при новородено

Вашият коментар