Пет въпроса, които да си зададете преди да се решите на второ дете

family

Идва един момент, след повявата на първото дете, горе-долу след като нещата влязат в релси и ежедневието стане доста по-предвидимо и лесно, отколкото в самото начало, когато родителите започват да си задават въпроса време ли е за номер две? Разбира се, някои двойки предпочитат да си останат с едно дете. Причините са много – като се започне от финансови, трудно дете, трудна бременност или раждане, не достатъчно стабилни отношения в семейството и се стигне до чисто и просто такова виждане на нещата. Но ако вие сте от хората, на които им минават мисли за следващо дете, ето пет въпроса, на които да си отговорите, преди да вземете финалното решение.

  1. Можем ли да си позволим още едно дете? Този въпрос освен чисто финансова страна, която изобщо не е за пренебрегване, трябва да се разгледа и от друга гледна точка. Можем ли да си позволим емоционално, физически и чисто времево да отделяме внимание на още едно дете. Нека си го кажем честно, има лесни има и доста трудни деца, които изискват цялото внимание на света, съобразяване и изтощават клетите си родители на макс. Затова обсъдете с партньора си дали сте емоционално и физически готови за още едно дете и смятате ли, че ще можете да му дадете необходимото внимание и любовта, която заслужава. В повечето случаи отговорът на този въпрос е положителен, независимо от финансовата гледна точка. Защото дете се гледа с любов, а нея с лопати да я ринеш.
  2. Каква е най-добрата възрастова разлика между първото и вторто дете? Тук също няма правилен отговор. Някои родители се замислят за второ дете едва след като първото е вече попорастнало (след 5 години), самостоятелно и са взели глътка въздух. Други се решават след още по-голям период от време, а трети скачат в дълбокото още преди втората година на първото дете. Най-смели са родителите на породени. И двете неща имат своите плюсове и минуси. Малката разлика прави нещата трудни в началото, но докато не са загубили тренинг родителите отглеждат децата по инерция. От друга страна, по-голямата разлика и вече осъзнато самостоятелно дете правят отглеждането на второто дете някак по-спокойно, но пък е възможно много от нещата да са позабравени, посменени и да предизвикат у родителите леки колебания, но ръждата пада бързо, стига да има желание.

    brothers

  3.  Какво е необходимо да подготвим? Често когато разликата не е много голяма, не е необходимо да се купуват много нови вещи за бебето. Особено ако са еднополови, спокойно може да се използват освен големите покупки като легло и количка, така и дрешките от първото дете. Ако обаче първородното вече е голямо, от различен пол или сте подарили и раздали вещите си след като не са били нужни, ще трябва да се подготвите от нулата, като списъка с вещи необходим за едно новородено варира и понякога може да се окаже, че трябват много по-малко неща, от тези, които сте подготвили. Преценете всичко и от какво точно имате нужда, без да се престаравате.
  4. Готови ли сте с партньора си да се отдадете отново изцяло на нуждите на едно новородено? Началото е трудно, затова поговорете достатъчно силни ли са взаимоотношенията ви, за да понесат още 1-2 безсънни луди години. Понякога, ако майката се е върнала на работа и е влязла в ритъма на ежедневието, отдадена на професията си, става доста трудно тя да се откъсне отново от това, което е постигнала, за да остане вкъщи и да посвети изцяло времето си на още едно дете. Понякога, двойката има нужда след първото дете отново да се преоткрие и да прекара време насаме, което несъмнено няма как да се случи след появата на още едно дете.
  5. Как по-голямото ще приеме промяната? Когато децата са малки те трудно разбират за настъпилата промяна или поне не я осъзнават така, както би разбрало едно 7-10 годишно дете. По-големите деца може и да имат свое мнение по въпроса, да искат или да не искат братче или сестричка. Малките пък със сигурност в началото изпитват ревност, която ако не е добре балансирана от родителите, може да ескалира и да нанесе травми и на двете деца. Ето защо е много важно да се прецени характера на детето, да се говори с него, ако то е достатъчно голямо и чак тогава да се вземе финалното решение. Родителите често пренебрегват този въпрос, а той е от голямо значение за хармоничните отношения в семейството.

Ако вече сте си задали и петте въпроса и сте си отговорили положително, действайте смело и скоро ще се радвате на едно ново попълнение и разширено семейство. Ако пък имате колебания, задайте си ги отново след време. Важно е никога нищо да не става насила. А добре преценените и планирани житейски решения, винаги дават добри плодове.

Вашият коментар