Как да запълним безсънните нощи с бебето

mom sleep

Кратък наръчник за недоспали майки

Когато бях бременна с първото си дете, постоянно получвах съвети от рода на “Спи сега, докато можеш, че то послееее…”. Да си призная идея си нямах какво е това “после” и как изобщо е възможно да си натрупам сън за тогава. Понаплаших се от скандалното недоспиване, което явно ме чакаше с новороденото. Страхувах се повече от това как ще се справя с лишаването от сън, отколкото как ще се справя с раждането! Началото не беше чак толкова трудно. Но дори едно “лесно” бебе ще ви буди през нощта (обикновено това будене продължава много, много нощи и не е еднократно, а между 3 и 123 пъти на нощ). С натрупване нощните събуждания стават не просто физически изморителни, а и напълно емоционално изтощителни. Самата мисъл да си легна и да знам, че след 20-40 минути ще бъда събудена за час, след това пак и пак до като слънцето не се покаже, понякога ме е докарвало до сълзи и нежелание да си лягам.

Когато сте изморени от дългите дни прекарани с новороденото, отчаяно се нуждаете от сън, за да се възстановите и да бъдете качествени родители. Чувствате се сами и изолирани, защото изглежда, че буквално всички останали хора по света (включително мъжа ви) са се наспали, с изключение на вас. Ако кърмите, може и да изпитвате физическа болка в малките часове, когато едва крепите бебето в ръцете си, кипящи от негодувание, че партньорът ви най-спокойно си похърква. Някъде на четвъртия месец идва пика на недоспиването, когато вече приличате на създание излязло от дълбините на някоя пещера, с огромни сенки под очите и бледа кожа и започвате да се чудите дали някога отново ще имате честта да се наспите пълноценно. Вероятно е възможно и да ви преминават доста негативни мисли, ако не успявате да ги разсеете по никакъв начин, може би ще е добре да се уверите, че не страдате от следродилна депресия.

Дори когато си мечтаете тайничко да избягате някъде, където да се наспите, това в никакъв случай не означава, че сте лоша майка или че правите нещо нередно – бебетата просто имат различен график на съня от възрастните. Те не се раждат, знаейки разликата между деня и нощта, не са се научили да се успокояват и да преминават от един цикъл на сън в следващия, а коремчетата им са толкова малки, че трябва да се хранят на всеки няколко часа. Запазете спокойствие и бъдете уверени, че събужданията през нощта са напълно нормална и очаквана част от първите месеци на родителството. Знам, че това не го прави по-лесно, но когато бебето ви се буди за пети път в една нощ, може поне да опитате да облекчите страданието си. Ето няколко изпитани съвети за емоционално преживяване, когато новороденото ви ви държи будни по цяла нощ.

  • Направете го възможно най-приятно за вас.

Създайте си удобно място с всичко необходимо в обсега на ръцете ви: дистанционно, зарядно устройство, вода, възглавници и каквито и да е консумативи, които може да са ви необходими за хранене на бебето. След това намерете книга или нов сериал в Netflix, който наистина да гледате с интерес, така че когато се събудите да си помислите: “О, добре, ще разбера какво ще стане след това!”. Насладете се на единственото време, което може да прекарате сами в тишина и използвайте възможността да дочетете книгата, която сте започнали още по време на бременността.

  • Отдайте се на мислите си.

Нашите емоционални отговори винаги следват мислите ни. Ако се настроим в тъмната гама и ни минават само мрачни мисли от рода на “Това е най-лошото нещо някога! Никога повече няма да спя!” (между другото това самонавиване е катастрофално и съм прекарвала много нощи в самоизмъчване по този начин), тогава ще се превърнем в емоционални руини. Казвайки си: “Това не е честно, не бива да се будя!” само ви прави по-негодуващи и не помага да убедите бебето си да спи. “Повече не мога да се справя с това!” ви кара да се чувствате сякаш сте на ръба на силите си.

Това, което ви съветвам да правите, е да проверявате мислите си на вратата на детската стая и внимателно да се настройвате на позитивна вълна. Казвайте си: “Това е напълно нормално. Всички бебета се събуждат през нощта и всички бебета в крайна сметка се научават да спят.” Най-полезното нещо, което повтарям на себе си, е: „Ще спя отново. Няма да съм будна завинаги. Изморена съм, но мога да се справя с това“. Ако трябва си го напишете и залепете на вратата на детската. А и децата са толкова малки и растат толкова бързо, че признавам си, хващала съм се да стоя и да гледам спящата си дъщеря доста след като съм успяла да я приспя отново.

  • Задайте ограничение във времето.

Личното ми времево ограничение е два часа. Ако съм будна по-дълго от това, способностите ми за справяне със ситуацията и предстоящия ден, се изчерпват. Справям се сама с повечето нощни събуждания, но съпругът ми знае, че той трябва да ме замести веднага щом премина тази двучасова граница (или ако вече съм ставала няколко пъти). Горещо препоръчвам с мъжа си да обсъдите резервен план за тези наистина трудни нощи още в самото начало, за да няма излишно напрежение и спорове по темата, така че да не се опитвате да решите в 3 часа сутринта дали да събудите партньора си.

sleepless nights newborn

  • Лягайте рано.

Това изглежда доста очевиден съвет, но много от майките попадаме в капана на оставането до по-късно, отколкото би трябвало, за да почистим след вечеря, пред телевизора или да си свършим още няколко дребни задачи. Когато сте в бебешките окопи, поставете приоритет на съня над всичко останало. Вие буквално не можете да функционирате без сън, така че не забравяйте да си лягате колкото се може по-навреме. Няма да ви казвам да спите, когато бебето спи, защото знам, че бебетата спят в странни моменти и най-вероятно имате дом/работа/други деца, за които да се грижите. Ако обаче знаете, че бебето се събужда три пъти на нощ, лягайте веднага, когато можете. Накърмете или нахранете бебето последен път за деня, предайте го на партньора си и лягайте! Оставете чиниите, изключете телефона си, вземете си маска за сън или тапи за уши и се възползвайте от всяка възможна минута пълнценна почивка.

  • Потърсете помощ, ако и когато имате нужда.

Много майки съобщават, че нощните събуждания водят до някои от най-ниските им точки след раждането. Ако сте били будни с часове с вашето новородено, може дори да изпитате необясними емоции и свръхминорно настроение, да ви преминават страшни мисли. Нека да поговорим за тези страшни мисли след раждането. Ако някога усетите, че физически може да навредите на бебето си или започнете да си представяте ужасни неща, които им се случват, е напълно в реда на нещата да събудите партньора си или да оставите бебето на безопасно място (майка ви, приятелка) и да се разходите за глътка въздух. Лишаването от сън буквално се е използвало като форма на изтезания в миналото, така че ако сте били будни повече от денонощие, може неусетно да се приближите до емоционално опасно състояние. Не се колебайте да потърсите помощ, ако и когато имате нужда от нея. И най-вече, не се срамувайте от това. На всички майки са им преминавали такива сценарии през главите, не се мразете, това е напълно нормално и не ви прави негодни родители.

Дори ако сте от опитните майки, с добри умения за справяне в екстремни ситуации, все-пак ще има нощи, когато ще мислите, че не можете да оцелеете дори само още една минута будна. Но доколкото ми е известно, нито един нов родител не е умрял буквално от лишаване от сън (въпреки че много от нас са сигурни, че ей-сега ще предадем Богу-дух). Тази фаза е много трудна и въпреки че никакви съвети или трикове няма да я накарат да мине по-скоро, се надявам, че тези предложения поне малко ще я направят по-поносима. И не забравяйте: пак ще спите. Обещавам! Дотогава се грижете за себе си.

Вашият коментар