Рецепта за Хюга

Снимка: Личен Архив

Едно-единствено определение за хюга (или най-общо казано, датската философия за щастие hygge) едва ли има, нито пък съществува универсална рецепта за постигането на това въпросно усещане за спокойствие, удобство и уют. За всеки тя е различна, но в основата ѝ винаги стоят нещата, които носят душевен мир и ни правят щастливи. А докато търсите кои са вашите съставки, нека ви предложа няколко, които вече съм открила, че действат при мен.

Прегръдка в чаша

Топлите напитки са едни от най-често асоциираните с хюга елементи сред датчаните, а вероятно и сред останалите народи. Причината? Според мен чаша горещо кафе или чай ни дава точно онази топлина, която свързваме с уюта, стоящ в основата на усещането за hygge. Един пълноценен хюга момент за мен не минава без да си сипя нещо топло – най-често кафе, а през вечерните часове – чай или топло мляко.


Снимка: Личен Архив

Не без значение е чашата, която използваме – моята любима е с героя Чип от „Красавицата и Звяра“. Тя е не красива отвън, но носи и сантиментална стойност, защото е единственото нещо, което си взех от Дисниленд в Париж.

Нещо за небцето

Щом стана дума за напитки, не можем да пренебрегнем и храната. Готвенето все още не е от силните ми страни, но най-хюга нещата, излизали изпод ръцете ми, определено са коледните курабии, които правим заедно с майка ми всяка година. Освен че е дейност, която ни сплотява, понеже я вършим заедно, има нещо много успокояващо в това да отделяш оформените бисквити от тестото и да не бързаш, докато ги украсяваш. А това, че ползваме същите формички, които се пазят още от детството ми, също е сантиментален елемент, който внушава стабилност и усещане за традиция.


Снимка: Личен Архив

Добри истории с мирис на хартия

Потъването в една история е сред най-уютните занимания, които сме способни да изпитаме като човешки същества. Качествената почивка с книга в ръка обаче започва да се превръща в лукс за мен, затова и още повече ценя времето, когато мога да се отпусна в леглото, а не просто да чета в движение, докато пътувам ежедневно с метро. И ако сте от хората, които са склонни да се отрупват с книги, без да имат възможността да ги прочетат веднага, то поне бихте оценили удоволствието да ги съзерцавате от рафта вкъщи или да ги наредите наоколо, за да ги почувствате (дори да звучи налудничаво) – това също дава усещане за хюга.

Снимка: Личен Архив

Дори самата миризма на хартия носи характерен уют. Неведнъж ми се е приисквало да имам парфюм с този аромат, за да мога да го усещам постоянно около себе си. Най-вече мириса на разгърнато за първи път списание – не мога да обясня защо ме привлича толкова, но ми носи особена смесица от вълнение и комфорт – вероятно заради историите от страниците, между които знам, че няма да ми омръзне да прекарам цял ден.


Снимка: Личен Архив

Дъх на мастило

Хартията ми е слабост не само при четивата, но и в общуването. Винаги ми е било особено приятно да знам, че мога да изпратя нещо собственоръчно написано, а то да пропътува стотици, а понякога и хиляди километри, за да стигне до получателя си. Тръпката от използването на собствения почерк, чакането и намирането на плик в пощенската кутия прави цялото преживяване лично, специално и сплотяващо – нещо, което за мен също носи духа на хюга. Колкото и да ми е приятно, ми се случва да правя това най-вече по Коледа и Нова година, а понеже не са много хората, които им се занимава с размяна на писма, понякога използвам и подходящ повод да пиша на британското кралско семейство – за тях поне може да си сигурен, че ще отговорят с благодарствена картичка!


Снимка: Личен Архив

Отборен дух

Усещането за принадлежност към една общност и близост между хората е основна съставка на hygge. Тъй като съм интроверт, особено ми допадат практиките на хюга в Дания като събиранията с приятели в тесен кръг у дома. Сред най-добрите занимания в тези случаи са бордовите или настолните игри, а вкъщи разполагам с две, по които се запалих напоследък: “Sing It Back”, където участниците трябва да продължат песента след като им е подадено само едно изречение от нея, и “Black Stories“, която ви кара да разплитате злополучни истории.

Снимка: Личен Архив

Да носиш уюта със себе си             

И понеже облеклото е немалка част от усещането за хюга, е важно да опредилим кои дрехи ни карат да се чувстваме най-удобно. През студените месеци за мен това например е един жълт пуловер, който си взех още миналата година, и освен че ме кара да се чувствам уютно, топлият му цвят се отразява добре и на настроението ми.


Снимка: Личен Архив

Друга такава дреха е тази бежова рокля от мерино вълна. Поне няколко сезона наред имах проблем с намирането на модел, който не само да ми хареса като дизайн, но и наистина да топли, а „Афродита“ на Ино от мерино вълна съчетава и двете, решавайки дилемата ми какво да нося при по-специални случаи.

Снимка: Личен Архив

Автор Деница Димитрова
Повече за автора: Дени е чаровна и талантлива млада дама, която обожава да чете и пише. Можете да прочетете нейни текстове в “Под Моста“, както и в “Една” и нейният личен блог “Wondermess