Чук-чук, яйчице

easter

Великденски занимания с деца

Честито Рождество Христово!

Тази година Великден ни хваща леко неподготвени. Не, знам, че всички са боядисали яйцата и са омесили козунаците, защото как бихме могли да го пропуснем, след като разполагаме с цялото време на света. Не за това говоря. Свари ни неподготвени именно, защото имаме толкова свободно време, трябва някак и да го уплътним. Традиционно на Великден семейството се събира, времето е хубаво, ходим по разходки сред природата. Но сега нямаме тази възможност и пред нас стои въпросът – какво да правим с децата вкъщи? Разбира се, те кипят от енергия, скучно им е и искат нови и интересни занимания. Как да им ги предоставим, когато въображението ни е стигнало задънена улица? Спокойно, включвам се с малко идеи.

На първо време, винаги включвайте и децата в боядисването на яйцата. Да, ще има счупени яйца и да, ще се омажете до уши. Но какво по-хубаво от малко тишина и спокойствие, докато децата развиват уменията си и фината си моторика, заедно с познанията за цветовете? Бъдете търпеливи, дайте им възможност да поемат отговорност и да помогнат с важната задача. Децата са твърде малки за бои? Дайте им фулмастри или пастели, забавлявайте се заедно и направете най-красивите Великденски яйца. За всеки случай сварете повечко.

Какво може да правите с останалите боички преди да ги изхвърлите? Списъкът е (почти) безкраен:

  • да рисувате с тях с помощта на пипета или четка и хартия;
  • да си оцветите различни неща – клечки за зъби, памучни топки за апликации, та дори и макарони или каквато и да e била паста, която после може да се ниже на гердан например;
  • да добавите оцет и сода и да се забавлявате на съскащите звуци;
  • да добавите вода и сапун или веро и да правите цветни сапунени балончета;
  • да оцветите пяна за бръснене и да дадете на детето да си рисува/маже с нея върху лист хартия;
  • да си направите цветно желе за игра, с помощта на разтопен желатин и силиконови форми за кексчета;

Забавленията не приключват само с боичките. Дайте воля на въображението си и с подръчни материали, можете да направите страхотни празнични декорации. С руло от тоалетна хартия, боички и гланцово блокче и лепило, може да създатете най-различни животинки, които да служат и за поставки за яйцата. Пиленца, зайчета, жабки. Нужно е само да изрежете необходимите части и да покажете веднъж на детето, а след това само го наблюдавайте как се справя с лепилото. Сигурна съм, че то само може да измисли още по-интересни и причудливи същества.

easter

Снимка: Личен архив

Също с помощта на гланцово блокче, ножица и лепило, може да замените занятията в детската градина или училище като направите апликации на тема Великден. Яйца за декориране и лепене в гнездо от канапче, пилета, зайци, къщички, дръвчета, каквото ви дойде на ум.

Ако разполагате с принтер, може да си принтирате великденски яйца и да предоставите възможност на детето да изяви своите творчески способности като ги оцвети и декорира по най-красивия за него начин. Нека оцвети по едно яйце за всеки член от семейството, включително за тези, с които не можем да бъдем заeдно на празника, за да ги зарадваме, като им покажем, че мислим за тях.

easter

Снимка: Личен архив

Включете детето и в приготволенията на празничната трапеза. Винаги има задачки, които то може да изпълни, дори да е под 3 годишна възраст. Дайте му възможност да помогне с месенето на тестото, децата обожават да месят (и да се цапат). Може да му възложите бъркането на ястието или дори изхвърлянето на отделящите се по време на готвене отпадъци, повярвайте, за тях е достатъчно да бъдат включени по някакъв начин в заниманията на възрастните, за да бъдат доволни.

И ето така, неусетно, ще преминат Великденските празници на закрито с децата. Нека тази година останем у дома и да прекараме качествено време с най-близките си. А за онези, които са далеч от семейството и им липсва голямата трапеза на празника, помнете, догодина светът отново ще е същият и ще можем да се съберем с любимите си роднини и приятели! Не губете вяра и не прекалявайте с козунаците.

Христос Воскресе!

Вашият коментар