Време е за кино

Цар Лъв

Когато не можем да отидем на кино с децата, киното идва у дома

Училището и детската градина са отменени. Тази ситуация се разиграва в момента почти из целия свят. Ситуацията е извънредна, но не чак толкова необичайна. В нашата страна сме свикнали с грипни и дървени ваканции, така че както се казва, този сценарий вече ни е познат. Този път нещата са малко по-различни, тъй като ограниченията са по-строги. Не можем да посетим детските центрове, площадките и киносалоните, затова се налага да забавляваме децата у дома сами. Няма нужда от паника. Сега това е толкова лесно. В 21 век си имаме интернет, Нетфликс, Дисни плюс и добрите стари торенти. Няма как да спрем съвсем времето, което децата прекарват пред екраните, но можем да го ограничим или поне да опитаме то да бъде качествено прекарано. Това е и една чудесна възможност да прекараме семейно добре, като си организираме импровизирани кино-маратони. Още повече ако сте от родителите, на които им става лошо само при началните тонове на тематичните песнички на Прасето Пепа, Пес патрул и Маша и мечока.

Децата са пренаситени от откровено-казано мозъкопромиващи движещи се картинки, които биват излъчвани по голямата част от детските канали. Затова, нека направим преживяването интересно и за тях, и за нас, като им покажем някои позабравени класики от нашето детство.

Дороти и Магьосникът от Оз

Когато става въпрос за класики, това е може би първият филм, който изниква в главата ми. Заснет през далечната 1939 година, той си остава любим за поколения наред. Още повече, че един от първите телевизионни мюзикъли въобще. Преди няколко години адаптацията на приказката на американския писател Лайман Франк Баум, оглави класация за Най-влиятелните филми в историята, съставена чрез проучване на учените в университета в Торино (Италия). При всички положения няма да съжалявате, че сте запознали децата си с тази прекрасна история, която освен интересна, е и изключително поучителна.

Магьосникът от Оз
Снимка: Metro-Goldwyn Mayer

Мери Попинз

И докато сме още на класиките, няма как да пропуснем оригиналната първа адаптация от 1964 година на историята, базирана на поредицата детски книжки на Памела Травърз. Образът на очарователната, строга и мистична детегледачка-звероукротител, се появява в главата ми всеки път, когато се налага да накарам 2-годишната си дъщеря да направи нещо (например да се изкъпе). Мери Попинз е идол на стотици хиляди майки по света, убедена съм в това. И тъй като няма дете, което да не харесва Мери и нейните методи и което да не е впечатлено от запазената и марка – появяването и с чадър, спускаща се от небето, то няма причина тя бързо да не се превърне в любимка и на вашите деца.
(През 2018 година излезе и продължение, под заглавието Мери Попинз се завръща. Струва се да се види.)

Мери Попинс
Снимка: Дисни

Чарли и шоколадовата фабрика

Кое дете не си е мечтало да попадне във вълшебен свят като този, който се разкрива във фабриката на Уили Уонка? Ние, възрастните, да си признаем, също не бихме отказали да се потопим в река от шоколад и да хапнем шоколадови бонбони до пръсване. Филмът е адаптация по едноименния роман на Роалд Дал, писан през 1964 година. Режисьорът е Тим Бъртън, което пък ни гарантира сто процентово потапяне в атмосферата. Затова, заредете се с малко шоколадови десерти и се насладете на любимото на всеки скрито удоволствие.

Чарли и шоколадовата фабрика
Снимка: Warner Brothers

Матилда

Приключваме с игралните филми, за да преминем на анимационните, отново с адаптация по роман на Роалд Дал (струва си да се прочетат и самите романи) – историята на малкото момиченце с гениални заложби е завладяваща, забавна, а и може да се окаже амбицираща за малчуганите. Все пак малката Матилда изчита всички книги у дома, включително телефонния оказател, още преди да тръгне на училище. Родителите и, за разлика от повечето днешни свръхамбицирани такива, я изпращат да учи на място, където директорката прилича повече на командир на военно училище. Ситуациите и перипетиите, през които преминава са драматично-комични, но както винаги, с хепи енд.

Мечо Пух

Класическият Дисни от детството. Винаги се връщаме към тази вечна анимация, спечелила сърцата на толкова много деца. Най-популярната детска книжка на света, чийто автор Алън Александър Милн опредля като не толкова предназначена за деца, оживява в поредицата анимационни филмчета. Историята на Кристофър Робин и неговите малки горски приятели – Пух, Прасчо, Тигър, Зайо, Йори, Ру и Кенга, няма как да не стане любима и на вашите деца.

Мечо Пух
Снимка: Disney

101 далматинци

Отново Дисни. Класическите рисувани филми, променят много нагласата за критика към съвременните анимации и понякога откровено-грозните образи, които виждаме в тях. Удоволствието да гледаш изпипана до най-малкия детайл анимация, ще бъде напълно с това филмче. А и децата обичат кученца. А както е казал Мечо Пух – “Колкото повече, толкова повече”. Тук това важи изцяло, тъй като кученцата са цели 101. А пакостите им умножете по 3.

101 далматинци
Снимка: Disney

Цар Лъв

Тридесет и вторият филм произведен от Дисни в техния Ренесансов период, се превръща в една от най-гледаните анимации по света. Аз лично не познавам нито дете, нито възрастен, който да не знае кой е Муфаса. Ако случайно вашите деца все още не са чували за него, моля ви, сега е моментът да поправите тази грешка. Ако им хареса (а в това нямам съмнение), по-късно може да им пуснете и най-новият компютърно-анимиран реалистичен филм от 2019 година, който е добра и осъвраменена алтернатива на оригинала.

Цар Лъв
Снимка: Disney

Рататуй

няма как да пропуснете и отличения с Оскар, Златен глобус и Грами филм на Пиксар за любимото на всички мишле-шеф. Приключенията на Реми, който мечтае за кариера на главен готвач, въпреки факта, че гризачите нямат място в кухнята според общоприетото мнение, ни завладява и прави съпричастни, а на моменти дори леко гладни. Затова, подгответе си нещо за хапване наблизо, а после може да опитате да пресъздадете известното ястие от филмчето заедно с децата си.

Рататуй
Снимка: Disney

Замръзналото кралство

Колкото и да е омръзнала Елза на голяма част от родителите, винаги е добра идея, след като сме запознали децата с любимите филмчета и класики от нашето детсвто, да изгледаме с тях една класика от тяхното. Елза, Ана, Олаф и песничките, които децата тананикат седмици след гледането за н-ти път на любимата анимация, гарантирано ще ви накарат да си пеете наум или наглас, колкото и да се опитвате да се преструвате, че ви е писнало.
Замръзналото Кралство
Снимка: Disney

“Слагам крааай, слагааам краааай…”  – с тази любима на малки и големи анимация слагаме край на филмовия маратон засега. Ако по някаква причина изолацията ни бъде удължена, ще се постарая да запълня липсите и скуката с нова доза подходящи за малки и големи филми, с които да оплътним времето и да забравим за тревогите.

Вашият коментар