Да оцелееш у дома с дете

крепост

Карантинни (и не само) занимания за малки и големи

В последните дни сме поставени в една малко по-различна, макар и не толкова прецедентна ситуация. На всички родители се е случвало не веднъж, да се наложи да останат у дома с болно дете, по време на грипна или дървена ваканция. Положението в момента се усложнява от факта, че забавленията навън не са вариант. За да бъде по-леко изпитанието наречено “Две седмици у дома с дете”, са необходими желязна организация, железни нерви и малко въображение.

бобчета
Снимка: Личен архив

На първо място, важно е да се спазва някакъв план-график за деня. Така се запазва усещането за конрол и ред у децата и не настава хаос. Има време за игри и за учене и те трябва да са ясно разграничени. Съобразете се с възрастта на децата си. Заниманията за най-малките са най-голямо предизвикателство, тъй като те рядко задъражат вниманието си за дълго. Тийнейджърите пък най-трудно биват привлечени за нещо различно от телефона. Затова е важно да бъдете гъвкави.

Почти невъзможно е да се забрани и избегне съвсем времето пред екраните, но може да се ограничи до минимум, затова е добре да се подготвим и с интересни филми, които да са подходящи за цялото семейство. За учениците, е нужно да отделим време за уроците и домашните, за да не се изостава от учебния материал. Всяко дете има нужда да изразходва енергията си, а в домашни условия това е малко по-трудна задача. Въпреки това е добре да предвидим активни занятия, както и тихи занимателни такива.

  • Можете да се възползвате и да тренирате заедно. Йога, танци, тренировки за домашни условия. И малки и големи биха се включили, така вие няма да губите форма, а те ще изразходват енергия.
  • Включвайте ги в домашните задължения. Почистване, готвене, пране, подреждане на гардероби и шкафове, разчистване на играчки. Най-малките, които обичат да подражават на възрастните, ще го направят с голямо удоволствие. Винаги е добра идея да направите заедно някой сладкиш. Бисквитки, меденки, палачинки. Децата обожават да се цапат с брашно и да месят тесто, а резултата винаги е вкусен, когато е приготвено с любов.
  • Направете си крепост. Два стола, одеало, фенерче и меки възглавници и вече си имате своя собствена недостъпна бърлога, където можете да четете книжки, да си разказвате истории или да хапвате лакомства незабелязани. Кой не обича малко уют?
  • Напишете писма на близки и приятели. Това е идеална възможност да събудите една позабравена традиция. На децата би им било интересно, а също и упражнява писането.
  • Пъзели, бордови игри, игри на филми, търсене на пиратско съкровище по карта. Цялото семейство може да се включи, нужно е само да развихрите въображението си и възможностите са безкрайни, а сплотяването и игрите заедно винаги ще се отразят добре на всички.
  • Кули, роботи, лего. Тук татковците поемат щафетата. Ето една възможност да упражняват любимите си занимания от детсвтото, да блеснат с инжинерна мисъл и да ви дадат малко време за почивка.
  • Мини СПА – разкрасителни процедури. Кой каза, че щом салоните за красота и СПА не работят, трябва да изглеждаме зле? Направете си маска за коса, за лице и сложете резенчета краставички на очите. Лакирайте си ноктите, направете си прически. Преобличайте се с различни дрехи и обувки, момиченцата ще са въодушевени.
  • Измислете и поставете пиеса или анимационен филм. По-големите деца могат да се справят и сами. Тук въображението на децата може да даде наистина интересни резултати, а забавлението е гарантирано.
  • С най-малките пък може да си направите домашен пластелин (нужни са ви само брашно, олио, вода, сол и боя за храна или пък степче за оцветяване), да измислите много игри с подръчни средства, които да развиват тяхната фина моторика, сенситивност, координация и знания. Например прехвърляне на бобчета, ориз или леща от един съд в друг. Нанизване на сламки, разделяне по цвят, сортиране. Нужно е само да се съобразите с наличните вкъщи материали и вниманието на децата ще бъде заето с нещо различно от бели, поне за малко.

четене на книжка
Снимка: Личен архив

Надявам се с тези идеи времето вкъщи да мине поне малко по-неусетно за вас и за децата ви. Не забравяйте, че само въображението ви поставя граници на възможностите, които имате пред себе си. Спомнете си какво е да си дете и ви гарантирам, че идеите сами ще почнат да се появяват. На децата също им е толкова неприятно да са затворени, колкото и на вас. Разберете ги и приемете предизвикателството. Скоро всичко ще свърши и ще се върнем към стария си начин на живот. А до тогава – пижамата цял ден се приема за официален дрескод.

 

Вашият коментар