Анатомия на майчиния мозък

mom brain

Имаме два мозъка, а никога не сме били по-глупави, защо?

Случвало ли ви се е да попаднете пред широко отворения хладилник, трескащо търсещи пилето, което трябва да приготвите за вечеря, за да го намерите няколко минути по-късно вече извадено на кухненския плот? Търсили ли сте някога нещо, като ключовете си, малко преди да осъзнаете, че те са в ръката ви? Или може би сте от по-тежките случаи, които слагат нещо където съвсем не му е мястото, задават на мъжа си поне по десет пъти един и същ въпрос и никога не помнят отговора, освен това губите четвърта картофобелачка в рамките на седмица, а въобще не си спомняте да сте ги изхвърляли заедно с обелките? Случайно да сте бременна или току-що родила? Ако нещо от това ви звучи познато, има вероятност да страдате от т.нар. “mom brain”, “baby brain” или по друг начин казано – синдром на майчиния мозък.

Ама каква е тази измислица сега? Поредното оправдание за разсеяността на бременните. Това състояние може да звучи като пълна измислица, но всъщност е съвсем истинско нещо. От това състояние страдат над 70% от бременните жени, а процентът се увеличава след раждането на детето, когато недоспиването, преумората и постоянно плачещото бебе допълват картинката и положението става направо трагично. И най-страшното е, че не мислите, че ще ви се случи, докато не намерите очилата, които неистово търсите отгоре на главата си. Вероятно всяка майка си мисли, че ще бъде имунизирана от бременната деменция, докато това не й се случи. Лично аз съм една от пряко засегнатите от тази мистериозна “болест”. По принцип съм си доста организирана личност, педантизмът ми граничи с ОКР, а злопаметността ми винаги ми е била една от лошите черти. Но от около три години нещата са различни. Ако не направя нещо точно в момента, в който се сетя, има вероятност да го забравя и след време стреснато да се сетя, че всъщност изобщо нищо не съм свършила реално, а всичко само е било измислено в главата ми. Случва се детето ми да ме потърси за лека закуска, да вляза в кухнята, да си налея чаша вода и да изляза отново. И тогава пред мен застава детето, което ме дърпа за ръкава, гледа ме изискващо и аз стоя там и се чудя защо горкото ми дете е объркано и отново ми се моли за нещо за ядене, при положение, че преди пет минути е яло. Всъщност са минали два часа и аз съм прибрала прането, измила съм прозорците и съвсем съм забравила тази малка подробност. Моля ви, не бързайте да викате норвежците!

mom

Добрата новина е, че ако сте сред потърпевшите, не сте сама. И освен това нищо ви няма, не сте лоша майка. И кажете на мъжа ви да прояви разбиране. Всичко това си има обяснение. Проучване проведено през от 2015 г. в Университета на Британска Колумбия, е стигнало до доказателства, че майчинството има постоянно влияние върху когнитивната функция на мозъка. Докато изучавали лабораторни плъхове главно с цел хормонална терапия, изследователите открили, че плъховете, които са майки, имат по-негативна реакция на хормоните. Оказало се, че майчинството променя познанието и невропластичността в отговор на хормонална терапия, демонстрирайки, че превръщането на една жена в майка трайно променя мозъка й. Нещо повече, изледване проведено малко по-късно в същия университет, сред 19 високо образовани бременни жени, установило, че всички те изпитват потиснато функциониране на краткосрочната памет и концентрация. Освен това била намалена способността им да учат, задържат и възпроизвеждат нова информация. Друга важна особеност се оказала, че бременните жени разпознават по-добре страха, гнева и отвращението, като това съвсем не е случайно. Повишените нива на естрогени и окситоцин по време на бременност са свързани с повишена чувствителност към средата и нуждите на бебето, както и с майчината готовност да им отговори адекватно. По-простичко казано, едното е за сметка на другото. Затрудненията в смятането и помненето на дати и телефонни номера, бива компенсирано от способността да разпознавате сигналите на вашето бебе. Просто в мозъка ви се освобождава място за по-належаща и важна към момента за вас и оцеляването на вашето дете информация.

Тези затруднения и изменения в когнитивните функции макар и необратими, обикновено дават своят максимален ефект в рамките на до две години след раждането на децата, а след това следва ремисия и възстановяване на средни нива на концентрация. В допълнение, всяка следваща бременност прави симптомите все по-изявени, затова, моля ви, не се сърдете на бременната за трети път ваша приятелка, която е забравила да ви се обади за рожденния ден. Макар че изглежда, че понякога мозъкът просто премества жизненоважни клетки от паметта в друга част на мозъка, която е по-важна за поддържането на бебето ви живо, след като вече знаете как да ги поддържате живи, някак си искате паметта си обратно. Бъдете спокойни, като всичко останало в майчниството, дори нищо повече да не бъде същото, то не означава, че ще е по-лошо.

Вашият коментар