Моля, спазвайте дистанция!

belly touch

Дори когато всичко това свърши

Последните няколко месеца целият свят се учи да спазва дистанция. Социално отдалечаване и ненавлизане в личното пространство на хората около себе си, като оставяме достатъчно разстояние между физическите си тела на обществени места – градски транспорт, магазини, болници, паркове. На мен това дистанциране много ми харесва! Особено в момента, когато съм бременна. Не, не съм социопат, просто съм на мнение, че някои хора чак сега изобщо разбраха (или пък не са), че не е хубаво да се навират в личното пространство на бременни и на жени с бебета.

Когато бях бременна с първото си дете се сблъсках с този феномен. Една ръка (чужда ръка) се протяга и без абсолютно никакво предупреждение се залепя за корема ти.
“Много е порастнал. Рита ли???” произнася собственикът на тази ръка – колежка, непозната на касата в супермаркета, случайна баба в парка, съседа от петия етаж, който има проблеми с алкохола…

Представете си недоумението ми. Ще ви е трудно, освен ако не сте го преживели. А почти всяка бременна жена е преминала през това. Просто се смята за нещо безобидно и се е превърнало едва ли не в социална норма хората да пипат бременни коремчета, без изобщо да се съобразяват с мнението на жената, носеща коремчето. Ужасно е неприятно и според мен доста невъзпитано, прекрачва всякакви социални норми. И това, че е неприятно е само едната част от монетата. Другата е очевидна днес – не е хубаво да се приближавате много до бременни жени, независимо дали навън върлува вирус-убиец. Защото и през останалото време вируси и болести винаги има. Имунната система на всяка бременна жена е податлива и уязвима, а лечението е доста трудно, предвид това, че не е препоръчителен приемът на много лекарства, заради влиянието им върху развитието на плода.

Същото важи и за новородените и малките деца. В момента, в който родите и започнете да излизате навън, както кротко си побутвате количката в близкия парк, от някъде ще изскочи бабичка, която ще иска да се порадва на малкото вързопче, което блажено спи скрито от външния свят. Истината е, че е заспало след няколко часа рев и клетата му майка едва държи очите си отворени, вероятно и краката не я държат, затова така се подпира на количката. Затова повече от всичко на света искате никой да не ви закача и просто да се насладите на тиха и спокойна разходка, може би да поседнете на някоя пейка, да сложите очилата и да подремнете с едно око. Но въпросната добронамерена женица няма да ви позволи това да се случи. Най-фрапиращото нещо, което ми се е случвало, беше когато дъщеря ми нямаше и месец. Една жена буквално си навря главата вътре в изолирания и закътан кош, за да види и целуне новороденото ми бебе. Тогава нервите ми не издържаха и доста нелюбезно се наложи да обясня, че това действие е недупостимо по ред причини. Първо, не я познавах, второ, не и бях поискала мнението по въпроса “защо няма шапка” и трето, как и защо някой си мисли, че е в реда на нещата да се навреш толкова близо до новородено? Тяхната имунна система е недоразвита и също податлива на зарази, да не говорим колко нехигиенично е да се докосва или целува с неизмити ръце. Разбирам колко сладки и привлекателни са малките бебета, трудно може да им се устои. Но въпреки добрите намерения, не е хубаво да се навлиза така в личното им пространство, особено когато става въпрос за абсолютно непознати.

Затова, моля ви, спазвайте социална дистанция. Не само сега и не само заради коронавируса. Продължете да зачитате правото на лично пространство на бременните, бебетата, малките деца, възрастните хора и изобщо всеки, който не се чувства комфортно, когато то бъде нарушено. Има хора, които изобщо не понасят физическа близост и това няма нищо общо с вас самите или с това, че те са студени хора. Приемете, че всяко нещо си има граници и това е ниво на интимност, което се позволява само на най-близките хора в обкръжението ни. Знам, че в градския транспорт по неволя всички сме си близки, но това не трябва да става повод да забравяме, че трябва да пазим първо себе си, после най-беззащитните и уязвимите сред нас. Запомнете, когато всичко това свърши и срещнете бременна позната, не й пипайте корема! Моля!

Вашият коментар