Митове и легенди за деветте месеца

Защо бременността не е болест

Като всяко друго нещо свързано с женската репродуктивна система, бременността е период, който е сакрализиран и обвит от митове, легенди и всякакви предания и поверия, в рамките на всяка една култура по света. Майчината утроба и създаването на нов живот несъмнено са най-голямото чудо, отговорно за съществуването и развитието на човешката цивилизация. Ето защо, е съвсем в реда на нещата хората в миналото да са създали представи, забрани и препоръки за всяка бременност, които обаче нямат никакви научни обоснования. Днес, когато науката е напреднала до толкова, че да спасява жени и техните бебета, които не биха оцелели до преди 50-тина години и женското тяло и репродуктивна система са прочетена книга, е недопустимо да продължаваме да робуваме на същите митове, на които са вярвали нашите баби. Бременността е съвсем нормално състояние и бременната жена не е болна в най-общия случай. Затова, нека хвърлим поглед върху неверните твърдения за деветте месеца.

  • Всъщност месеците не са девет, а десет. Шокиращо ли ви звучи? Всички знаем, че бременността продължава точно девет месеца. Да, ама не. От къде идва объркването? От медицинска гледна точка бременността започва още от първият ден на последната редовна менструация на жената. Тогава разбира се, се изхвърля неоплодената от предишният месец яйцеклетка, но се създава нова, която се настанява в единия или в другия яйчник и чака своят ред. Когато това се случи около две седмици по-късно по време на овулация, новата яйцеклетка се закрепва за маточната стена и воала, бременността официално е факт. Бременната вече жена обаче изобщо няма да разбере това в следващите две-три седмици докато менструацията й не закъснее. Когато разбере новината, тя вече ще е бременна в пета-шеста гестационна седмица. И от тук нататък й остават още деветмесеца. Първият минава неусетно, но все-пак са общо десет. Или по друг начин казано продължителността на всяка бременност е 40 гестационни седмици. Когато ги разделим на четири, колкото седмици има всеки лунарен месец (с продължителност 28 дни, колкото е и продължителността на женския цикъл), получваме заветните десет месеца бременеене.

  • Трябва да ядеш за двама. Следващият мит, който съпровожда десетте месеца. Яденето за двама никога не е добра идея, дори когато сте бременна. Вероятно този мит произхожда от необходимостта на женското тяло да отгледа цял нов човек в себе си, а както всички знаем, храната прави борбата (и помага на децата да растат!). Помислете си само обаче какво се случва, ако наистина започнете да се храните с количества присъщи за двама души. Вярно е, че бременните жени имат по-голям апетит и понякога им се прияждат странни храни (предимно кисели, сладки или люти, а понякога и трите наведнъж), но и това си има своето научно обосновано обяснение. В никакъв случай обаче, не се смята за полезно нито за майката, нито за развиващият се в плода й организъм, да се ядат всякакви сладки, калорични и нездравословни храни с оправданието, че сега се хранят два стомаха. Всъщност бебето си набавя всички необходими вещества, дори бременната да е силно недохранена. И тежестта и големината на бебето нямат (почти) нищо общо с количествата погълнати от майката. Единственото нещо, което подпомага наистина растежа на бебето е чистият протеин, който доказано действа ползотворно в случаи, когато растежът на бебето изостава поради някакъв медицински проблем. Затова, скъпи дами, не яжте за двама! Не се хранете като обезумели лъвици попаднали в месарски цех и моля ви, не се тъпчете с понички като за последно. Защото не отиват при бебето, а по собствените ви бедра.

  • Бременната трябва да почива и спортът е забранен! Подобно на предходния мит, този също няма никакви научни обоснования, освен ако бременната жена няма медицински показания за това. В миналото когато не се е знаело коя жена има проблеми, препоръката да се пази леглото е била общовалидна. Днес обаче всяка бременна бива следена често и от близо от своят акушер-гинеколог, който преценява нейното състояние и в най-общият случай, младите жени в добро здраве преди бременността нямат никаква причина да прекарат оставащите им девет месеца с вдигнати на дивана крака, а спортът не само че не е забранен, ами е и препоръчителен. Разбира се, че не трябва в никакъв случай да се стига до крайности и ако не сте спортувала преди бременстта, сега не е моментът да се превръщате в атлет. Но като цяло не трябва да избягвате физическата активност. Дългите разходки, съобразените със състоянието и възможностите ви упраженения и дори тренировки с леки тежести, могат да имат само благоприятен ефект върху вас, протичането на бремеността ви, развитието на бебето, а и върху постнаталният период и възстановяването ви след раждането. Затова, обувайте маратонките и се заемайте, скъпи дами.

    mom activity

  • Сексът по време на бременност е забранен! Ъъ, кой го каза това? В миналото може би това е бил успешен метод да се избегнат усложнения и непредвидени преждевременни контракции при жени с проблемна бременност. Макар да има състояния, които забраняват контактите с партньора ви по време на десетте месеца, всъщност има и много ползи ако се практикува редовно, внимателно и с желание. Вярно е, че либидото на жената се влияе много от хормоните, които се променят в тялото й през бремеността. Понякога то се изпарява като сутрешна майска роса в августовски следобед, но понякога хвръква до небесата и е съвсем възможно от кротка и сдържана срамежливка да се превърнете в настоятелна и настървена тигрица, която тормози (или пък не!) мъжът до себе си денонощно с невиждани досега сексуални апетити. В действителност, доказано сексът по време на бременност има своите благотворни резултати. Намалява болката, понижава кръвното налягане, гори допълнителни калории и може да мине за физическа активност, понижава нивата на кортизол (хормонът на стреса), като по този начин благоприятелства развитието на бебето и повишава нивата на окситоцини и ендорфини. Освен това контрахирането на матката по време на оргазъм е страхотно упражнение, което подпомага по-лесното раждане. И не на последно място, заздравява връзката между бъдещите родители, затова не се лишавайте от това удоволствие.

  • Да родиш в осмия месец, е много по-опасно отколкото в седмия! Честно казано, нямам никаква представа какъв е произходът на този мит. Но факт е, че няма никакво научно обоснование. Колкото по-близо до термин се роди едно бебе, толкова по-добре. Единствените фактори, които определят шансът за оцеляване на родено преждевременно дете са развитето на дихателната система и теглото на плода. Гестационният растеж на бебетата в утробата може да варира в дадена седмица при различните жени и различните бременности, но най-общо след 27ма гестационна седмица, теглото на бебетата и развитието на белите им дробчета, дават добри прогнози при евентуално преждевременно раждане. Ето защо пълният термин е най-доброто време, в което може да се появи едно бебе, тъй като то вече е с напълно развити органи и е достигнало оптималното си тегло. Със сигурност обаче, няма никаква причина осмият месец да е по-опасен от седмия, поради простата причина, че осмият по презумпция е по-близо до термин, съотвено осмачетата имат по-големи шансове от седмачетата. При всички случаи добрите неонатолози и съвременните технологии помагат на всяко недоносено дете и дават шанс за живот на милиони деца по света, които до преди около 70 години са нямали такъв.

Вашият коментар