Майчински инстинкт – как и кога?

майчински инстинкт

Майка от първия момент или не точно

От момента, в който разберете, че чакате бебе, вие вече сте майка. Или поне така се опитват да ви вменят всички около вас – познати, приятелки с деца, обществото, та дори и самите вие.

      “Спокойно, той майчинският инстинкт ще те води и ще си усещаш сама какво да правиш с бебето”, успокояват ви на притесненията, че не знаете как ще се справяте с новороденото.

Наистина ли обаче още с появата на вашата рожба, вие ще се превърнете в майка-орлица, чиито инстинкти я водят през всички трудности? И да и не. Някои жени още от ранна детска възраст предпочитат да играят с кукли и да подражават на ролята родител, те са с вродено чувство за грижа и родителство. Други, обичат да играят на стражари и апаши, а мисълта за деца не ги спохожа до доста по-късно. И в това няма нищо лошо. Това не прави вторият тип жени негодни за майки и съвсем не означава, че майчинският им инстинкт липсва, а чисто и просто им е нужно малко повече време за нагаждане с новата роля в живота им.

НА УРОЦИ ПО МАЙЧНИСТВО

Появата на детето в живота на една жена, не означава на всяка цена, че тя автоматично знае и усеща какво трябва да направи. Кърменето например изобщо не е вроден инстинкт за жените, а е само такъв за новородените. За майката, то е умение, като всяко друго, което се развива със знание и много практика. Никой не се е родил научен и готов шофьор с книжка, нали така? На някои хора им се отдава малко повече, на други – по-малко, но в крайна сметка с достатъчен брой кормилни часове, всеки взема книжка рано или късно. Така е и с другите неща покрай бебето в началото. Това, че то е било в продължение на девет месеца в утробата ви, не означава автоматично, че ние познаваме малкото човече, както то не познава светът около себе си. Това е процес на взаимно учене и опознаване, а инстинктите се появяват на малко по-късен етап, когато вече майката знае как да откликне на нуждите на детето си.

ПАК ТЕЗИ ХОРМОНИ

Всяко начало е трудно, а началото на майчинството рядко е розово и безоблачно като по филмите. Важното е, да няма завишени очаквания за нищо от следродилния период, тъй като той е време, в което тялото ни се сблъсква с нови промени, а възстановяването след раждане не винаги е леко. Трябва да си дадем време, за да се почувстваме отново себе си, както физически така и емоционално. Хормоналният коктейл, който се активира веднага след раждането, кара повечето жени да изпитват необясними променливи чувства в началото – лесна плачливост, раздразнителнсот, несигурност, дори желание за бягство от ситуацията. Това състояние е напълно нормално, засяга над 80% от новоизлюпилите се майки и се нарича следродилна тъга (baby blues). То не означава липса на майчинско чувство или инстинкт, но при някои жени се появява едно натрапчиво чувство на вина, заради липсата на моментална влюбеност и отдаденост на малкия плачещ вързоп, който всички казват, че би трябвало да е най-голямото щастие на света. Този неприятен и със сигурност труден период, преминава за две седмици, до месец след раждането, когато хормоните започват да отдръпват горещия си ефект върху женския организъм. Нужна е много подкрепа и разбиране от близките и партньора в този момент, за да може жената да се справи с хаоса, в който се намира. Ако обаче тези чувтсва и емоции не преминават, а дори се задълбочават, е възможно да става въпрос за друго сериозно състояние известно като следродилна депресия. За него ще отделим време в допълнителен материал. Важно е близките да следят състоянието на жената, да са информирани и да са готови с реакция.

майчински инстинкт

снимка: Личен архив

ВСЯКО НЕЩО С ВРЕМЕТО СИ

Като изключим тези състояния, няма как майчинският инстинкт да не почука на вратата ви. Той се появява понякога малко по-късно, заедно с опознаването на бебето и нуждите му. Всяка майка познава най-добре своето дете. Научава се да разпознава кога то плаче защото е гладно и кога защото има нужда от гушкане, изпада в умиление и благоговение на всяко придобито умение на детето и – когато издава звуци и гука, когато започне да се усмихва и маха с крачета и ръчички. Ако покажете тези моменти на друга жена и тя няма да е особено впечатлена. Бебе като бебе. Но за вас вашето гардже винаги ще е най-рошаво и това е така именно заради майчинския инстинкт.

И въпреки силната връзка с детето и, една жена винаги има право да се почувства изморена. Когато ежедневието дойде в повече и се замечтаете за бягство и излизания по женски, ваканция без децата или за романтична вечер с мъжа ви, знайте, че не сте лоша майка и инстинктът ви не ви е напуснал. Това просто ви прави нормално човешко същество с нужди, което понякога спира да е супергерой има необходимост от питие, почивка и социални контакти.

Вашият коментар