4 неща, които могат да спасят връзката ви

family

След децата

Любов. Брак. Деца.

Тези три думи могат да променят живота ви завинаги. Вероятно имате опит с подобни пътеки на възходи и падения във връзката си. Но появата на децата променя всичко. Правилата на играта вече не са същите и каквото и да сте преживявали заедно в миналото, бебето ще си остане най-голямото изпитание за силата на любовта ви. Тези малки хора се появяват и започват да диктуват всеки ваш ход, мисъл и действие. Превземат цялото ви време и понякога преди да се усетите, брака ви е пред разпад. За да не се случва това трябват усилия. Целенасочени, ако трябва нагласени в началото, но усилия. За да продължите да се движите напред като двойка, за да преодолеете най-трудното препядствие и за да сте родители за пример на децата си. Цялата упорита работа и усилията, които вложите в този момент,  ще ви направи недосегаеми и неразрушими.

Най-важното е да не се пускате по течението и да не забравите да оцените себе си, усилията на половинката си и да си давате малко, но редовно време само за двама ви. Дишайте, да си родител е достатъчно трудна задача, а вие двамата заедно трябва да преминете през това. Ще споделя четирите неща, които помогнаха за укрепването на отношенията с партньора ми, след като станахме родители. Усилията трябва да са ежедневни и да не се пропуска нито една възможност, дори когато критичният период (първата година на детето) вече е отминал.

  • ОБЩУВАЙТЕ
    Не мога да подчертая това по-дебело! Във всяка връзка общуването е абсолютно най-важното условие за поддържане на здрави взаимоотношения. Понякога може да има бариери, когато става дума за комуникация, но излизането извън тези бариери е толкова наложително, колкото е важно да запазите любовта си. Затова, отделете време да общувате един с друг за ВСИЧКО. Обсъдете всяко нещо, което ви притеснява или разстройва. Обяснете защо се чувствате така. Говорете за нещата, които обичате един в друг. Когато става въпрос за интимните ви взаимоотношения – недейте да премълч
    авате какво ви харесва и какво не. Важно е за здравословните ви взаимоотношения да сте наясно с предпочитанията си. Едно премълчаване би довело само до недоволство и би се превърнало в повод за скандали по-късно. Важно е и да обсъдите стратегиите си и възгледите си за възпитание, особено ако планирате да имате деца или вече имате деца. Всеки родител има различна представа и свой подход, но това не бива да се превръща в повод за спорове и неразбирателство. Говорете и обсъдете тези неща, тъй като възникват различни ситуации, в които вие като двойка и като родители трябва да реагирате по еднакъв начин, за да не се превръщат различните ви мнения и подходи към детето в поводи самото то да не ви приема като авторитети.
    Намирайте по 10 минути за разговори за важните неща всеки ден. Без значение колко труден е бил денят ви и колко натежали са очите ви. Просто разговаряйте, благодарете и не забравяйте да казвате “обичам те”.
  • ИНТИМНОСТ
    След появата на детето, много важна е интимността между вас и партньора ви. Това определено е нещо, което трябва да поддържате, за да е жив бракът ви, когато имате деца. Ще  намерите спасение в интимността в онези моменти, в които и двамата се чувствате стресирани. Направете го свой основен приоритет, работете върху него и не пропускайте всеки шанс да останете насаме. В началото след раждането, както и в последните месеци на бремеността, интимността вероятно е останала на заден план във връзката ви. Трябва да мине време, за да се почувствате отново готови да възобновите отношенията си под завивките, но не допускайте това време да се протака прекалено много, ако искате да запазите искрата в отношенията си жива. Говорете, обичайте се и се докосвайте. Изразявайте себе си и страстта си един към друг, за да остане връзката ви пълноценна. 

    couple

  • БИТКИ
    Избирайте битките си. И нека не са всеки един. Ще трябва да се научите да претегляте и да решавате коя битка си струва да се води, за кое е необходмо да извиете глас и с кое може да бъде направен компромис. Няма връзки без спорове. Но не всичко си струва скандала, нали? Въпреки това има някои болни теми, които трябва да се обсъдят и да се намери решение. Не забравяйте, че колкото и трудности, спорове, скандали и битки да водите, вие сте на една страна. И винаги има решение, когато любовта и сплотеността работят заедно в името на здрави взаимоотношения.
  • ПРИКЛЮЧЕНИЯ
    Никога не се отказвайте от приключенията си. Пътувайте заедно само двамата или с децата си! Потърсете възможности за  малки приключения в ежедневието си. Не е нужно да са на далечни или екзотични дестинации – достатъчно е да посетите местните забележителности в града, да отскочите до близък друг град или село, да се разходите сред природата, но никога не губете приключенския си нюх. Не е нужно да се отказвате от него заради децата. Нужно е само да сте малко по-адаптивни от преди и да съобразявате маршрутите си. А също и вече не можете да тръгнете нанякъде само с една раница багаж. Като изключим това, пътуванията са само още една възможност да изпитате здравината на връзката си, да я укрепите, а и да запалите в децата си същата искра, да им подарите много преживявания, впечатления и красиви спомени. Уверете се и че редовно имате малки срещи помежду си. Само двамата. Като в началото на връзката ви. Те могат да се случват всяка седмица или веднъж в месеца. Но не ги пропускайте. Променете малко представите си и разчупете рутината като направите нещо забавно заедно, а не просто вечеря и филм. Отидете на боулинг, запишете се на танци или спорт, скочете заедно с бънджи, ако сте екстремни натури. Но никога не забравяйте, че мечтите и любовта трябва да се поддържат живи. Дори и след децата. Именно заради децата. И заради вас самите, за да си припомните защо сте решили да създадете семейство.

Вашият коментар