Здравей, свят!

baby walk

Кога да започнем да извеждаме новороденото навън?

След прибирането вкъщи от болницата и първите няколко дни на адаптация, всяка майка на новородено бебе започва да си задава логичният въпрос – кога е добре да изведе пеленачето за първи път навън. Има различни подходи към отговора на този въпрос. Ако слушате бабите и погледнете традицията назад във времето, ще установите че и днес има хора, които спазват правилото 40 дни да не си подават носа навън с бебето. Причините за това според поверията са, че в тези 40 дни преди прочитането на Чиста молитва и спазването на ритуала за месене на погача, новороденото не е защитено от зли сили, а пък майката чисто физиологически през този период от време се чисти, което пък я прави автоматично нечиста и не трябва да се среща с други хора. В някои култури различни от нашата също има подобни правила за стоене у дома в първия месец, като корените им може би идват от това, че в миналото е имало доста разпространени труднолечими зарази и светът навън наистина е бил враждебно място за новородено.

baby walk outside

Ако оставим настрана този подход към първото излизане на бебето, остава да се съобразим просто със сезона и собствените си усещания. Ако сте от хората, които се притесняват за здравето на детето си, това не означва да го държите затворено у дома до безкрай. Вярно е, че ако метереологичните условия навън не позволяват (например люта зима, виелици и два метра сняг), то ще се наложи да отложите излизането за по-благоприятно време. Но това може да е и минус десет градуса, стига да няма буря отвън. От ключова важност именно за здравето на детето, а и на възстановяващата се майка, са чистият въздух, витамин Д и движението. Затова започнете възможно най-скоро. С първото си дете, родено през пролетта, когато се сипеха ежедневно проливни дъждове, процедирах така: на петия ден след раждането (и втори ден вкъщи) започнахме да излизаме на терасата. За пет минути, за десет минути, така след няколко дни бяхме достигнали половин час време на открито и реших, че е време да излезем извън апартамента. Първата разходка беше кратка и на близо, но беше изключително удовлетворяваща за мен, а вярвам, че и за бебето. То си спеше блажено в количката на чист въздух, а аз се раздвижих и видях свят и хора за първи път от седмици.

Това, което е важно да помните когато излизате с новородено, е че няма нищо страшно, най-важна е подготовката преди това. Вземете си всичко необходимо, за да бъдете спокойни по време на разходката, предвидете всякакви ситуации:

  • Кърпички
  • Дезинфектант за ръце
  • Памперси
  • Подложка за повиване
  • Пликчета за мръсните памперси (невинаги наблизо има кошче за отпадъци)
  • Резервни дрехи и нещо връхно
  • Одеалце
  • Мляко, шише и вода (ако не кърмите)
  • Книга, списание, нещо за хапване за вас. Ако имате късмет бебето ще спи и ще може да приседнете на някоя пейка, където качествено да си починете (или да дремнете с половин око).

Бъдете спокойни и уверени, светът навън не е толкова страшен. Облечете бебето подходящо според времето навън, но внимавайте да не прекалите със слоевете дрехи от страх да не го простудите. Общото правило е, освен ако навън не пече жарко слънце – един слой повече, от това с което излизате вие и се чувствате комфотно. Не е нужно да завивате с дебели завивки, а в случай че е лято, не покривайте коша на количката с пелена, била тя и тънка. По този начин в коша температурата се повишава много бързо и става опасна за детето. В тази връзка, избягвайте разходките в най-горещите часове на деня през лятото и през най-студените, през зимата. Не използвайте слънцезащитни кремове на бебета под 6 месеца. Избягвайте местата, където има прекалено струпване на хора, не само сега в епидемичната обстановка, а и попринцип не е добра идея за разходка на бебе.

Спазите ли тези прости стъпки, гарантирано ще се насладите на една ползотворна разходка. Първите пъти ще е кратка, може да имате и няколко фалстарта, ако бебето реши да напълни памперса или да повърне на фонтан точно на вратата. Но не се отказвайте и не си стойте затворени у дома. Скоро ще кръстосвате улиците по цял ден с количката и разходката ще стане неотменим елемент от ежедневието ви с бебе.

Вашият коментар