Наръчник за оцеляване на бременната през лятото

pregnancy summer

Защото положението наистина е ТОЛКОВА зле

Ако сте от късметлийките, които бременеят през най-горещите месеци на лятото, моля приемете моите най-искрени съчувствия! Особено ако се пада точно последният триместър да прекарате под яркото юлско-августовско слънце, влачейки се като потен хипопотам по улиците, или криеща се зад пуснати завеси и насочен право срещу закръгленото ви тяло вентилатор, молеща се да се стъмни по-скоро, за да покажете носа си навън. С вас съм! Една от вас съм и, повярвайте ми, знам болката ви. Въпреки тежката ситуация обаче, има светлина в края на тунела. Ще споделя с вас хаковете, които ми помагат да не се пукна като балон пред горелка и с които се надявам да оцелея най-горещото лято през живота ми.

Всеизвестно е, че на бременните им е по-топло от на нормалните хора (да, бременните не са НОРМАЛНИ хора). Това е така, заради увеличеното количество кръв в организма (около литър и половина – два), която кара кръвоносните съдове да се разширят леко, а това води до чувството, че буквално кръвта ни кипи, дори навън да има два метра сняг. Освен това през последния трети триместър метаболизма се забързва леко, което пък води до постоянно изпотяване и чувство за прегряване. Представете си сега 35 градуса на сянка през юли! Запазете спокойствие, ето какво може да направите, за да облекчите положението.

  • Носете памучно бельо – само то може да попива потта, без да дразни нежната ви кожа и да води до претриване и опасност от инфекции. Сменяйте го толкова често, колкото подгизва.
  • Широки и леки дрехи и материи – най-удобната дреха за мен в момента е един широк, ленен гащеризон, с който приличам на прасенце облечено в чувал, но пък изобщо не ми пука! Той е с широки крачоли, които позволяват на въздуха да циркулира, а аз се усещам почти гола. Освен такива подобни торби, които може да намерите в магазините в секцията дрехи за бременни (трябва да я прекръстят на чували за прасенца!), може да носите рокли и поли, които не е задължително да са обозначени като специално бременни дрехи. Внимавайте само материите да са естествени и да са ви удобни, най-важното е да няма никакви ластици и стеснения в областта на корема. Веднага възниква и проблем с роклите – наедрелите ви бедра се търкат едно в друго и нараняват кожата ви. Хакът тук е безшевно помучно бельо, боксерки или тънко клинче, което ще спаси положението.
  • Спете с възглавница за бременни – ако и вие се мятате като риба на сухо в търсене на удобна позиция за сън, просто опитайте да подложите възглавница (може и обикновена) под корема си и преметнете крак през нея. Не е нужно да се завивате, кажете на никой да не ви докосва или търси щом веднъж сте се наместили.
  • Пийте вода – много е важно да се хидратирате, въпреки че това води до още по-често посещение на тоалетната, което е откровено досадно занимание по 3 пъти в рамките на час. По-опасно обаче е обезводняването и прегряването, затова, пийте колкото се може повече вода. Може да я направите по-интересна и вкусна, като добавите към нея плодчета – лимон, ягоди и малко мента. Сега си представете, че има и джин с тоник и това всъщност е Мохито. Веднага ще ви стане по-хубаво на душата!
  • Яжте плодове и зеленчуци с високо водно съдържание – диня, пъпеш, портокали, краставици. Дааа, да, знам! Пак ще ходите да пишкате по 1000 пъти, но пък плодовете са вкусни и ще ви държат хидратирани и по-малко гладни.
  • Вземете хладък душ – всички знаем, че горещите душове през бременността са забранени, тъй като има опасност да предизвикат контракции. Това обаче на важи за хладките душове. Може да не излизате от банята, вземе си всичко необходимо там и просто стойте под течащата вода цял ден. Можете да ми благодарите по-късно. Мъжът ви може да ми благодари за сметката също.
  • Сладолед – ооо, да! Кога ако не сега, имаме оправдание да хапваме от това прекрасно разхлаждащо изкушение? Имате три месеца да опитате всички възможни вкусове на пазара. Предизвикателството е прието!
  • Почивайте си през горещите часове на деня – и по възможност излизайте рано сутрин и след залез слънце. Ако сте от късметлийките, за които това е първа бременност и не ходите на работа, още по-добре. Ако обаче вече имате едно дете, което си иска своите разходки и внимание, положението ви се утежнява, тъй като всички знаем, че няма как да седнеш и да си почиваш, когато детето си иска своето. Просто опитайте да балансирате и да смените леко режима си, за да имате възможност да не прегрявате.

Дишайте, остава малко. Яжте си сладоледа и си мислете как следващото лято ще е прохладно и прекрасно.

Вашият коментар