Бебе под слънцето

girl beach baby

Как да направим горещите дни безопасни за най-малките

Ето, че най-накрая идва топлото време и след толкова месеци прекарани на закрито, още повече след изолацията, на която бяхме подложени всички през март и април, е време да излезем навън и да се порадваме на лятното слънце. Когато обаче температурите се вдигнат повече, времето става потенциално опасно за най-малките, а именно новородените и децата до 2 годишна възраст. От друга страна, е почти невъзможно да избегнем ежедневните излизания навън, децата са свикнали на разходки и игри в паркове и по площадки, а за бебетата пък е важно да дишат чист въздух и да поемат необходимата доза витамин Д, която спомага за заздравяването на костите им. Ето защо трябва много да внимаваме, когато излизаме навън в жегите и има няколко важни стъпки, които родителите трябва да предприемат, за да предотвратят свързани с топлината проблеми при малчовците.

  • Планирайте излизанията си според слънцето

Ако имате малки деца, които трябва да излязат на открито, или просто искате да заведете бебето си на разходка с количката, можете да го направите като изберете подходящото време на деня. Ограничете активностите на открито в периодите, когато слънцето пече най-малко, като сутрин и вечер. Най-опасно е слънцето между10:00 и 16:00 ч. По принцип около и преди обяд би било чудесно време да се отправите към вкъщи за обяд и дрямка. Не е добра идея и да водите малки деца и бебета на плаж в най-горещите дни след 11:00 и преди 17:00 ч. Яркото слънце може да им докара слънчасване, което се изразява в повръщане и покачване на температурата.

  • Слънцезащитен крем

Когато излизате навън, не забравяйте първо да се намажете със слънцезащитен крем с фактор от 25 до 50 (заедно с шапка и слънчеви очила) 15 до 30 минути преди излагане на слънце. Това важи обаче за деца над 12 месечна възраст. При някои изключения, може да намажете и по-малко дете, но нека кремовете бъдат специализирани за деца и винаги се съветвайте първо с личния си педитър. Сянка и подходящо облекло са най-важните неща, които защитават от горещото слънце бебета под 6 месеца. Много е важно бебетата да не бъдат навлечени прекалено много, с няколко пласта дрехи или тесни такива от изкуствени материи, тъй като има опасност да получат обрив от прегряване, който е характерен с малките си червени пъпчици по гърба, коремчето и крайниците на бебето.

  • Не използвайте одеала и пелени като блокиращи слънцето

Когато слънчевите лъчи са интензивни, родителите естествено търсят начини да предпазят нежната кожа на бебето, но експертите предупреждават, че обичайната практика да драпирате одеяло (дори и много тънка муселинова пелена) над количката или столче за кола може да повиши температурата на бебето драстично. Ако температурата навън е 22C и количката бъде покрита с одеяло, вътрешността й може да достигне опасните 34C в рамките на около половин час. Така че вместо да драпирате одеяло върху количката, можете да използвате допълнителни сенници, които се прикрепят към количката, но не улавят топлината и държат сянка за бебето колкото е възможно повече.

baby sun

  • Поддържайте всички хидратирани

Според Световната здравна организация бебетата на възраст под 6 месеца не се нуждаят от вода, но на по-големите деца трябва да се предлагат много течности в горещите дни. Бебетата, хранени с бутилка, може да изискват по-често хранене с адаптирано мляко, за да останат хидратирани в горещината, а кърмените бебета може да искат да сучат повече от обикновено през горещото време. Това означава, че и мама трябва да се увери, че е добре хидратирана, като не пропуска да изпива минимум 2.5 литра вода на ден, тя спомага за добрата лактация и терморегулация на тялото.

  • Използвайте климатик

Хубавото на 21 век е, че има измислен уред за почти всичко. Макар климатика да е опасен за най-малките, не е нужно да го изключваме съвсем, важно е просто да не го настройваме на прекалено ниски температури (с голяма амплитудна разлика с температурата навън) и за преподчитане е климатикът да охлажда съседна стая на тази, в която е детето с отворени врати, за да може температурата в помещенията плавно да се изравни. За тези, които нямат такава екстра вкъщи, може да си организирате разходка до мола или някое заведение (особено през онези наистина горещи часове по средата на деня), като макар за кратко това може да ви осигури известно облекчение и да помогне на семейството ви да се охлади, дори когато след това се впускате обратно в жегата.

Вашият коментар