Клуб на анонимните сънохолици

sleepless

Или ще спим ли отново някога изобщо след появата на детето

Здравейте, аз съм Ани и съм сънохолик.

(Здравей, Ани, отговарят тук в захлас всички майки, част от клуба на анонимните сънохолици).

Чиста съм от 2017-та година. Т.е. вече три години не съм спала. Аз много обичам да спя, не ме разбирайте погрешно. Във всякакви пози, навсякъде, по всяко време и по много. Абстиненцията е силна, но вече три години не пипвам. Превърнала съм се в бебесомниак. Ако и вие искате да се отърсите от вредния навик на излежаването до късно в неделя, ще ви кажа как да го постигнете. Присъединете съм към клуба. Родете си дете. Или две. Воала. Повече никога няма да спите. В неделя ако ви се падне да си отспите до 6:30 ч., ще се чувствате като най-големите ксъметлии на света. Но, как беше, трябва да зачитаме малките радости в живота, нали така?

Спокойно, имам добра новина. Нещата не са толкова безнадеждни. Децата са хора като всички нас, а да познавате тийнейджър, който да се буди доброволно в 6 ч през уикенда или в 7 ч в делничен ден за училище? Не? Ето, казах ви. Всяко нещо с времето си, все някога ще спите отново. Но нека започнем от самото начало, за да добиете представа в кой етап от развитието на наследника ви по колко сън му е нужен (съответно колко ще спите вие).

НОВОРОДЕНО

Началото е най-трудно за всички. Но противно на очакванията и на това колко много ви се спи, ако в момента разполагате с един или повече бройки новородени под покрива си, искам да ви кажа една истина. Новородените спят най-много от всички. Цели 14-17 часа за денонощието. На вас може да не ви се струва изобщо така и няма да ви разубеждавам, нито ще се опитвам да ви плаша, че занапред ще става по-зле. Вие ще се убедите сами. Новородените спят на интервали от 2-3 часа, с една (или две) по-дълги паузи за денонощието. Проблемът на повечето новоизлюпени родители е, че тази пауза рядко съвпада с техния така любим 7-8 часов сън през нощта, защото им се налага да се будят по 3-4 пъти. Това е така, защото те (новородените) все още не различават ден от нощ, още повече пък е обусловено от нуждата на новороденото от чести хранения. Стомахчето на едно бебе в началото е твърде малко и то не поема голямо количество храна (кърма или адаптирано мляко), а тя бързо бива обработена и съотвено идва нуждата от нова дажба. За едно денонощие всяко новородено трябва да има не по-малко от 8 хранения, което разпределено в 2-3 часови паузи, ви дава ясната представа, че детето ще бъде хранено и през нощта. Но от друга страна през деня ще имате достатъчно време (поне веднъж) за една дрямка заедно с него. Възползвайте се от всяка възможност да си вземете дозата, абстиненцията ви ще е голяма в началото и ще имате нужда от сили и почивка. Оставете домакинската работа за известно време, търсете помощ за нея, но в никакъв случай не се лишавайте от сън, ако разбира се, нямате по-голямо дете, което денем не спи.  Към края на втория месец детето започва да прави по-дълга пауза за сън, която с малко нагаждане може да бъде изместена така, че да бъде през нощта. Но за сметка на това дневният сън постепенно започва да намалява.

sleep

ПОЛОВИН ГОДИНА

Нуждата от сън на вашето дете започва да намалява като права аритметична прогресия, правопропорционална на възрастта му. Или с други думи от 17 часа в денонощието до шестия месец, нуждата от сън на вашето дете ще бъде около 11-12 от 24 часа. Сами разбирате, че ако при новороденото сте имали възможност да поспивате някой и друг час през деня, за сметка на дундуркането през нощта, то вече по-голямата част от деня, то ще бъде будно, активно и изискващо вашето внимание. Децата на половин година обикновено имат 2-3 кратки или 1 по-продължителна (3 часова) дрямка през светлата част на денонощието, а останалият сън е през нощта, разбира се често все още със събуждания за мляко, смяна на пелена, близост и гушкане или пък други причини, като например – играе му се в 3 през нощта. Това е и периода, в който ако сте имали малка пауза от коликите, то сега предстоят първите зъби и отново, причините за липса или за накъсан сън се увеличават. Хубавото е, че за половин година вече сте свикнали донякъде, преминали сте през отрицанието, агресията, отказа да приемете, липсата, но накрая сте се примирили. Организмът ви е привикнал на по-малкото количество сън и вече спокойно може да се каже, че най-трудното е зад гърба ви.

ГОДИНКАТА

Когато дъщеря ми стана на една година, едно от първите неща, които си помислих бяха – “Колко бързо лети времето” и “Не съм спала вече една годинааа?!”. Да, времето наистина минава неусетно, когато имате дете, а пък за абстиненцията вече си казахме. На около една година нуждата от сън на вашето дете е 10 часа с още 1, максимум 2 дневни дремки (до час, час и половина). Зъбите продължават да излизат и дори нощното хранене отдавна да е зад гърба ви, буденето през нощта може да си има всякакви причини и вариации. На детето не му се спи. Жадно е. Иска при вас на леглото (ако все още спи при вас и искате вече да го “изгоните” в неговата си стая, следете статиите). Иска детски. Гладно е (не за мляко), растат му бивни, болно е и още. Вече сте свикнали, държите се добре, даже може да се каже, че когато детето спи по 5-6 непробудни часове през нощта, вие се наспивате. Поздравления, вие вече сте един истиснки член на клуба на анонимните сънохолици. Чисти сте повече от година и може би в главата ви започват да се прокрадват мисли като – издържах един път, не е толкова зле, защо да не родя още едно? Някой би казал, че ви гони шизофрения, аз казвам – така работи природата. Забравяме всичко и сме готови за още веднъж, иначе нямаше да има хора на Земята.

sleep

СЛЕД ТОВА

От втората до петата година на детето ви то ще се нуждае от около 10 часа сън, плюс една дневна дрямка. Нощният сън в голяма част от случаите вече е продължителен и без събуждания, а през деня дрямката е кратка, като не винаги я има. Някои деца имат нужда от по-малко сън, други от повече. Нещата са строго индивидуални и тези часове са само ориентир, по който да се водите. Моето дете, например от третия си месец почти спря да спи през деня, а след годинката дневният сън не присъства изобщо. За сметка на това спи през нощта непробудно от петия си месец. Други деца пък спят през деня по няколко пъти и след това нощем се будят често или спят по-малко дори след втората си година. Важното е вие, като видни сънохолици, да се напаснете с нуждите и режима на вашето дете, за да може все пак да получавате необходимия за съществуването ви сън. За други тънкости на детския сън, ще се включа отново. А до тогава, не забравяйте, че няма бивш сънохолик. Веднъж да се наспите до обяд и после мъката е пълна.

Вашият коментар