За изолацията с любов

isolation family

Какво се променя в дефиницията на семейството в условия на изолация

Нека си признаем – никога не сме се намирали в подобна ситуация. За негативите не ми се говори, много са. Като се започне от психичесия натиск, който съзнателно или несъзнателно бива оказван върху хората, притесненията, неудобствата, страховете и стигнем до човешкия инстинкт за самосъхранение, който е способен да накара и най-образования и интелигентен човек да оскотее и да се озлоби към хората около себе си – дори към най-близките. За друго ми се иска да поразсъждаваме. За ползите. За сплотеността, за подкрепата на семейството, за това какво следва за нас като хора. Дали пък в мрачните дни, в които се намираме, не се прокрадва и слънчев лъч надежда?

СЕМЕЙСТВОТО КАТО КЛЕТКА

Когато бях дете, за мен нямаше по-хубаво от това, да се съберем всички заедно у дома. Това разбира се се случваше по изключителни поводи – рожденни дни, Коледа, Великден. Семейство = празник. Приповдигнатото чувство, което витае във въздуха на спомените от такива семейни празници, се запазва и до днес, когато ми се иска да го уловя и предам на моите деца. Сакралността на празника и изключителността на това да сме всички заедно, беше това, което създаваше уют и чувство за сигурност в детската ми глава. Единственото друго нещо, способно да се доближи до това усещане на заедност, е когато семейството бъде споделено от беда, трагедия. Никога няма да забравя колко близки и сплотени сме били в скръбта си, обединени от загубата на любимата баба, колко думите са били излишни и как самото присъствие на останалата част от семейството, носеше макар малка утеха у мен. Да, форсмажорните обстоятелства обикновено сближават хората. Празника и трапезата събират. А през останалото време? Клетката на семейството бива разеднинена, свободно циркулираща в дните изпълнени със задължения. Ежедневието ни поглъща и понякога нямаме време дори да се разминем на вратата.

isolation family

И изведнъж светът спира. Не, не заради празник. И все още не заради трагедия (поне при повечето хора). Но въпреки това, всички сме по домовете си, принудени да сме заедно със семейството (за добро или зло) по 24 часа в денонощието. От телевизора валят предупреждения, статистики, забрани. А ние стоим зад четирите стени на своите крепости, стараем се да не предадем своите вътрешни мисли и страхове на близките си и ги пазим от разрушение, от разболяване, от безнадеждност. Шегуваме се. Готвим много (и много ядем), творим, плануваме бъдещето, което ни очаква “когато всичко приключи”. Децата ни усещат, че нещо не е като преди. Детските градини не работят, площадките са затворени, приятелчетата са достъпни само за онлайн игри и видеосподеляне, уроците и класната стая не са това, което бяха. Родителите работят от домовете си, принудени да балансират като цирков артсит ходещ по въже и жонглиращ с портокали едновременно, между служебните задължения, уроците на децата и домакинството. И въпреки това никога не сме били толкова обединени. Никога не сме се чувствали по-сплотени по такъв извънреден начин. Предстоят ни много празници, но само тук и само сега имаме възможността да прегърнем времето, което непредвидено и внезапно ни предлага да прекараме повече време с близките си. Да съберем отново клетката, да сме единен организъм, да оценим възможността и да се възползваме максимално от извънредните обстоятелства.

hope

КАКВО НИ ПРЕДСТОИ

Сега всички искат само да приключи. Да излезем от изолацията здрави, да се порадваме на чистия въздух и слънцето над главите ни. Но какви уроци ще запазим занапред? Дали тази пауза, ще ни накара да променим ценностната си система и начина си на живот? Аз поне мисля, че от цялата неприятност на момента, ще останат добри примери занапред. Хората ще излязат навън малко по-добри. Малко по-обнадеждени, малко по-смирени. Различни, обединени в общата си съдба.

Вече ще оценяваме всеки момент, прекаран навън. И всеки прекаран със семейството. Ще оценим усилията на другия. Въпроса кой е по-изморен – мъжът, ходещ на работа или майката стояща у дома с децата, повече няма да се задава (или поне се надавам да е така). Ще запомним какво е да си отговорен към обществото – да запазиш не само своето здраве, а и това на съседа, приятелите, колегите, непознатите. Ще уважаваме още повече възрастните. Ще се посвещаваме колкото може повече на децата. Планетата ни ще диша по-добре, а ние ще сме може би една идея по-щастливи и по-оптимистисчни. Важно е да не губим тези уроци, да не ги забравяме и в бъдеще, когато ежедневието отново ни погълне. Нека не ни достига нова трагедия, за да осъзнаем какво имаме сега. Нека занапред ни предстоят само празници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *